Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

29 Οκτ 2008

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΚΝΙΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΚΝΙΑ:
Αλήθειες, μύθοι του χθες και του σήμερα…

Το βουνό Τσικνιάς είναι το μεγαλύτερο και ψηλότερο της Τήνου. Βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά του νησιού, γι’ αυτό και η θάλασσα που βρέχει τα παραθαλάσσια «μέλη» του λέγεται «Στενό του Τσικνιά». Μετά αρχίζει το Ικάριο πέλαγος. Ο Όμηρος από τις περιγραφές του είχε πει πως το βουνό ήταν μεγαλύτερο, ενώ ένα τμήμα του, σε σχήμα αγκάλης, εισχωρούσε στη θάλασσα και ονομαζόταν «Γυραιές Πέτρες», εξού και το όνομα των «Γυραιών», μιας από τις 12 φυλές της Τήνου ή αλλιώς «Γυριώτες» που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή του Τσικνιά, ο οποίος τότε λεγόταν «Γύρας» ή «Γύρος». Πάνω από το χωριό Στενή.
Έτσι, πάνω στο ψηλότερο σημείο «Τουρκόκαστρο» όταν δούμε άσπρα σύννεφα, κοινώς και κατά την ντόπια διάλεκτο «ανεπάλιαση», θα βάλει δυνατό αέρα! Το κορμί του βουνού είναι βραχώδες με πέτρινους όγκους, επιβλητικό, άγριο, με μονοπάτια και σπηλιές, με υπόγεια περάσματα όπου οι ντόπιοι κρύβονταν από τις εχθρικές επιδρομές. Επίσης κατά την παράδοση σε σπηλιά που υπάρχει στο βουνό έριχναν ένα ή παραπάνω λεμόνια, κι αυτά κατρακυλούσαν και κατέληγαν στο σπήλαιο της Φανερωμένης.

Κατά τη μυθολογία στο βουνό είχε το παλάτι του ο θεός Αίολος, βασιλιάς των ανέμων, που ανοίγει τους ασκούς του θυμωμένος ως και σήμερα. Μια άλλη εκδοχή μιλάει πως στο μέρος αυτό είχαν κρυφτεί τα παιδιά του Βορέα, Ζήτης και Κάλαϊς. Είχαν μπαρκάρει μαζί με άλλους 50 πολεμιστές στην Αργώ, για να πάρουν πίσω το χρυσόμαλλον δέρας. Όταν έπαθε ζημιά το καΐκι κάτω στο πέρασμα του πορθμού, οι δυο νέοι λιποτάκτησαν κι ανέβηκαν προς τις πλαγιές του βουνού. Πέρασαν δε από την περιοχή Χαλακιά, που είναι και η σημερινή της ονομασία. Τότε ο Ηρακλής για την πράξη τους αυτή τους σκότωσε. Όταν ο Βορέας έμαθε τα νέα, έφτασε στον Τσικνιά να θρηνήσει τα παιδιά του. Κι από τότε, όταν φυσά δυνατά ο Βοριάς στο νησί, είναι το κλάμα και η πνοή του Βορέα. Πάντα, σύμφωνα με τη μυθολογία, τοποθέτησε ο Ηρακλής στο βουνό μια λίθινη στήλη που κουνιέται με το φύσημα του αγέρα. Άλλη μια εκδοχή και εξήγηση πως στην περιοχή Χαλακιά υπήρχε οικισμός στην Αρχαιότητα είναι ότι εκεί βρέθηκε πέτρινος μεγάλος όγκος, κομμάτι ελαιοτριβείου. Το συγκεκριμένο το βρήκε ο πατέρας μου, Απόστολος Μωραΐτης, που με δικές του ενέργειες μεταφέρθηκε και σώζεται παραπλεύρως στο Βερδάρειο Πνευματικό Κέντρο Στενής. Και είναι ένα αξιόλογο, αξιοπρόσεκτο παλιό είδος.

Άλλη ιστορία λέει πως ο Ποσειδώνας έπνιξε τον Αίαντα το μικρό από τη Λοκρίδα. Ο Αίας είχε πάει με στόλο 40 καραβιών στην Τροία, για να ελευθερώσουν την ωραία Ελένη. Όταν τέλειωσε ο πόλεμος, πήρε το δρόμο της επιστροφής. Η θεά Αθηνά που ήταν πολύ θυμωμένη μαζί του, γιατί είχε διακορεύσει την Κασσάνδρα μέσα στο ναό της, άλλαξε τη ρότα των πλοίων του οδηγώντας τα στον Καφηρέα ή Κάβο Ντ’ Όρο, όπου έπνιξε σχεδόν όλο το στόλο. Ο Ποσειδώνας που τους προστάτευε, έδωσε το δικό του σκάφος. Έτσι κατέληξαν στον Τσικνιά. Όταν πάτησαν στη στεριά, όσοι επέζησαν ευχαρίστησαν τους θεούς, ενώ ο Αίας αδιαφόρησε, δείχνοντας ακόμα μια φορά την ασέβειά του. Τότε εξοργισμένος ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινά του στο συγκεκριμένο κομμάτι γης, που λεγόταν Γυραιές πέτρες, και βούλιαξε στην Άβυσσο τον Αίαντα μαζί με το τμήμα της στεριάς!

Αυτά είναι μερικά στοιχεία μύθων, αλήθειας, φαντασίας, πραγματικότητας, γρίφων, στολίδια της παράδοσής μας αφιερωμένα στο γηραιό μου Τσικνιά! Που βρίσκεται πάνω από τα χωριά Στενή και Μυρσίνη. Όπως και να ’ναι, το βουνό αυτό είναι το πρώτο μας κοίταγμα μαζί με την Ανατολή, η καλημέρα μας, η τρεχάτη του αντάρα, το καλόπιασμα στον αφέντη και γείτονά μας Βοριά. Είναι η δροσιά μας τα καλοκαιριάτικα βράδια με μια πανσέληνο, που όλα τα ασημώνει και τα φέγγει. Σαν να τα ξαναγεννά απ’ την αρχή!

Τις αλήθειες, τους μύθους του χθες και του σήμερα…


Αγγελική Μωραΐτου-Γυφτογιάννη
15/10/2008
Στενή Τήνου

Πηγή: www.tinos.biz

2o Διεθνές Συνέδριο για το Μύθο της Χαμένης Ατλαντίδας

Η Υπόθεση της Χαμένης Ατλαντίδας εργαλείο προώθησης του προορισμού Ελλάδα ή «συγκριτικό πλεονέκτημα»

Το δεύτερο διεθνές συνέδριο με θέμα την Υπόθεση της Ατλαντίδας διοργανώνεται στην Αθήνα, 10-11 Νοεμβρίου 2008, με πρωτοβουλία της Ηλιότοπος Συνέδρια και με τη συνεργασία εκλεκτών επιστημόνων και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το συγκεκριμένο συνέδριο αφορά σε θεματική που συνδέεται άμεσα με την χώρα μας (Πλάτωνας, αρχαία Αθήνα) και αναφέρεται σε ζήτημα που προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας (Ατλαντίδα).
Η σειρά των συνεδρίων για την Ατλαντίδα, που ξεκίνησε το 2005 με το πρώτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο, στοχεύει στην παρουσίαση επιστημονικά τεκμηριωμένων απόψεων και στην εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε θέματα που συνδέονται ή απορρέουν από το κείμενο του Πλάτωνα για την Ατλαντίδα.
«Με μια πολύ απλή έρευνα στο internet βλέπει κάποιος ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον παγκοσμίως για το θέμα της Χαμένης Ατλαντίδας και τις θεωρίες που αναπτύσσονται για τις πιθανές τοποθεσίες στις οποίες βρισκόταν» αναφέρει ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Ηλιότοπος και συνεχίζει «εξίσου σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο πολλές από αυτές τις περιοχές, όπως η Βολιβία, διαμορφώνουν ειδική πολιτική, αξιοποιούν το θέμα της Ατλαντίδας, προσπαθούν να το οικειοποιηθούν και δημιουργούν ένα νέο προϊόν το οποίο ανάγουν και σε πρωταρχικό εργαλείο προώθησης του προορισμού, διοργανώνουν θεματικές εκδρομές, ειδικές ξεναγήσεις, χαρτογραφήσεις διαδρομών από ειδικούς γεωλόγους, εκθέσεις και γενικότερα δημιουργώντας εμπειρίες και προκλήσεις με concept «Ανακαλύψτε το Μύθο».
Θα μπορούσε όμως ένα τέτοιο συνέδριο να αποτελέσει εργαλείο προώθησης του προορισμού ΕΛΛΑΔΑ ή «συγκριτικό πλεονέκτημα»; Η Αρχαία Ελλάδα και ο Πλάτωνας αλλά και η δημοφιλής θεωρία που θέλει τη Σαντορίνη να είναι η Ατλαντίδα μπορούν σαφώς να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι ένα συνέδριο για την Ατλαντίδα μπορεί να ενταχθεί στα διεθνή εκείνα επαναλαμβανόμενα γεγονότα που προβάλλουν τον προορισμό ΕΛΛΑΔΑ και προσελκύουν το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού και του διεθνούς τύπου. Παράλληλα μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για τη δημιουργία μιας ακόμα διάστασης στο τουριστικό μας προϊόν με τη συνεργασία των αρμοδίων οργανισμών και φορέων.

Αναλυτικές πληροφορίες για το συνέδριο υπάρχουν στο internet στη διεύθυνση
http://atlantis2008.conferences.gr/

28 Οκτ 2008

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών: Περιβάλλον και Aνάπτυξη. 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών

Η επιστημονική συνάντηση της Ελληνικής Εταιρείας Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου παράλληλη έκθεση εταιρειών και φορέων για τα GIS.

4-5 Δεκεμβρίου 2008

Αίθουσα Τελετών Κτιρίου Διοίκησης
Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, Αθήνα

Πληροφορίες
Tηλ.: 210 6471230, 6982432757
e-mail: hellasgi@otenet.gr
Δικτυακός τόπος: www.hellasgi.gr

Πηγή: www.arxaiologia.gr

Μαθήματα της Αρχαιολογικής Εταιρείας

Η αρχαιολογία της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Αττικής με τα μεγάλα της κέντρα του Μαραθώνα, της Βραυρώνας, του Αμφιαράου, του Ραμνούντα, της Ελευσίνας, το Σούνιο, το ιερό των Αιγυπτίων θεών στην Μπρεξίζα του Μαραθώνα, τον Πειραιά και την Αίγινα είναι τα θέματα των φετινών μαθημάτων της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Θα διδάξουν καθηγητές του Πανεπιστημίου, έφοροι των Αρχαιοτήτων και αρχαιολόγοι ανασκαφείς που θα παρουσιάσουν τα μνημεία αλλά και τα καινούργια ευρήματα και τις νέες απόψεις. Ανάμεσά τους οι: Βασίλης Αραβαντινός, Margherita Bonanno, Αλέξανδρος Μαζαράκης - Αινιάν, Stephan Schmid, Ευάγγελος Νικολόπουλος, Στυλιανός Κατάκης, Hans Goette, Μαρία Παντελίδου Γκόφα, Βασίλειος Πετράκος, Ιφιγένεια Δεκουλάκου, Ευγενία Βικέλα, Καλλιόπη Παπαγγελή, Klaus-Valtin von Eickstedt και Ελένη Walter Καρύδη.

Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν και διαλέξεις της Κικής Δημουλά, του Σπύρου Ευαγγελάτου και του Μιχάλη Κοσμόπουλου.

Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά 09.00-13.00 στα γραφεία της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Πανεπιστημίου 22, 5ος όροφος.
http://www.archetai.gr

Πηγή: www.kathimerini.gr

27 Οκτ 2008

Ο Μαρκές στα... χρόνια της μοναξιάς

Κάνει τον απολογισμό μιας ζωής στον επί 20 έτη άνθρωπο-«σκιά» του Σάββατο, 25.10.08

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσω να γράφω… Εχω γράψει ήδη αρκετά… Δεν νομίζω πως ο κόσμος περιμένει κάτι άλλο από μένα». Ο διάσημος Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές εξομολογήθηκε πριν από λίγα χρόνια τις πιο μύχιες σκέψεις του στον ιστορικό Τζέραλντ Μάρτιν. Και αυτός, με τη σειρά του, τις συγκέντρωσε στο νέο βιβλίο για τη ζωή του «Γκάμπο», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Για σχεδόν είκοσι χρόνια ο Βρετανός βιογράφος συναντούσε το νομπελίστα Μαρκές, όπως αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». Συζητούσαν και ανέλυαν τα πάντα. Ξεκινούσαν από τις σκέψεις του για το επιτυχημένο μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιάς», το οποίο τον κατέταξε στους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, και κατέληγαν στην καθημερινή ζωή του.

Παράλληλα, έπαιρνε συνεντεύξεις σε περισσότερους από 300 ανθρώπους από το περιβάλλον του. Ανάμεσά τους ο Φιντέλ Κάστρο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες και οι συγγραφείς Μάριο Βάργκας Γιόσα και Αλβάρο Μούτις. Τελικά, το έργο του έφτασε στο τέλος του…

Η βιογραφία με τίτλο «Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές: Μια Ζωή» ξετυλίγει πτυχές της ζωής του 81χρονου Μαρκές… άγνωστες σε πολλούς. Περιγράφει την πρώτη μέρα που συνάντησε τη γυναίκα της ζωής του, τη Μερσέντες, όταν εκείνη ήταν μόλις εννέα ετών. Μιλάει για τη δημοσιογραφία, που τόσο πολύ αγάπησε αλλά τελικά εγκατέλειψε. Μα το μεγαλύτερο κομμάτι το αφιερώνει στο μεγάλο πάθος του, τη λογοτεχνία.

Συγκινήθηκε όταν διάβασε τη «Μεταμόρφωση» του Κάφκα. Τότε ανακάλυψε πως ήθελε να γίνει συγγραφέας. «Νόμιζα πως δεν έπρεπε να γράφουμε με αυτόν τον τρόπο. Γράφει όπως μιλάει η γιαγιά μου», είχε επισημάνει σε μία από τις συναντήσεις τους.

Μιλάει και για την περιπέτεια που είχε στο Παρίσι με την Ισπανίδα ηθοποιό Τάκια Κιντάνα. Η ιστορία τους είχε άδοξο τέλος. Τον εγκατέλειψε αφού προηγουμένως είχε κάνει έκτρωση. Δεν διστάζει να μιλήσει για τις… πολλές φορές που είχε μείνει χωρίς λεφτά. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι για να επιβιώσει «συνόδευε» μια ώριμη κυρία, την οποία αποκαλούσε «Κούκλα».

Ξεχωρίζει τη συνάντηση με το είδωλό του, τον Ερνεστ Χέμινγουεϊ. Αμέσως μόλις τον είδε τον φώναξε «Μαέστρο» και εκείνος του απάντησε: «Αντίος αμίγκος». Ακόμη κάνει αναφορά στη βαθιά φιλία που τον συνδέει με τον πρώην ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Αρκετά καταπονημένος από τη μάχη του με τον καρκίνο στην τελευταία συζήτηση, ο «Γκάμπο» εκμυστηρεύτηκε ότι αρκετές φορές νιώθει θλίψη. «Γιατί καταλαβαίνω ότι όλο αυτό φτάνει στο τέλος», έχει εξομολογηθεί στον Μάρτιν.

ΒΛΑΧΟΥ ΑΛΕΞΙΑ www.e-typos.gr

Ο ανθρωποκεντρικός πολιτισμός του Αιγαίου

Από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι και τους ιστορικούς χρόνους, τα έργα τέχνης αποτυπώνουν τον πυρήνα της κοινωνίας που είναι το άτομο

Του Χρ. Γ. Ντουμα* www.kathimerini.gr

Ενα διαχρονικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε μέσα στο Αιγαίο είναι ο ανθρωποκεντρισμός. Το δε περίφημο απόφθεγμα του σοφιστή Πρωταγόρα «πάντων χρημάτων μέτρων άνθρωπος» (για όλα τα πράγματα μέτρο είναι ο άνθρωπος) μοιάζει σαν το απαύγασμα μιας σκέψης που καλλιεργήθηκε επί χιλιάδες χρόνια. Αυτό βεβαιώνουν τα έργα που ο πολιτισμός αυτός δημιούργησε σε όλη την εξελικτική πορεία του, τουλάχιστον από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι και τους ιστορικούς λεγόμενους χρόνους: Κανένα δεν ξεπέρασε την ανθρώπινη κλίμακα. Τα κολοσσιαίων διαστάσεων μνημεία –ναοί, τάφοι, αγάλματα– των πολιτισμών της Ανατολής είναι άγνωστα στο Αιγαίο. Γιατί εδώ, σε αντίθεση με τους πολιτισμούς εκείνους, πυρήνας της κοινωνίας δεν είναι ο ηγεμόνας, ο δυνάστης που λειτουργεί και ως εκπρόσωπος του θεού, αλλά το ίδιο το άτομο.

Ο ανθρωποκεντρισμός χαρακτηρίζει και την τέχνη του Αιγαίου, όπου κύριο αντικείμενο σπουδής παρέμεινε ο άνθρωπος, οι ασχολίες του, τα προβλήματά του. Σε χιλιάδες αριθμούνται τα πήλινα ή –σπανιότερα– λίθινα ειδώλια που δημιούργησαν οι νεολιθικές κοινωνίες από την 6η χιλιετία π.Χ. στις εύφορες πεδιάδες της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Βοιωτίας, της Πελοποννήσου ή της Κρήτης. Ελάχιστα από τα ειδώλια αυτά εικονίζουν ζώα ή πράγματα (βάρκες, σπίτια), ενώ στη μέγιστη πλειονότητά τους παριστάνουν ανθρώπινες –ανδρικές ή γυναικείες– μορφές. Μερικά από τα ανθρωπόμορφα ειδώλια συνοδεύονται από στοιχεία που καθιστούν εύκολα αναγνωρίσιμη την ιδιότητα που ο δημιουργός της ήθελε να τους αποδώσει. Χαρακτηριστικά είναι δύο έργα στη Νεολιθική Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Η βρεφοκρατούσα «κουροτρόφος» επιβεβαιώνει τον ρόλο της γυναίκας ως μητέρας και δημιουργού ζωής, ενώ ο περίφημος «στοχαστής» από τη Λάρισα αποτυπώνει τις ανησυχίες του.

Οι μεγάλες αλλαγές που σημειώθηκαν στις κοινωνίες του Αιγαίου με το τέλος της νεολιθικής περιόδου φαίνεται πως ανέτρεψαν παλιές αντιλήψεις, πίστεις και δοξασίες που εκφράζονταν με τα ειδώλια. Μόνο στα νησιά των Κυκλάδων συνεχίστηκε η παράδοση με τα περίφημα μαρμάρινα ειδώλια, όπου πάλι κυρίαρχη μορφή είναι ο άνθρωπος. Παρά την τυποποίηση κανόνων και μορφών, η τέχνη αυτή εξυπηρέτησε επί χίλια χρόνια (3η χιλιετία π.Χ.) τις ανάγκες και εξέφρασε τις πνευματικές ανησυχίες της κυκλαδικής κοινωνίας με αριστουργήματα που αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία της παγκόσμιας τέχνης. Η κυριαρχία της γυναικείας μορφής στα κυκλαδικά ειδώλια φαίνεται πως απηχεί τις αντιλήψεις του καιρού για τη γυναίκα και τον ρόλο της στην κοινωνία, όπως π.χ. οι έγκυοι μορφές, ενώ τον ρόλο του άνδρα εκφράζουν τύποι όπως του πολεμιστή, του αρπιστή ή του αυλητή.

Την πρωτοπορία στην εικονιστική τέχνη οι Κυκλάδες την κράτησαν και κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού (περίπου 2000–1650 π.Χ.), αλλά όχι με τη γλυπτική. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στις αναδυόμενες πόλεις–λιμάνια κατέστησαν κοινωνούς της τέχνης νέες κοινωνικές ομάδες με άλλα ενδιαφέροντα και άλλες ανησυχίες. Ετσι, η τέχνη εγκαταλείποντας το μάρμαρο εστίασε στον εντυπωσιασμό που ασκούσε η πολύχρωμη διακόσμηση των αγγείων. Την απεικόνιση ζώων και φυτών δεν άργησε να ακολουθήσει και η ανθρώπινη μορφή, μεμονωμένη αρχικά, σε ομάδες λίγο αργότερα, σε μια προσπάθεια να αποδοθούν σκηνές αφηγηματικού χαρακτήρα. Η τέχνη αυτή μεσουράνησε προς το τέλος της περιόδου, οπότε, στις αρχές της Υστερης Εποχής του Χαλκού (γύρω στα 1650 π.Χ.), με την εισαγωγή της τοιχογραφίας, η ανθρώπινη μορφή εξαφανίστηκε από τον διάκοσμο των πήλινων σκευών και αναβαθμιζόμενη μεταπήδησε στη ζωγραφική των τοίχων. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αριστουργήματα από το Ακρωτήρι της Θήρας.

Την περίοδο που ακολούθησε, που είναι γνωστή και ως Μυκηναϊκή, η ανθρώπινη μορφή εκτός από την τοιχογραφία και την αγγειογραφία, αποδόθηκε επίσης στον πηλό και σε ποικιλία μεγεθών που ενίοτε έφτασε τις διαστάσεις αγαλμάτων, καθώς μαρτυρούν οι γυναικείες μορφές από το ιερό στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης στην Κέα. Κατά την επόμενη, τη λεγόμενη Γεωμετρική, περίοδο (περίπου 1100–700 π.Χ.) πάλι με τη μορφή ειδωλίων η ανθρώπινη μορφή εξακολουθεί να αποτελεί το αντικείμενο σπουδής, ενώ αμέσως μετά, με την είσοδο στην Αρχαϊκή Εποχή (7ος–6ος αι. π.Χ.) γίνεται το τεράστιο άλμα της ελληνικής τέχνης με τους μαρμάρινους κούρους και τις κόρες να στολίζουν τάφους και ιερά.

Το αποκορύφωμα

Η σπουδή της ανθρώπινης μορφής έφτασε κυριολεκτικά στο αποκορύφωμά της κατά την κλασική (5ος και 4ος αι. π.Χ.) και την ελληνιστική (3ος–1ος αι. π.Χ.) περίοδο, δημιουργώντας έργα αιώνιας και ανεπανάληπτης ομορφιάς. Τότε όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των θεών έχουν αποκρυσταλλωθεί και οι μορφές τους εύκολα αναγνωρίζονται. Για τις δημιουργίες όλων των προηγουμένων περιόδων οι μελετητές βρίσκονται σε δίλημμα, αν δηλαδή τα νεολιθικά, τα κυκλαδικά, τα μυκηναϊκά, τα γεωμετρικά ειδώλια, ή οι αρχαϊκοί κούροι και οι κόρες παριστάνουν θεϊκές ή ανθρώπινες μορφές. Η απάντηση βρίσκεται, κατά την άποψή μου, σ’ αυτό το ίδιο το δίλημμα: Στον κόσμο του Αιγαίου, από τη στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να δίνει υπόσταση στον θεό, μέχρι και σήμερα, ποτέ δεν έπαψε να τον παριστάνει με ανθρώπινη μορφή. Και είναι ακριβώς αυτή η επί χιλιάδες χρόνια σύλληψη του θεού κατ’ εικόνα και ομοίωση του ανθρώπου που οδήγησε σε παταγώδη αποτυχία την προσπάθεια των εικονομάχων του Βυζαντίου να επιβάλουν ανεικονική λατρεία. Αυτή η «ανθρωποποίηση» του θεού είναι που έκανε τον μεγάλο διανοητή της Ευρώπης, τον Karl Marx, να δηλώσει ότι ο μόνος λαός της γης που δεν προσκύνησε τα ζώα, ήταν οι Ελληνες.

* Ο κ. Χρ. Γ. Ντούμας είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δέκα οικολογικές οργανώσεις: «Πάρτε πίσω τον τσιμεντονόμο σας»

Τσιμεντοποίηση των εκτός σχεδίου περιοχών και των ακτών με την παροχή επιπλέων μ2 σε τουριστικές μονάδες τεράστιων μεγεθών προβλέπει η πρόταση για το νέο χωροταξικό τουρισμού. Εικ. Βουρνή Τήνου

Επαχθές για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον είναι στο σύνολό του το νέο σχέδιο ειδικού χωροταξικού του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον τουρισμό, σύμφωνα με δέκα οικολογικές οργανώσεις που ζητούν την απόσυρση της «πρότασης τσιμεντοποίησης».

Τουρισμός για την ηγεσία του υπουργείου σημαίνει: κτιριακά συγκροτήματα, παραθεριστικές κατοικίες με μεγάλους συντελεστές δόμησης. Αν δεν το γνωρίζατε, οι «δέκα» σάς το θέτουν υπ' όψιν συνοψίζοντας τους λόγους της διαφωνίας τους για το χωροταξικό.

- Αυξάνει, ενώ θα έπρεπε να μειώνει, την εκτός σχεδίου δόμηση πέριξ των ορίων οικισμού που δεν έχουν ως κύρια χρήση τον τουρισμό ή είναι ορεινές.

- Διατηρεί το σημερινό απαράδεκτα χαμηλό όριο των 50 μέτρων απόστασης από τον αιγιαλό για οικοδόμηση, παρά τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην παράκτια ζώνη.

- Χωροθετεί τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις διάσπαρτα και σε εκτός σχεδίου περιοχές με βάση τους νόμους της αγοράς και όχι με γνώμονα την ανάγκη προστασίας του κυριοτέρου τουριστικού προϊόντος μας, που είναι το φυσικό περιβάλλον.

- Δεν εισάγει καμία απολύτως ρύθμιση για την ποιότητα των κτιρίων, ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές.

- Επιμένει στη δόμηση 5 ανώνυμων βραχονησίδων και

- Στην περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας των τουριστικά αναπτυγμένων περιοχών, χωρίς καμία αναφορά στην ανάγκη καθορισμού ορίων ανάπτυξης με βάση τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών αυτών.

- Επίσης αγνοεί προκλητικά την απόλυτη ανάγκη επιστημονικού υπολογισμού και σεβασμού της συνολικής φέρουσας ικανότητας των προς τουριστική εκμετάλλευση περιοχών.

- Αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως μια δραστηριότητα που σχετίζεται κυρίως με κατασκευές κ.λπ. κ.λπ.

Οι δέκα που υπογράφουν είναι: Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΟΓΕΙΟΣ SOS, MOm-Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς.

* Την υπηρετική σχέση του ΥΠΕΧΩΔΕ με τα μεγάλα συμφέροντα του real estate κεφαλαίου και της τουριστικής μονοκαλλιέργειας εκφράζει το σχέδιο για τον τουρισμό του υπουργείου, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Μάκης Σταύρου, πρόεδρος του ελληνικού δικτύου «friends of nature».

ΦΙΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ
www.enet.gr

25 Οκτ 2008

Έκθεση: Γιώργος Ζογγολόπουλος, 1903-2004

Μεγάλη αναδρομική έκθεση
«Γιώργος Ζογγολόπουλος, 1903-2004» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια ιδιαίτερα σημαντική αναφορά στο έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου θα εγκαινιαστεί στις 4 Νοεμβρίου από το Megaron Plus, με τη σύμπραξη και συμπαράταξη του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου.

Είναι η πρώτη μεγάλη αναδρομική μετά το θάνατο του γνωστού γλύπτη το 2004, που επιχειρεί να δώσει μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα του τόσο πλούσιου σε ευρηματικότητα και εύρος έργου του, όπως και της χαρισματικής προσωπικότητάς του.

Σ' αυτήν την παρουσίαση εκτός από τα εμβληματικά έργα της μακριάς πορείας του γλύπτη, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά σχέδια-προσχέδια, προπλάσματα, αρχιτεκτονικές μελέτες αλλά και μια σειρά από έργα ζωγραφικής άγνωστη στο κοινό.

Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν 54 γλυπτά, 28 ζωγραφικά έργα καθώς και 56 σχέδια αρχιτεκτονικά και προσχέδια γλυπτών. Όλα τα έργα προέρχονται από το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου εκτός από δέκα γλυπτά της Συλλογής Πορταλάκη.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι να γίνει αντιληπτός ο ερευνητικά ανήσυχος χαρακτήρας του Ζογγολόπουλου που τον οδήγησε στη δημιουργία ενός γλυπτικού κόσμου που επηρέασε όχι μόνο την ελληνική εικαστική σκηνή αλλά και γενικότερα τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που θα διαρκέσει ώς τις 31 Ιανουαρίου 2009, έχει η Έφη Ανδρεάδη. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

H γενική είσοδος για την έκθεση είναι 6 ευρώ, φοιτητικά και παιδικά 3 ευρώ και το οικογενειακό εισιτήριο 10 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

24 Οκτ 2008

Παζάρι τοπικών προιόντων στην Τήνο


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΝΟΥ
ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
ΣΤΙΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 10π.μ. ΕΩΣ ΤΙΣ 5 μ.μ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Όλα μας τα προϊόντα θα είναι φτιαγμένα από τις συμπατριώτισσές μας.

Σας περιμένουμε και σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας.

Ένα αγροτικό σπίτι ηλικίας 6.000 ετών


Νεολιθικό σπίτι «αποδεικνύει» επεξεργασία σιτηρών πριν από 6.000 χρόνια

Ένα αγροτικό σπίτι, ηλικίας 6.000 ετών, με όλο τον οικιακό εξοπλισμό του σε άριστη κατάσταση στη θέση όπου τον άφησαν οι ένοικοι λίγο προτού καταστραφεί από τη φωτιά, ήρθε στο φως στη Σωσάνδρα της Αριδαίας, κοντά στην Πέλλα της Δυτικής Μακεδονίας, προσφέροντας πολύτιμες και μοναδικές πληροφορίες για την αρχιτεκτονική και την οργάνωση ενός σπιτιού στο τέλος της νεολιθικής εποχής.
Αφορμή για την ανακάλυψη των οικοδομικών λειψάνων ήταν ένα έργο υποδομής, η διάνοιξη της αύλακας του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τη Σωσάνδρα στην Αριδαία. Η ανασκαφή άρχισε τον Μάρτιο και σύντομα αποκαλύφθηκε ένα σχεδόν πλήρες πλέγμα από πασσαλότρυπες που έδωσαν τη μορφή, τη διαρρύθμιση και την οργάνωση της οικοδομής. Είναι ένα ορθογώνιο, πασσαλόπηκτο κτίριο, επιφάνειας 58 τ.μ., με σκελετό από πασσάλους και τοίχους από πλέγμα κλαδιών και καλαμιών που είχαν επαλειφθεί με πηλό. Έχει τριμερή διάρθρωση, με δύο φούρνους ανάμεσα στους οποίους υπάρχει χώρος συγκέντρωσης και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, είσοδο προς τον Νότο και δάπεδα καλυμμένα με ψαθιά. Οι μυλόπετρες, οι τριπτήρες και οι αποθηκευτικοί λάκκοι που βρέθηκαν μαζί με το πλήθος των πήλινων αγγείων και λίθινων εργαλείων υποδηλώνουν εμμέσως την καλλιέργεια και επεξεργασία των σιτηρών στο τέλος της νεολιθικής εποχής. Το σπάνιο είναι ότι τα ευρήματα έμειναν ανέπαφα μέχρι σήμερα όπως τα άφησαν οι μακρινοί τους ένοικοι.


Πηγή: Τα Νέα, Παρασκευή Κατημερτζή

22 Οκτ 2008

Ημερίδα: Η αντισεισμικότητα των παραδοσιακών κατασκευών.

To παλαιό ελαιοτριβείο της Περάστρας Τήνου

Η αντισεισμικότητα των παραδοσιακών κατασκευών.
Ζητήματα εφαρμογής ήπιων επεμβάσεων για την ενίσχυσή τους. Παραδείγματα.

Ευρωπαϊκές ημέρες Πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων (ΔΑΝΣΜ) του ΥΠΠΟ, θα συμμετάσχουν στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη διοργάνωση Ημερίδας στις 8 Δεκεμβρίου 2008 στο Ζάππειο Μέγαρο, με θέμα «Η αντισεισμικότητα των παραδοσιακών κατασκευών. Ζητήματα εφαρμογής ήπιων επεμβάσεων για την ενίσχυσή τους. Παραδείγματα».

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, τηλ. 2103291277, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: politismos@central.tee.gr

Πηγή: Tεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας www.tee.gr

20 Οκτ 2008

Μουσείο Μαστίχας Χίου- Όμιλος Πειραιώς

Ξεκίνησε το 11ο Τριήμερο Εργασίας με θέμα «Μαστίχα Χίου» και στόχο την ίδρυση Μουσείου - 17/10/2008


Το 11ο Τριήμερο Εργασίας με θέμα «Μαστίχα Χίου» πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 19 Οκτωβρίου, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και με τη συγχρηματοδότηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου.
Στόχος του 11ου Τριημέρου Εργασίας είναι η προώθηση της ιστορικής έρευνας και η καταγραφή της παράδοσης σχετικά με τους τρόπους παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και κατανάλωσης της μαστίχας Χίου. Η πραγματοποίηση του Τριημέρου συμπίπτει με την προετοιμασία από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς θεματικού τεχνολογικού Μουσείου αφιερωμένου στη μαστίχα.
Βασική επιδίωξη των εργασιών του Τριημέρου θα είναι η διεπιστημονική και διαχρονική προσέγγιση του θέματος, καθώς και η διερεύνηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής του διάστασης. Το πρόγραμμα των εργασιών αυτών αποτελείται από 34 συνολικά ανακοινώσεις, οι οποίες κατατέθηκαν από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων έγκριτων επιστημόνων και επιχειρούν να αναδείξουν νέες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της μαστίχας.

Πηγή: www.agrotypos.gr

Αδιαφορία για το ατμόπλοιο «Πατρίς»

Σκηνή απ'την ανέλκυση του ατμόπλοιου "Πατρίς" που βυθίστηκε το 1868 ανοιχτά της Κέας


Τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα για τη συντήρηση του τροχού και άλλων τμημάτων του ναυαγίου του ατμόπλοιου «Πατρίς», που ανελκύστηκαν το 2007 από τη θάλασσα της Κέας και επρόκειτο να εκτεθούν στο Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου. Το θέμα, που είχε αναδείξει και ο ΕΤ (29/1/2008), φέρνουν στο προσκήνιο και πάλι οι τρεις σύλλογοι αυτοδυτών Ερασιτεχνών «Τηθύς», Ενωση Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Καταδύσεων Αναψυχής. Με επιστολή τους προς τους εμπλεκομένους (υπουργείο Πολιτισμού, πολιτικά κόμματα, δήμο Ερμούπολης κ.ά.) επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος καταστροφής» των αντικειμένων του ναυαγίου.

Πηγή: www.e-typos.gr

Διαβάστε την ιστορία του ατμόπλοιου "Πατρίς" που βυθίστηκε το 1868 πρoσκρούοντας σε ξέρα ανοιχτά της Κέας ΕΔΩ

Δείτε το διαφημιστικό τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ που γύρισε η ΕΡΤ σχετικά με το ναυάγιο του "Πατρίς" ΕΔΩ

Αρθρο: Εξιστόρηση πολεμικών γεγονότων της γεωμετρικής εποχής στο Αιγαίο

Αναπαράσταση σκηνής πολέμου όπως αυτή απεικονίζεται σε αμφορέα που βρέθηκε σε αρχαίο νεκροταφείο στην Παροικιά

Φ. Ζαφειροπούλου,
Εικαστική και λογοτεχνική εξιστόρηση πολεμικών γεγονότων της γεωμετρικής εποχής στο Αιγαίο

Περιοδικό Αρχαιολογία, Τεύχος 91(β), Ιούνιος 2004, σελ.117-121

Δια Σύρον, Πάρον, Νάξον, Ίον, Οίαν-Θήραν


Φωτεινή Ζαφειροπούλου
Δια Σύρον, Πάρον, Νάξον, Ίον, Οίαν-Θήραν

εκδ. Σήμα, Αθήνα 2007
ISBN: 960-89506-2-7
Τιμή: περ. 10 ευρώ

Κεφάτη και ενδιαφέρουσα αφήγηση της εξέχουσας αρχαιολόγου, η οποία διηγείται με χιούμορ τις αναμνήσεις της από την πρώτη της φοιτητική επίσκεψη στη Μύκονο, μέχρι τις πρόσφατες εμπειρίες της από εξορμήσεις στις Κυκλάδες.
Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, ταξιδεύεις στο χρόνο και γνωρίζεις τόπους, ανθρώπους και τρόπους ζωής που έχουν, εν πολλοίς, εξαφανιστεί.

18 Οκτ 2008

Πολιτιστικός τουρισμός

Ημερίδα για τον πολιτιστικό τουρισμό με τις ενότητες:

-Ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη του πολιτιστικού τουρισμού. Θέματα προσδιορισμού της έννοιας και των μορφών του πολιτιστικού τουρισμού. Μάρκετινγκ πολιτιστικού τουρισμού. Μελέτες περίπτωσης,

-Ενέργειες και προτάσεις στρατηγικής δημόσιων και ιδιωτικών φορέων,

-Ο ρόλος των πολιτιστικών ιδρυμάτων στην ανάδειξη και προώθηση των πολιτιστικών αγαθών. Οι έως τώρα προσπάθειες και απαιτούμενες ενέργειες προς αύξηση της συμμετοχής του τουριστικού κοινού στους πολιτιστικούς και μουσειακούς χώρους της πόλης,

-Θεσσαλονίκη: τουριστική ανάπτυξη – τοπική οικονομία.


Διοργανωτές: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

23 Οκτωβρίου 2008

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατία 154, Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες
Τηλ.: 2310 830538, 2310 868570, 2310240002
e-mail: info.amth@culture.gr, mbp@culture.gr, mmcart@mmca.org.gr

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ

Σεμινάριο: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΣ»: ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΔΙΚΑΙΟ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι’ Κύκλος
ΜΕΙΖΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ
17 Οκτωβρίου 2008 – 23 Ιανουαρίου 2009
Διάρκεια 16 ώρες

Λαϊκό Πανεπιστήμιο
Ευριπίδου 12, Πλ. Κλαυθμώνος, Αθήνα
Αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών (1ος όρ.)

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
με την Εταιρία των Φίλων του Λαού και του εκπαιδευτικού προγράμματός των

Θέματα (ενδεικτικώς):
•Κράτος και Αγορά (Η τρέχουσα οικονομική κρίσις)
•Η κάθαρση του Συντάγματος ως προϋπόθεση για την αναβάθμιση της κρατικής ικανότητος
•Ο ρόλος της ηγεσίας στην εθνική βιωσιμότητα
•Η Εθνική Στρατηγική Βιωσιμότητος
•Εκπαίδευση και ήθος βιωσιμότητος
•Σχέση φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος
κ.ά.

Για συμμετοχή επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Επιμελητηρίου
decleris@environ-sustain.gr
τηλ: 210 3823 850

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ψήφισμα για το Sea Diamond

Της Ιφ. Διαμαντη (www.kathimerini.gr)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond από την καλντέρα της Σαντορίνης πραγματοποίησαν χθες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 700 άτομα, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών και εκπρόσωποι τοπικών φορέων των Κυκλάδων αλλά και πολιτικοί. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι μετέβησαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όπου Επιτροπή επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον υπουργό κ. Αναστάση Παπαληγούρα, με το οποίο ζητά τη δέσμευση του υπουργείου για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου και την τήρηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το Sea Diamond βυθίστηκε κοντά στον όρμο του Αθηνιού στη Σαντορίνη στις 5/4/2007.

Οσον αφορά στην αντίδραση του υπουργείου, ο κ. Σπ. Καβαλάρης, από τα ιδρυτικά μέλη της Επιτροπής Θηραίων Πολιτών, δήλωσε στην «Κ» ότι «δεν λάβαμε σαφή απάντηση επί των αιτημάτων μας». «Ζητάμε να αναλάβει η Πολιτεία άμεσα την ανέλκυση και ας διευθετηθεί το χρηματικό κόστος με τους υπαίτιους του ναυαγίου κατόπιν», τόνισε όμως ότι «το υπουργείο επικαλέστηκε έλλειψη πόρων».

Από την πλευρά του ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «το υπουργείο ασκεί την επιρροή του προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε οι διαδικασίες να επιταχυνθούν. Η πολιτεία ασκεί όλη την αυστηρότητά της στην πλοιοκτήτρια εταιρεία για την υποβολή μελέτης για την απάντληση των υπολοίπων ποσοτήτων πετρελαίου και την ανέλκυση του πλοίου». Ενημέρωσε, ακόμη, πως έχουν γίνει επαφές με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τους ασφαλιστές της «ώστε να πεισθούν και να πιεσθούν να προχωρήσουν στις επιβαλλόμενες ενέργειες».

Χθες, οι κ. Γιώργος Διακοφωτάκης, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Δράση για τη Σαντορίνη», και Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος», κατέθεσαν στο ΥΕΝ τη γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό κράτος υποχρεούται να προβεί σε σειρά ενεργειών προκειμένου να αποκατασταθεί το θαλάσσιο περιβάλλον στην περιοχή.

17 Οκτ 2008

Φροντιστήριο Ιστορικών Επιστημών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Μαθήματα στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο πλαίσιο του Φροντιστηρίου Ιστορικών Επιστημών. Το Φροντιστήριο λειτουργεί για 21η ακαδημαϊκή χρονιά υπό την εποπτεία του Διευθυντή Ερευνών Ν.Γ. Μοσχονά και απευθύνεται σε φοιτητές, πτυχιούχους αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο για τις ιστορικές σπουδές. Στο Φροντιστήριο διδάσκουν εξειδικευμένοι επιστήμονες, σε εβδομαδιαίες, δίωρες συνήθως συναντήσεις.

Τα μαθήματα:

Λατινική Παλαιογραφία (Νοέμβριος-Ιανουάριος)
Ελληνική Παλαιογραφία (Νοέμβριος-Απρίλιος)
Παπυρολογία (Νοέμβριος-Ιανουάριος)
Αρχειακά τεκμήρια μεσαιωνικής Ιστορίας: Οι διαθήκες (Νοέμβριος)
Θεωρία και διδακτική της Iστορίας (Νοέμβριος, Δεκέμβριος)
Χρονολογικά Συστήματα (Δεκέμβριος)
Aρχειονομία (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος)
Aρχαία Nομισματική (Ιανουάριος)
Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Νεωτερικότητα (Φεβρουάριος)
Bυζαντινή Kεραμεική (Φεβρουάριος)
Εργαστήριο Δυτικής Διπλωματικής (Φεβρουάριος)
Κωδικολογία (Μάρτιος)
Βυζαντινή Νομισματική (Μάρτιος)
Επιγραφική (Μάρτιος, Απρίλιος)
Η πόλη στην Ανατολική Μεσόγειο, 14ος-19ος αι. (Μάρτιος)
Eραλδική (Απρίλιος)
Bυζαντινή Σφραγιστική (Απρίλιος)
Πόλη και Ιερά στην ελληνική αρχαιότητα (Απρίλιος, Μάιος)
Γεωγραφία της Aρχαίας Eλληνικής Mυθολογίας (Μάιος)
Aρχαία Nομισματική - Μετρολογία (Μάιος)
Προσέγγιση στον Δυτικό Μεσαίωνα: η πόλη και η αστική ζωή (Μάιος)
Nόμισμα και Iστορία (Μάιος)

Χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης για κάθε αντικείμενο σε όσους το επιθυμούν και έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό παρουσιών.

Ο κύκλος των μαθημάτων ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου.

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Βασ. Κωνσταντίνου 48 (5ος όροφος), Αθήνα

Πληροφορίες
Tηλ.: 210 7273646
e-mail: nimo@eie.gr
Δικτυακός τόπος: www.eie.gr/nhrf/institutes/ibr/index-gr.html

16 Οκτ 2008

Ο θαυμαστός κόσμος των απολιθωμάτων

Εκθέματα από τις συλλογές του Μουσείου Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κρινοειδή ηλικίας 400 εκατομμυρίων ετών, αμμωνίτες, μέδουσες ηλικίας 650 εκατομμυρίων ετών από την Ουκρανία, σκελετός ιχθυοσαύρου, απολιθωμένες πατημασιές δεινοσαύρων, οστά απατοσαύρων). Κατά την περίοδο διεξαγωγής της έκθεσης θα προβάλλεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος η Ταινία Θόλου «Θαλάσσιοι Γίγαντες» («προϊστορική περιπέτεια»).

6 Νοεμβρίου 2008 - 31 Ιανουαρίου 2009

Ίδρυμα Ευγενίδου
Λ. Συγγρού 387
Παλαιό Φάληρο, Αθήνα

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα, Τρίτη 10:00-14:00, Τετάρτη-Κυριακή 10:00-21:00

Πληροφορίες
Τηλ.: 210 9469600, fax: 210 9417372
e-mail: admin@eugenfound.edu.gr
Δικτυακός τόπος: www.eugenfound.edu.gr

15 Οκτ 2008

Ηλικίας 345.000 ετών οι αρχαιότερες ανθρώπινες πατημασιές

Οι παλαιότερες ανθρώπινες πατημασιές που έχουν ποτέ βρεθεί, γνωστές και ως «ίχνη του διαβόλου», επιβεβαιώθηκε πλέον ότι είναι ηλικίας 345.000 ετών (συν-πλην 6.000 έτη). Έχουν διατηρηθεί στην ηφαιστειακή τέφρα, στην κορυφή του αδρανούς πλέον ιταλικού ηφαιστείου Ροκαμονφίνα, στην περιοχή της Καμπανίας.

Για πρώτη φορά οι πατημασιές ανακαλύφθηκαν το 2003 από ερασιτέχνες αρχαιολόγους και η σχετική δημοσίευση είχε γίνει από τον Πάολο Μιέτο, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. Την εποχή εκείνη οι ερευνητές τοποθετούσαν τις πατημασιές πριν από 325.000 - 385.000 χρόνια, ανάλογα με το πότε το ηφαίστειο εξερράγη για τελευταία φορά.

Τώρα το γαλλικό Εργαστήριο Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών συγκεκριμενοποίησε την ηλικία των αποτυπωμάτων στα 345.000 χρόνια. Το νέο εύρημα επιβεβαιώνει επίσης ότι τα ίχνη ανήκουν στον Ανθρωπο της Χαϊλδεβέργης (Homo heidelbergensis).

Την επόμενη εβδομάδα ο Μιέτο θα ξεκινήσει ανασκαφές σε παρακείμενη τοποθεσία, σε απόσταση 3 χλμ., όπου οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν την ύπαρξη και άλλων, ανάλογης ηλικίας, αποτυπωμάτων, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε ένα μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. Τα ίχνη δείχνουν ότι οι άνθρωποι βάδιζαν και δεν έτρεχαν, ενώ είναι διπλής κατεύθυνσης (από και προς το ηφαίστειο).

Το 2003 άλλη ομάδα ανακάλυψε, επίσης σε ηφαιστειακή τέφρα στο νότιο Μεξικό, αποτυπώματα ηλικίας 1,3 εκατ. ετών. Επειδή όμως η εποχή αυτή προηγείται εκείνης που θεωρείται ότι εμφανίσθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι στην Αφρική, τα αποτυπώματα δεν θεωρήθηκαν ανθρώπινα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάλεξη: “The Transformation of Temples into Churches: The Evidence of the Hagiographical Sources”

Διάλεξη της δρος Ε. Σαράντη, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία διοργανώνει το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, με θέμα τη μετατροπή αρχαίων ναών σε εκκλησίες.

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008, 19:30

Canadian Institute in Greece, βιβλιοθήκη (ισόγειο)
Διονυσίου Αιγινήτου 7
115 28 Αθήνα

Πληροφορίες
Τηλ.: 210 7223201,
Fax: 210 7257968
e-mail: cig-icg@cig-icg.gr

14 Οκτ 2008

ΤΑ ΚΑΤΣΙΚΙΑ «ΤΡΩΝΕ» ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

Τριάντα χιλιάδες ερίφια που βόσκουν στο νησί έχουν αποψιλώσει πολλές περιοχές του, ενώ το «πρόγραμμα μείωσης ζώων» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου «κόλλησε» στη γραφειοκρατία.

Του ΑΛΕΞΗ ΓΑΓΛΙΑ, Φωτογραφίες: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ www.kathimerini.grOσοι έχουν ξαποστάσει στο δάσος των Ραχών ή διέσχισαν το φαράγγι της Χάλαρης γνωρίζουν ότι η Ικαρία δεν είναι ξερότοπος. Η επώδυνη πραγματικότητα όμως είναι πως πλέον η μόνη διαφορά πολλών στρεμμάτων ικαριακής γης από την έρημο είναι πως αντί να διασχίζεται από καμήλες, τριάντα χιλιάδες ερίφια χωνεύουν τα τελευταία πράσινα φύλλα …

Το μέρος όπου βρισκόμαστε, μόνο πράσινο δεν είναι. Λέγεται «Αργιουλάκι», από τον ένα και μοναχικό «άργιο», τον τύπο της βαλανιδιάς που ευδοκιμεί στο νησί, που στέκεται ακόμα όρθιος. Στις γύρω πλαγιές, το τοπίο μοιάζει σεληνιακό - παντού χαλίκι, το έδαφος «ρυτιδιασμένο» απ' τη διάβρωση και ελάχιστες συστάδες θάμνων μοιάζουν καμένες. Διάσπαρτα σ' αυτή την ξεραΐλα τα κατσίκια αγωνίζονται να επιβιώσουν, αναπτύσσοντας τεχνικές, όπως να σκάβουν το λίγο χώμα για να τραφούν με τις ρίζες. Οι ρίζες του «άργιου» φαίνονται κατά το ήμισυ έξω από τη γη…

Εκτός ελέγχου

«Οι λίγοι άργιοι εδώ είναι τα απομεινάρια ενός μεγάλου δάσους.», λέει ο Θανάσης Στενός, μέλος της Κίνησης Πολιτών Ραχών Ικαρίας. «Οι πρόγονοί μας το έκαψαν για να παράγουν ξυλάνθρακα. Αλλά μέχρι πριν από κάποια χρόνια, η γη ήταν ακόμα πράσινη, υπήρχε πυκνή χαμηλή βλάστηση. Την παντελή καταστροφή την ολοκλήρωσε η υπερβόσκηση και η εκμετάλλευση του τόπου πέρα από τα όρια των φυσικών του αντοχών».

Κατσίκια όμως πάντοτε υπήρχαν. Γιατί τώρα αυτή η εικόνα; «Η κτηνοτροφία στην Ικαρία έχει μακραίωνη παράδοση. Πάντοτε υπήρχαν μεγάλα κοπάδια, αλλά η κατάσταση ξέφυγε από τη δεκαετία του '80, όταν ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις της ΕΟΚ. Η «λογική» τους είναι εξωφρενική. Οσο περισσότερα ζώα έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που θα εισπράξει. Αυτό ώθησε τους κτηνοτρόφους σε μια αλόγιστη αύξηση των ζώων. Σε μια απαρχαιωμένη και αποίμενη κτηνοτροφία όπως αυτή της Ικαρίας -όπου τα ζώα βόσκουν μόνα τους στο βουνό και ο κτηνοτρόφος τα επισκέπτεται το πολύ μια φορά τη μέρα για να ενισχύσει με λίγη βαμβακόπιτα τη λειψή δίαιτά τους. Θα έπρεπε να επιδοτηθεί όχι ο αριθμός των ζώων, αλλά τα παράγωγα προϊόντα, όπως γάλα και τυρί. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν αρμέγουν καν τις κατσίκες τους και μέχρι πρότινος δεν υπήρχε τυροκομείο».

Ο Θανάσης μου δείχνει μια, περιφραγμένη από τα κατσίκια, έκταση εκατό στρεμμάτων. Η διαφορά της μιας «όχθης» απ' την άλλη είναι συγκλονιστική -στην περιφραγμένη πλευρά η γη σε πέντε χρόνια αναγεννήθηκε. Δίπλα έχει συντελεστεί μια βάναυση ερήμωση του τόπου.

Μετακινούμαστε στο οροπέδιο του Πεζιού, μία από τις ωραιότερες ορεινές «πλατείες» του Αιγαίου ενταγμένη στο δίκτυο «NATURA 2000». Κι εδώ, συστάδες άργιων που φθίνουν ολοταχώς και η χαμηλή βλάστηση κατεστραμμένη. Η ίδια αποκαρδιωτική εικόνα και στο πευκοδάσος των Ραχών, όπως και στο άνω των 500 ετών δρύινο δάσος του Ράντη στην κεντρική Ικαρία. Στην Μεσαριά δεν υπάρχουν τα μεγάλα κοπάδια των Ραχών. Ομως, όταν η επιβάρυνση μιας περιοχής διογκωθεί υπέρμετρα, κάποια «άτομα» μεταναστεύουν, διαχέοντας την πίεση του δεδομένου πληθυσμού σε ένα μεγαλύτερο χώρο.

Το πρόγραμμα στα χαρτιά


Ο δήμαρχος, κ. Φανούρης Καρούτσος αποδίδει το συντριπτικό μερίδιο των ευθυνών στην Πολιτεία. Ο δήμος δεν έχει ούτε το ανθρώπινο δυναμικό ούτε τα απαραίτητα χρήματα για να παρέμβει δραστικά. Ενδεικτικά, όπως λέει, στα όρια του Δήμου Ραχών υπάρχει μία δασονόμος και κανένας κτηνίατρος. «Οι περιφράξεις για την αγρανάπαυση των περισσότερο επιβαρυμένων περιοχών κοστίζουν πολύ. Αλλά δεν είναι κιόλας εύκολο σε μια μικρή τοπική κοινωνία να αποκλείσεις από μια περιοχή κάποιον που η οικογένειά του βόσκει τα ζώα της εκεί χρόνια.

Θα δημιουργηθούν υπόνοιες επιλεκτικής μεταχείρισης. Δυναμικότερη θεραπεία του προβλήματος σύμφωνα με τον δήμαρχο, η «εφαρμογή επιτέλους του προγράμματος μείωσης των ζώων».

Το «πρόγραμμα μείωσης των ζώων» στηρίζεται σε μια μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την βοσκοϊκανότητα του νησιού και προβλέπει απόσυρση των ζώων, σε ποσοστά 30% - 50%. Οπου «απόσυρση», η σφαγή των ζώων ή η πώλησή τους εκτός Ικαρίας. Κάποιες «λεπτομέρειες», όπως η ανυπαρξία νόμιμου σφαγείου στο νησί και το κώλυμα του υπουργείου να επιδοτήσει τη μεταφορά των ζώων στη Σάμο, εμπόδισαν την εφαρμογή του προγράμματος κατά τη διάρκεια του Γ΄ ΚΠΣ. Σύμφωνα με τον κύριο Γιώργο Γκαβελέκα, γενικό διευθυντή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επίκειται να ενταχθεί στο Δ΄ ΚΠΣ.

Ο κ. Χαράλαμπος Βατούγιος, ένας νέος άνθρωπος 30 ετών, είναι πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των επαγγελματιών κτηνοτρόφων του νησιού. «Στα βουνά του νησιού υπάρχει σίγουρα πρόβλημα και αυτό το αναγνωρίζουν οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι. Εμείς ήμασταν από την αρχή υπέρ του προγράμματος απόσυρσης, αλλά τελικά δεν προχώρησε. Mας ανακοίνωσαν ξαφνικά πως σήμερα αρχίζει και σε δύο μήνες πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Ζητήσαμε παράταση και απάντησαν αρνητικά. Ελπίζουμε να ενταχθεί στο Δ΄ ΚΠΣ γιατί οι συνέπειες της υπερβόσκησης επιβαρύνουν περισσότερο εμάς. Το εισόδημά μας συρρικνώνεται και όλοι στρέφονται εναντίον μας. Τα αποίμενα ζώα κάνουν ζημιές στις καλλιέργειες. Υπάρχουν Καριώτες στην Αμερική που διατηρούν ζώα εδώ. Αυτοί κάνουν την πλάκα τους, αλλά τα ζώα ρημάζουν τον τόπο».

«Οι άνθρωποι πρέπει να στραφούν και σε άλλες πηγές εισοδήματος», λέει ο κ. Γιάννης Χατζηγεωργίου, λέκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ομάδας για τη μελέτη βοσκοϊκανότητας. «Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Ευδήλου ώστε να πείσουμε αγρότες να στραφούν στην πώληση αιθέριων ελαίων σε βιομηχανίες».

Πιστεύετε πως μπορεί να πρασινίσει ξανά η Ικαρία; «Φυσικά. Αλλά δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος».

Ανασκαφές ζωής στο Ακρωτήρι Θήρας

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η συντήρηση της μεγαλύτερης τοιχογραφίας στο Ακρωτήρι της Θήρας

Της Γιωτας Συκκα (www.kathimerini.gr)

Στο «σάντουιτς» συντήρησης μπαίνει κόλλα, κόκκοι άμμου και φελιζόλ. Από κοντά ο ζωγράφος, ο συντηρητής και ο αρχαιολόγος, συνεργάτες όλοι στο επιστημονικό φυτώριο του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου Θήρας, παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εργασίες. Η μισή τοιχογραφία είναι έτοιμη να στηθεί στην κατάλληλη κατασκευή που φτιάχτηκε στο εργαστήριο. Ετσι κι αλλιώς, ολόκληρη δεν χωράει πουθενά. Η χαρά καθρεφτίζεται στα πρόσωπα όλων. Αυτές τις ημέρες τελειώνει η συντήρηση αυτής της τεράστιας σύνθεσης που βρισκόταν στον τρίτο όροφο της Ξεστής 3. Αυτό μαρτυρούν οι διαστάσεις της, μας λέει ο διευθυντής των ανασκαφών των Ακρωτηρίου Χρίστος Ντούμας. «Κάλυπτε τον τοίχο μιας αίθουσας που πρέπει να είχε διαστάσεις τουλάχιστον 5,50 μ. x 3,30 μ.».

Η πιο μεγάλη τοιχογραφία

Είναι η μεγαλύτερη τοιχογραφία –σπείρες το επαναλαμβανόμενο θέμα της– με την οποία έχουν καταπιαστεί ώς τώρα. Μοιρασμένη σε δύο τελάρα για να μπορούν να τη σηκώσουν είναι το καμάρι των παιδιών στο εργαστήρι του Ακρωτηρίου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Καλάθια, δίχτυα, κατάλοιπα ψαριών, κομμάτια υφάσματος, ξύλα, κρόταλα είναι ορισμένα από τα τελευταία ευρήματα που έχουν πάρει θέση στο μικροσκόπιο, όπως κι όλα όσα βγήκαν στην ανασκαφή τα χρόνια του Μαρινάτου. Ολα επανεξετάζονται με νέα ματιά. Η πελαγίσια τσιπούρα που βρέθηκε ακέραιη να πλέει στην ελαφρόπετρα –άλλωστε, γι’ αυτό διασώθηκε–, ανήκει στα καινούργια ευρήματα. Μας δίνει πληροφορίες για το πώς πάστωναν τα ψάρια και πώς τα ψάρευαν, ενώ οι σπόροι δίνουν πληροφορίες για τους κινδύνους που διέτρεχαν οι σοδειές του οικισμού. Στα δωμάτια που συγκεντρώνονται τα χάλκινα ευρήματα επίσης επικρατεί ενθουσιασμός, όπως και στα υπόλοιπα των εργαστηρίων όπου κυριαρχεί το νέο αίμα. Τα εργαστήρια καλύπτουν όλες τις ειδικότητες και σφύζουν από ζωή. Εν αντιθέσει με τους χώρους του «τραυματισμένου» στεγάστρου, όπου επικρατεί ησυχία.


Περισσότερα για τις τοιχογραφίες του Αιγιακού χώρου διαβάστε ΕΔΩ

11 Οκτ 2008

Τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας, διαρκής εκκρεμότητα της Αθήνας

Οι οκτώ πολυκατοικίες είναι εξαθλιωμένες, αλλά μπορεί να έχουν μέλλον λαμπρό
Tου Δημητρη Ρηγοπουλου www.kathimerini.gr

Δεν ήταν ποτέ σε χειρότερη κατάσταση οι οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται όσοι οδηγοί διέρχονται τον κεντρικό οδικό άξονα που συνήθισαν την τριτοκοσμική τους εικόνα, αλλά ρωτήστε τους εναπομείναντες κατοίκους οι οποίοι βλέπουν τα απαλλοτριωμένα, κρατικά διαμερίσματα να καταλαμβάνονται από αστέγους και τοξικομανείς.

Τα 120 από τα 228 διαμερίσματα των πολυκατοικιών ανήκουν σε 51 ιδιοκτήτες. Τα υπόλοιπα αγοράστηκαν ή απαλλοτριώθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την προοπτική της εξαγγελθείσας κατεδάφισης έξι εξ αυτών. Τα δύο άλλα κτίρια του συγκροτήματος θα παρέμεναν στη θέση τους ως δείγμα της επιτυχημένης εφαρμογής ενός κρατικού προγράμματος στέγασης προσφύγων αλλά και της μοντέρνας αρχιτεκτονικής τους.

Τα σχέδια αυτά δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας εναντιώθηκε στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να μη χαρακτηρίσει διατηρητέο το σύνολο των οκτώ πολυκατοικιών.

Τώρα, και αντίθετα με τη διατυπωθείσα βούληση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά υπέρ της διατήρησης μόνο δύο κτιρίων, το υπουργείο Πολιτισμού εμφανίζεται να παίρνει πρωτοβουλία για επανεξέταση του θέματος.

Οι εναπομείναντες ιδιοκτήτες κατοικιών στα προσφυγικά έλαβαν πρόσφατα πρόσκληση διαλόγου από το ΥΠΠΟ: η Διεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς εισηγείται «τον χαρακτηρισμό ως μνημείου του συγκροτήματος των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών».

Ο χαρακτηρισμός θα ανοίξει πιθανώς ένα δρόμο. Δεν θα λύσει όμως το πρόβλημα. Και η υπομονή αρχίζει κι εξαντλείται. Η σημερινή εμφάνιση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι ντροπή για όλους μας.

Σχετικά με το ίδιο θέμα διαβάστε και ΑΥΤΟ

Δεν ακολουθούμε το «ισπανικό μοντέλο» δόμησης (???)

Γιωργος Λιαλιος www.kathimerini.gr

Τη δυνατότητα μεταβολών στις ρυθμίσεις του ειδικού χωροταξικού του τουρισμού, μετά τη... θέσπισή του, προβάλλει πλέον το ΥΠΕΧΩΔΕ ως επιχείρημα στους διαφωνούντες. Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, υπεραμύνθηκε των περιβαλλοντικών μέτρων του σχεδίου, ενώ αποκήρυξε για ακόμα μια φορά το «ισπανικό μοντέλο» δόμησης, με το οποίο συγκρίνεται το επίμαχο σχέδιο.

Το σχέδιο του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό προωθήθηκε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας προκειμένου να γνωμοδοτήσει. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπερασπίστηκε χθες τον φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα του σχεδίου, απορρίπτοντας ως «ανυπόστατες» τις κατηγορίες ότι προωθεί το μοντέλο που οδήγησε στην τσιμεντοποίηση των ακτών της Ισπανίας. «Το σχέδιο μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση του αστικού και εξωαστικού χώρου», ανέφερε. Μάλιστα, ζήτησε από τους διαφωνούντες στο Συμβούλιο να συνηγορήσουν υπέρ της θέσπισής του, καθώς «το σχέδιο θα αξιολογείται ανά διαστήματα ώστε να αναπροσαρμόζεται».

Ωστόσο, οι αντιδράσεις απέναντι στο σχέδιο συνεχίζονται. Μετά το ΠΑΣΟΚ, ήρθε χθες η σειρά του Συνασπισμού: «Oι μόνοι που το αποδέχονται είναι οι μεγάλες κατασκευαστικές τουριστικές και real estate επιχειρήσεις, αφού ο κύριος κορμός του ειδικού χωροταξικού είναι η προώθηση της μεγάλης κλίμακας δόμησης της παραθεριστικής κατοικίας σε όλη την Ελλάδα, τα νησιά, την παράκτια ζώνη», ανέφερε ανακοίνωση του Tμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας.

Πολλές είναι και οι αντιδράσεις από την πλευρά των επιστημόνων. «Το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού προωθεί ένα είδος νέων τουριστικών υποδομών, πίσω από τις οποίες κρύβεται η πώληση παραθεριστικής κατοικίας», λέει στην «Κ» η πολεοδόμος κ. Μάρθα Χουσιανάκου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολεοδόμων - Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) στο Συμβούλιο. «Πρόκειται για ένα σχέδιο εξαιρετικά επικίνδυνο, που καταβαραθρώνει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι μόνοι που το υποστηρίζουν εκτός από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες και το real estate». «Το χωροταξικό του τουρισμού παραδίδει νησιά και παράκτια ζώνη στα κτηματομεσιτικά συμφέροντα», λέει στην «Κ» ο κ. Κρίττων Αρσένης, εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Το νέο σχέδιο θα υποβαθμίσει βίαια το τοπίο και το περιβάλλον».


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ http://www.diktioaigaiou.gr

ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ


ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΔΩ

10 Οκτ 2008

To ιερό έδαφος των αρχαίων ναών

Μερικά από τα δείγματα εδάφους, που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα

Τίποτα δεν ήταν τυχαίο στην κατασκευή των αρχαιοελληνικών ναών. Ακόμη και για το έδαφος, πάνω στο οποίο χτιζόταν ο ναός, γινόταν ειδική επιλογή. Σ΄ αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκε ύστερα από έρευνά του ο Gregory Retallack, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνάς, που δημοσίευσε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Antiquity, το έδαφος ήταν προσεκτικά επιλεγμένο ανάλογα με την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά της θεότητας, προς τιμήν της οποίας θα χτιζόταν ο ναός. Έτσι, οι ναοί, που ήταν αφιερωμένοι στο Δία και την Αθηνά ήταν χτισμένοι πάνω σε λόφους, που χρησιμοποιούνταν για αμυντικό σκοπό, τα κτίσματα για την Άρτεμη και τον Απόλλωνα, που συνδέονταν με το κυνήγι, φτιάχνονταν σε περιοχές, που άλλοτε οι άνθρωποι πήγαιναν για κυνήγι, για την Ήρα και τον Ερμή επιλέγονταν εδάφη που έβοσκαν αγελάδες, για τη Δήμητρα και το Διόνυσο επιλέγονταν εδάφη κατάλληλα για καλλιέργεια σιτηρών και αμπελιών, ενώ τα κτίσματα για τον Ποσειδώνα και την Αφροδίτη βρίσκονταν πάντα σε ξηρό έδαφος κοντά σε λιμάνι.
Ο Gregory Retallack εργάστηκε ως εξής: πήρε δείγματα εδάφους από 84 αρχαιοελλληνικούς ναούς της κλασικής εποχής, που χρονολογούνται από το 480 έως το 338 π.Χ., αφού τα υπέβαλε σε εργαστηριακή ανάλυση, εντόπισε τα χαρακτηριστικά τους και προσδιόρισε την πιθανή χρήση τους, πριν από την ανέγερση των ναών.

A.M. www.arxaiologia.gr

Πηγή: Discovery (7/10/08)

Προσπάθειες για την διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου 'Φοίνικας' στην Κέρκυρα

Ο «Φοίνικας» ξαναζεί στην Κέρκυρα
Της Γιωτας Συκκα www.kathimerini.gr

Η είδηση της αποκατάστασης του θεάτρου «Φοίνικας» στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, που αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, χαροποίησε πολλούς προχθές το βράδυ. Δεν ήταν μόνο ότι καθυστερούσε κάθε σωστική επέμβαση σ’ αυτό το αναγεννησιακής αισθητικής κτίσμα, που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αλλά και γιατί γραφειοκρατικά εμπόδια καθυστερούσαν κάθε απόπειρα σωτηρίας του. Δέκα και πλέον χρόνια προσπαθούσαν να το αποκαταστήσουν, με εγκρίσεις από το τοπικό Συμβούλιο Μνημείων της Ηπείρου (2002 και 2008), πρόσφατα από το ΚΣΝΜ και προχθές από το ΚΑΣ. Μέσα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας που είναι κηρυγμένη ιστορικό διατηρητέο μνημείο αλλά και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, το θέατρο Φοίνικας, «χτυπημένο» από τις ετερόκλητες χρήσεις και το χρόνο, θεωρείται η μόνη γνωστή λύση του 19ου αι. σ’ ένα ζωτικό πρόβλημα της αρχιτεκτονικής του νεοελληνικού θεάτρου, που επέτρεπε χειμερινή και θερινή λειτουργία. Αλλά και σημείο αναφοράς στην πόλη.

Κηρυγμένο νεότερο μνημείο, κατασκευάστηκε το 1895 και αποτέλεσε τη δεύτερη στέγη του Δραματικού Συλλόγου που ιδρύθηκε το 1875 και για τρεις δεκαετίες δραστηριοποιήθηκε τόσο με τη σχολή του όσο και με τις παραστάσεις του. «Η απαγκίστρωση από το ιταλοκρατούμενο κερκυραϊκό θέατρο ήταν ένα ώριμο αίτημα της ανερχόμενης μεσαίας τάξης, η οποία στήριζε τον Δραματικό Σύλλογο, παρασύροντας στις παραστάσεις του και τους μικροαστούς», σημειώνει η Ελένη Φεσσά - Εμμανουήλ στην έκδοση «Η αρχιτεκτονική του Νεοελληνικού Θεάτρου 1720 - 1940».

Το κτίριο οικοδομήθηκε σε χώρο του δήμου Κερκυραίων, ο οποίος το πρόσφερε το 1893 με ετήσιο ενοίκιο 150 δρχ. Είχε εμβαδό 1.795 τ.μ. και για την ανέγερση του «Φοίνικα» χρησιμοποιήθηκε όλο το αποθεματικό κεφάλαιο του Δραματικού Συλλόγου: 20.000 δρχ. Αλλά δεν ήταν αρκετά. Απαιτήθηκε και δάνειο 50.000 δρχ. Το έργο υποστηρίχθηκε από τη Δημοτική Αρχή της εποχής, διότι θα εξασφάλιζε στην Κέρκυρα υπαίθρια σκηνή ανάλογη με εκείνες του Ν. Φαλήρου και της Αθήνας, ωστόσο, το χρέος και οι πιέσεις ανάγκασαν το Σύλλογο να υποχωρήσει ως προς την ποιότητα των θεαμάτων. Γρήγορα ο χώρος γνώρισε πολλά στάδια πριν από τη παρακμή του, όπως αποδεικνύουν οι πολλαπλές αλλαγές στους χρήστες και τους μισθωτές.

Ηταν ένας πρωτότυπος συνδυασμός χειμερινού και υπαίθριου θεάτρου, ενώ τμήμα του χρησιμοποιήθηκε και ως κινηματογράφος.

Το κτίριο εδράζεται στην «υψηλή» πλατεία του Ενετικού Προμαχώνα Ραϋμόνδου (16ος αι.), ο οποίος αποτελεί τη ΝΔ αιχμή του αμυντικού μετώπου της περιμετρικής βενετικής οχύρωσης της πόλης. Ο συνοδευτικός χώρος του σινεμά εκτείνεται κι αυτός επί του οχυρωματικού χώρου του εν λόγω προμαχώνα. Οπως τονίστηκε στο Συμβούλιο, ο προμαχώνας Ραϋμόνδου (γι’ αυτό έχει λόγο η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων) μαζί με έναν ημιπρομαχώνα ήταν αυτός που προστάτευε την ομώνυμη βενετική πύλη, η οποία κατεδαφίστηκε τον 19ο αι., κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κέρκυρα.

«Θέλουμε να αναπλάσουμε το κτίριο στην αρχική του μορφή», είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ. Η μελέτη που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ -των Κ. Πέτσα, Αν. Σαλή, Β. Γιαννόπουλου- περιλαμβάνει και το μεταλλικό στέγαστρο στην οροφή. Ελπίζουμε να αποτελέσει την αρχή για την αποκατάσταση μια σειράς κτιρίων στην κηρυγμένη παλιά πόλη που περιμένουν τη βοήθεια της πολιτείας πριν καταρρεύσουν.

Έκθεση χαρτογραφίας με θέμα το Ιόνιο Πέλαγος στην Πρέβεζα

Χάρτης της Κέρκυρας του 1734

Παλαιούς χάρτες με θέμα το Ιόνιο Πέλαγος, παρουσιάζει η έκθεση του Αρχείου Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου, του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), που εγκαινιάζεται 22 Οκτωβρίου στην αίθουσα τέχνης «Θωμάς Π. Μποντίνας» (Λεωφ. Ειρήνης 80) στην Πρέβεζα.

Η έκθεση έχει τίτλο Το Ιόνιο Πέλαγος. Χαρτογραφία και ιστορία. 15ος-18ος αιώνας και θα διαρκέσει ώς τις 22 Φεβρουαρίου 2009.

Με την έκθεση των παλαιών χαρτών του Ιονίου πελάγους, σε επιμέλεια Βίκτωρος Μελά και με επιστημονική σύμβουλο την Λεονόρα Ναβάρη, το ΜΙΕΤ επιδιώκει -όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις της Κρήτης και της Πελοποννήσου- να αναδείξει τους χάρτες της εποχής εκείνης ως σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία της περιοχής που απεικονίζουν, συμπληρώνοντας τις άλλες ιστορικές πηγές που διαθέτουμε, αλλά ακόμα και ως τεκμήρια των συνειδήσεων της κοινωνίας στην οποία ανήκαν οι χαρτογράφοι που τους εκπόνησαν.

Ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έκθεση θα παρουσιάσει ιδιαίτερα σημαντικό χαρτογραφικό υλικό της εποχής εκείνης σχετικό με τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, κατά την οποία ο χριστιανικός στόλος καταναυμάχησε τον οθωμανικό. Αποσπάσματα της ιστορίας της ναυμαχίας του Ανδρέα Κορνάρου, αδελφού του Βιτσέντζου και πολεμιστή της χριστιανικής παράταξης, περιλαμβάνονται στον κατάλογο της έκθεσης.


Το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου ιδρύθηκε το 2002 με τη δωρεά στο ΜIET της συλλογής παλαιών χαρτών του ζεύγους Βίκτωρος και Νιόβης Μελά.

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το Αρχείο έχει οργανώσει πέντε εκθέσεις με παλαιούς χάρτες, που προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και τις οποίες επισκέφτηκαν, με ειδικές ξεναγήσεις, σπουδαστές των Ανωτάτων Σχολών και μαθητές. Κατά το διάστημα αυτό, έγιναν και διάφορες άλλες εκδηλώσεις σχετικές με τη χαρτογραφία.

Η έκθεση οργανώνεται σε στενή συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις της Πρέβεζας, το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, τον συλλέκτη και μελετητή παλαιών χαρτών Αντώνη Ι. Τάντουλο καθώς και άλλους ιδιώτες συλλέκτες.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα έως Σάββατο 10 π.μ. - 1 μ.μ.
Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 6-8 μ.μ.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 3234 267, 26820 22 233 και 26820 25 222.

Newsroom ΔΟΛ

9 Οκτ 2008

Eκδήλωση: Η Κλιματική αλλαγή και το Αυτοκίνητο

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργανώνει σε συνεργασία με την Plant -a- tree.gr, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και τη Διεύθυνση Εταιρικής Ευθύνης της Michelin, Στρογγυλή Τράπεζα ανοιχτή στο κοινό και στον Τύπο με θέμα:

Η Κλιματική αλλαγή και το Αυτοκίνητο-
Τρόποι ελαχιστοποίησης του ενεργειακού αποτυπώματος του πολίτη

Η εν λόγω εκδήλωση θα λάβει χώρα στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Aθήνα, Αμαλίας 8, την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στις 11:00 το πρωί.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται: o ευρωβουλευτής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο κ. Αλέξανδρος Βραχνός, Πρόεδρος της Επιτροπής των Πράσινων Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο κ. Πάνος Βαλαμπούς-Κουντουράς, ιδρυτής της Plant-a-Tree.gr, η κα Μαρία Ζαρκαδούλα Υπεύθυνη Τμήματος Περιβάλλοντος και Μεταφορών του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε) και η κα Βαρβάρα Τζέρμπου Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Michelin. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα.

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Εκπρόσωπος Τύπου
ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Λεωνίδας (+30) 210 32 78 911 (Αθήνα),(+30) 6943 100 303 (κινητό),(+33-3) 881 74356 (Στρασβούργο)
e-mail : leonidas.antonakopoulos@europarl.europa.eu

Επίσης δείτε: http://www.savemorethanfuel.eu

Hμερίδα: Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο "Αθανάσιος Διάκος" και την Επιτροπή Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειιας διοργανώνει ημερίδα, με θέμα "Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της Νέας Φιλαδέλφειας" την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς "Ανδρέας Παπανδρέου" (Δεκελείας 152 & Ατταλείας 2)

Πρόγραμμα:

Χαιρετισμοί
18:00: Σταύρος Κόντος, δήμαρχος Ν.Φιλαδέλφειας
Ανδρέας Μόσχος, πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου "Αθανάσιος Διάκος" Δ.Ν.Φ
Παύλος Κότσιρας, πρόεδρος Επιτροπής Ανακύκλωσης Δ.Ν.Φ

Ομιλίες
18:15: Ειρήνη Γρατσία, αρχαιολόγος MSc E.M.Π.
"Η Αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης μας"

18:30: Γιώργος Σαρηγιάννης, αρχιτέκτων - πολεοδόμος, ομότιμος καθηγητής Ε.Μ.Π.
Ελίζα Παπαδοπούλου, πολιτικός μηχανικός - αναστηλωτής MSc E.M.Π, ΜΑ York
"Ο προσφυγικός συνοικισμός της Ν.Φιλαδέλφειας, το παρελθόν και το μέλλον του"

18:50: Όλγα Βογιατζόγλου, αχαιολόγος της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων
"Βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Φιλαδέλφειας και των γύρω περιοχών"


19:10: Ελένη Πορτάλιου, αρχιτέκτων, αναπλ. καθηγήτρια Ε.Μ.Π., δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων
"Συνδυασμένες δράσεις για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος. Παραδείγματα από την εκπαιδευτική διαδικασία στην Αρχιτεκτονική Σχολή Ε.Μ.Π."

19:30: Συζήτηση

20:00: Λήξη Ημερίδας


Χορηγός Επικοινωνίας: ηλ. περιοδικό MOnuMENTA, www.monumenta.org

8 Οκτ 2008

Χ.Γ. Ντούμας, Η πρώιμη αστικοποίηση στην Ελλάδα: νησιά Αιγαίου

H Φυλακωπή Μύλου

Διαβάστε το άρθρο του καθηγητή και ανασκαφέα του Ακρωτηρίου Σαντορίνης Χ.Ντούμα με θέμα: H πρώιμη αστικοποίηση στην Ελλάδα: νησιά Αιγαίου

Διάλεξη: Akrotiri - A cosmopolitan harbour town in the Mediterranean of the Bronze Age

Διάλεξη του καθηγητή Χρίστου Ντούμα με τίτλο "Akrotiri - A cosmopolitan harbour town in the Mediterranean of the Bronze Age" (στα αγγλικά).
Η εκδήλωση γίνεται προς τιμή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, δρα Karel van der Toorn.

10 Οκτωβρίου 2008, ώρα 19:00

The Netherlands Institute in Athens (NIA) / Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών (ΟΙΑ)
Mακρή 11, 117 42
Aθήνα

Πληροφορίες
Τηλ: 210 9210760, fax: 210 9210770
e-mail: nia@nia.gr
Δικτυακός τόπος: www.nia.gr

Πηγή: www.arxaiologia.gr

Διάλεξη: The Peopling of Neolithic Greece

Διάλεξη της δρος Αναστασίας Παπαθανασίου (Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος) με θέμα την πληθυσμιακή κίνηση στην Ελλάδα κατά τη νεολιθική εποχή, στο πλαίσιο της νέας σειράς σεμιναρίων “science-based archaeology” που διοργανώνουν από κοινού το Fitch Laboratory (British School at Athens) και το Wiener Laboratory (American School of Classical Studies at Athens) με σκοπό να ενθαρρύνουν τον διάλογο ανάμεσα σε ερευνητές που εργάζονται σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και να προωθήσουν την εφαρμογή καινοτόμων επιστημονικών μεθόδων στην αρχαιολογική έρευνα.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008, ώρα 17:30-19:00

The Fitch Laboratory, British School at Athens
Ιωάννου Πατέρα 53
Αθήνα

Πληροφορίες
Τηλ.: 210 7210974, 210 7292146, fax: 210 7236560
e-mail: bsa@bsa.ac.uk
Δικτυακός τόπος: www.bsa.ac.uk

Πηγή: www.arxaiologia.gr

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ - ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΑΝΗ - ΚΑΣΤΡΙ

Η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Σύρου « Εύπλοια» και «Γαία» διοργανώνουν το Σάββατο 11 Οκτωβρίου πεζοπορία και ξενάγηση στις περιοχές ιστορικού ενδιαφέροντος, Καστρί και Χαλανδριανή .

Πληροφορίες για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής αλλά και ιστορικά στοιχεία για έναν από τους σημαντικότερους οικισμούς της Πρωτοκυκλαδικής εποχής θα δώσει ο κ. Τέος Ρόμβος και άλλα μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μπορεί να βρίσκεται στις 09.30 στην πιάτσα των ΤΑΧΙ ή στις 09.45 στην Άνω Σύρο, στο πάρκινγκ μετά το Μύλο, δίπλα στο κοιμητήρι των Αγγέλων.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936497398

7 Οκτ 2008

Συνέδριο: Bενετία Άργος

Bενετία Άργος: σημάδια της βενετικής παρουσίας στο Άργος και στην περιοχή του

Διεθνής επιστημονική συνάντηση, που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας σε συνεργασία με το Δήμο Άργους, για την ιστορία του Άργους την περίοδο της βενετικής κυριαρχίας.

11-12 Οκτωβρίου 2008

Μέγαρο Κωνσταντόπουλου
Άργος

Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα νεότερα μνημεία του Άργους. Εκκίνηση από την οικία Τόμας Γκόρντον, οδός Γόρδωνος, ώρα 10 π.μ.

Πληροφορίες
Αγγελική Πανοπούλου, Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

210 7273631

Μάχη για να σωθούν σπουδαία σπίτια- μνημεία στο Αργος

Το αρχοντικό που έμενε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας, Σπυρίδων Τρικούπης στο Αργος

Τη μάχη της επιβίωσης δίνουν στο Αργος τα σπίτια των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και των πολιτικών που έγραψαν σελίδες της νεώτερης ιστορίας, καθώς τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται υπό κατάρρευση. Στις 11-12 Οκτωβρίου διοργανώνεται επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Βενετία και Αργος».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», από το σπίτι του στρατηγού Μακρυγιάννη έχουν μείνει πια μόνο ερείπια. Πρόκειται για το σπίτι όπου ο αγωνιστής έμαθε γράμματα στα γεράματα και άρχισε να γράφει τα περίφημα Απομνημονεύματά του. Ο σημερινός ιδιοκτήτης του έκανε αγώνα για να το κατεδαφίσει.

Σε κίνδυνο βρίσκεται και το διώροφο σπίτι του Σπυρίδωνος και του Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το πίσω μπαλκόνι του έχει καταρρεύσει. Το διώροφο αυτό πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο.

Οι λεγόμενοι Στρατώνες του Καποδίστρια που είναι κατά βάση βενετσιάνικο κτίριο που χρονολογείται πριν από το 1715 και ένα τμήμα των οποίων έχει κατεδαφιστεί ήδη από το 1936, προορίζεται να αξιοποιηθεί ως Βυζαντινό Μουσείο της Αργολίδας.

Σημαντικό μνημείο που κινδυνεύει είναι και το παλιό τζαμί του 16ου αιώνα που μετατράπηκε επί Καποδίστρια σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο και σήμερα λειτουργεί ως ναός του Αγίου Κωνσταντίνου. Σήμερα το μνημείο αυτό είναι γεμάτο ρωγμές από το σεισμό του 1981.

Σε αρχαιολογικό μουσείο έχει μετατραπεί και το σπίτι του Δημήτρη Καλλέργη, που μαζί με τον Μακρυγιάννη έκαναν την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, ενώ το σπίτι του αγωνιστή Δημήτρη Τσόκρη πήρε παλαιότερα την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και χτίστηκε ο κήπος του.

Προς αποκατάσταση οδεύει και η αρχαιότερη εκκλησία του Αργους, η Παναγία του Βράχου, η Κατακεκρυμμένη ή Πορτοκαλούσα, στο λόφο της Λάρισας του 11ου αιώνα. Σε αυτή την εκκλησία είχαν μεταφερθεί τα μηχανήματα για τη δημιουργία του πρώτου Νομισματοκοπείου της ελεύθερης Ελλάδας, αλλά το σχέδιο δεν πραγματοποιήθηκε.

Στις 11-12 Οκτωβρίου διοργανώνεται στο Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο του Αργους επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Βενετία και Αργος» με 12 εισηγητές Έλληνες και ξένους και ισάριθμες πρωτότυπες ανακοινώσεις

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε και το αντίστοιχο δημοσίευμα στα ΝΕΑ

Υψηλής τεχνολογίας και «πράσινος» ο φωτισμός του Εθνικού Θεάτρου

Φωτορεαλιστική απεικόνιση φωτισμού της όψης του Εθνικού Θεάτρου

Με λαμπτήρες υψηλής τεχνολογίας led, φιλικούς προς το περιβάλλον, θα φωτιστεί το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, στην Αγίου Κωνσταντίνου.
Η εφαρμογή της μελέτης, που εκπόνησε η IFIgroup χρησιμοποιώντας φωτιστικά σώματα της i-led, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.
Με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, μόνο 5.800 watt , έναντι 54.000 watt που θα χρειάζονταν αν ο φωτισμός γινόταν με συμβατικά φωτιστικά σώματα και προβολείς, θα αναδειχθεί με μοναδικό τρόπο, το εξαιρετικό αρχιτεκτονικό έργο του Ερνέστου Τσίλερ.

Το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου είναι το πρώτο νεοκλασικό στην Αθήνα που φωτίζεται εξ ολοκλήρου με led, το πρώτο κτίριο που σέβεται απόλυτα το περιβάλλον.
Η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ρεύματος , οι μικρές διαστάσεις των φωτιστικών, η μοναδικής διάρκειας ζωή τους χωρίς συντήρηση αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες που προσφέρουν μόνο τα led, ήταν τα κριτήρια που αξιολογήθηκαν και από τους κατασκευαστές αλλά και από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Τα συγκεκριμένα φωτιστικά της i-led έχουν τη μικρότερη δυνατή διάσταση με τη μέγιστη απόδοση. Πρόκειται για φωτιστικές μπάρες με ύψος 4cm, το ίδιο πλάτος και όσο μήκος απαιτείται κάθε φορά, σύμφωνα με τη μελέτη φωτισμού. Αυτή η διάσταση βοηθά στο να μην είναι εμφανή τα σώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας που δεν θα λειτουργούν.
Επιπλέον, η τεχνολογία των led προσφέρει τη δυνατότητα στα ίδια φωτιστικά σώματα να χρησιμοποιούνται λαμπτήρες με διαφορετικές θερμοκρασίες άρα και διαφορετικό τόνο του λευκού χρώματος.
Στη μελέτη για το Εθνικό Θέατρο χρησιμοποιήθηκαν λαμπτήρες των 2.600 έως 3.400 Kelvin. Η χαμηλή θερμοκρασία των led σέβεται και προστατεύει τα υλικά ενός διατηρητέου κτιρίου όπως αυτό που φέτος κλείνει 115 χρόνια από τη θεμελίωσή του και θεωρείται στολίδι της Αθήνας.
Αλλα και η διάρκεια ζωής των λαμπών είναι ένα εξίσου σημαντικό προσόν των led.

Newsroom ΔΟΛ

6 Οκτ 2008

Λουκέτο επ' αόριστον στην Παναγιά του Κάστρου

Ναός Παναγίας του Kάστρου, Μεσαιωνική πόλη Ρόδου

Την τύχη του «Καστέλο» κινδυνεύει να έχει το μνημείο «Παναγιά του Κάστρου» στη Ρόδο, το οποίο από την 1η Οκτωβρίου, έκλεισε, λόγω ρηγματώσεων και σοβαρών στατικών προβλημάτων.
Η «Παναγιά του Κάστρου», ένα από τα σημαντικότερα επισκέψιμα μνημεία στη Μεσαιωνική Πόλη, που κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα, έβαλε «λουκέτο» επ' αόριστον, για λόγους ασφαλείας, μέχρι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων να χρηματοδοτήσει τη σύνταξη στατικής μελέτης που απαιτείται να γίνει για την αποκατάσταση των ζημιών.

Στις αρχές του καλοκαιριού διαπιστώθηκε ότι ένας από τους κεντρικούς πεσσούς του ναού υπέστη απόκλιση και παρουσιάστηκαν επίσης έντονες ρωγμές και τοπικές αποδιοργανώσεις στους θόλους του βορείου και του νοτίου κλίτους και στα σταυροθόλια του κεντρικού κλίτους.

Η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αν και γνώριζε το πρόβλημα, ανέλαβε το ρίσκο και ο ναός έμεινε ανοιχτός καθ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν εντός διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως οι «Ημέρες Μουσικής».

Ηδη έχει εκπονηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη και πριν από τρεις μήνες η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με έγγραφό της προς το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ζήτησε την άμεση εκταμίευση του ποσού των 200.000 ευρώ για τη σύνταξη φακέλου τεκμηρίωσης και προτάσεων επεμβάσεων για τη δομητική αποκατάσταση του ναού. Επειδή το ΤΑΠΑ αδιαφόρησε, η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επανήλθε και απέστειλε πρόσφατα νέο έγγραφο.

Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Πολιτισμού και το ΤΑΠΑ αδιαφορούν και δεν επιδεικνύουν κανένα ενδιαφέρον για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ρόδου.

Οι δήμαρχοι Ροδίων Χατζής Χατζηευθυμίου, Καμείρου Δημήτρης Κρητικός, Λινδίων Μανώλης Παλλάς και Ιαλυσού Στέργος Στάγκας πρόσφατα έστειλαν επιστολές στο υπουργείο Πολιτισμού, με τις οποίες ζητούσαν να επιστρέφεται στη Ρόδο μέρος των εσόδων που εισπράττονται από τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά μέχρι τώρα απάντηση δεν πήραν.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος επισκέφθηκε τον Μάιο το νησί, έδωσε κάποιες υποσχέσεις στον κ. Χατζηευθυμίου, με τον οποίο συναντήθηκε, αλλά φαίνεται ότι ξεχάστηκαν με την επιστροφή του στην Αθήνα και ουδέποτε εκπληρώθηκαν.

Πέτρος Καλιβούρης
http://www.ethnos.gr

Περισσότερα για την ιστορία του ναού εδώ

5 Οκτ 2008

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας- Αλβανίας

Συνέδριο για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Interreg III Α (Πρόγραμμα Γειτνίασης Ελλάδας - Αλβανίας). Οι εργασίες του Συνεδρίου εντάσσονται στο έργο «Η Κοινή Αρχιτεκτονική Κληρονομιά των Αρχοντικών Σπιτιών της Ηπείρου και της Νοτίου Αλβανίας».

11-12 Οκτωβρίου 2008

Ξενοδοχείο Epirus Palace, Ιωάννινα

Πληροφορίες:
www.uoi.gr/events/extended.php?post_id=1984

Πρόγραμμα συνεδρίου

4 Οκτ 2008

Κάστρα του Αιγαίου

Σχετικά με τα κάστρα του Αιγαίου διαβάστε και αυτό:
http://www2.egeonet.gr/aigaio/forms/filePage.
aspx?lemmaId=6989

ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΚΑΣΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ιφιγένεια Γεωργοπούλου - D' Amico
Αρχιτέκτων, Διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων,
Υπουργείο Πολιτισμού

http://sapfo.env.gr/culturelab/castles/perilipseis/
georgopoulou-gr.htm

Κάστρων Περίπλους

Άποψη του κάστρου της Μήθυμνας και του οικισμού

Τα ολοκληρωμένα έργα ανάδειξης και αποκατάστασης των κάστρων της Μήθυμνας και της Μυτιλήνης εγκαινίασε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης.

Στη Μήθυμνα ο Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι η ανάδειξη του Φρουρίου υλοποιεί την φιλοσοφία των τελευταίων χρόνων του Υπουργείου Πολιτισμού: «Τα Μνημεία στους Πολίτες. Επιθυμούμε - τόνισε ο κ.Λιάπης - το Κάστρο να είναι σημείο αναφοράς για σας και να λειτουργήσει σαν πόλος έλξης ακόμη περισσότερων επισκεπτών. Να ζωντανέψουμε τα μνημεία του χθες να τα εντάξουμε στην καθημερινή ζωή, να τα κάνουμε λειτουργικά στις τοπικές κοινωνίες».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Κάστρων Περίπλους», που υλοποίησε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι συντάχθηκαν μελέτες για την ανάδειξη ενός Δικτύου Οχυρωματικών Έργων στο σύνολο της χώρας. Για το Νομό Λέσβου, στο Πρόγραμμα εντάχθηκαν τα Κάστρα Μηθύμνης, Μυτιλήνης και Μύρινας. «Σήμερα - δήλωσε - είμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε τα Έργα που προέκυψαν από την υλοποίηση των μελετών για τα δύο κάστρα του Μολύβου και της Μυτιλήνης. Όχι τυχαία επιλέξαμε να εγκαινιάσουμε το έργο στις αρχές του φθινοπώρου, για να δοθεί το στίγμα της θέσης μας. Η Μήθυμνα είναι όμορφη και της αξίζει η επέκταση της τουριστικής περιόδου σε περισσότερες εποχές του χρόνου».

Ο Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στην πολιτική του υπουργείου για ενίσχυση των έργων της περιφέρειας «μια νέα στρατηγική ανάπτυξης που υλοποιούμε στα πολιτιστικά μας πράγματα. Να σηματοδοτήσουμε από εδώ, την εσχατιά της Ελλάδας, ότι ο Πολιτισμός μπορεί εκτός όλων των άλλων, να δημιουργήσει ανάπτυξη. Να προσφέρει και οικονομικά στις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Πριν από λίγες μέρες μετά από συνάντηση που είχα στο Υπουργείο Πολιτισμού με όλους τους Περιφερειάρχες, συμφωνήσαμε κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο να δώσουμε έμφαση στην περιφερειακή διάσταση των παρεμβάσεων. Για μας είναι η ώρα της ελληνικής περιφέρειας. Και αυτό κάνουμε πράξη σήμερα εδώ».

Παρουσιάζοντας το έργο ανάδειξης του Κάστρου, η Προϊσταμένη της 14ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χριστίνα Λούπου, αναφέρθηκε στις εργασίες αποκατάστασης και αισθητικής αναβάθμισης του Κάστρου, σε ένα έργο που ο προϋπολογισμός του έφτασε τα 2.200.000 ευρώ, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίησή τους και τόνισε ότι η ανάδειξη πραγματοποιήθηκε με ήπια και αναστρέψιμα αρχιτεκτονικά μέσα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του Μνημείου.

Πέραν της κατασκευής θεάτρου, αναψυκτηρίου, φωτισμού ανάδειξης, δημιουργήθηκαν σημεία ενημέρωσης και ανάπαυσης των επισκεπτών και διάδρομος εξωτερικής περιήγησης, για την διευκόλυνση της επισκεψιμότητας και την καλύτερη ανάγνωση του μνημείου.

Αναφερόμενος στο έργο που πραγματοποιήθηκε, ο Δήμαρχος Μήθυμνας τόνισε ότι: «Με την ολοκλήρωση των εργασιών πριν λίγο καιρό, μας παραδόθηκε ένας ειδυλλιακός, αναβαθμισμένος χώρος για τη διοργάνωση παραστάσεων υψηλού επιπέδου. Κατασκευάστηκε καινούργια εξέδρα, τοποθετήθηκαν ξύλινα καθίσματα και προβολείς που αναδεικνύουν με τον πιο όμορφο τρόπο την ομορφιά του μνημείου τις νύχτες του καλοκαιριού».

Επίσης, διανοίχτηκε διαδρομή κάτω από τα τείχη, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να κάνουν τον γύρο του Κάστρου και να βλέπουν πανοραμικά την πόλη. Επιπλέον, διαμορφώθηκε σε αναψυκτήριο η παλιά δεξαμενή, κατασκευάστηκε πλατεία και τοποθετήθηκαν μικροφωνικές εγκαταστάσεις, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και σύστημα πυρόσβεσης.

Περισσότερα ΕΔΩ

3 Οκτ 2008

Δόμηση σε περιοχές NATURA, γκολφ και... Αγιος Travel

Πρόβλεψη για θρησκευτικό τουρισμό στο Αγιο Ορος, την Πάτμο και τα Μετέωρα υπάρχει στο τελικό σχέδιο του ειδικού χωροταξικού για τον Τουρισμό- φωτο: Πάτμος

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ (http://www.enet.gr)

Παρά το βαρύ κλίμα που εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινή γνώμη λόγω των αποκαλύψεων με τις «ιερές» ανταλλαγές ακινήτων, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έρχεται να ανοίξει νέες προοπτικές για το real estate, καταθέτοντας το τελικό σχέδιο του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, που μεταξύ άλλων έχει προβλέψη για θρησκευτικό τουρισμό στο Αγιο Ορος, την Πάτμο και τα Μετέωρα. Η συζήτηση στο εθνικό συμβούλιο χωροταξίας θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη και, με βάση τη διαδικασία του εθνικού χωροταξικού, αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του μήνα.

Tο αναμορφωμένο, σύμφωνα με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ σχέδιο, που αποκαλύπτει η «Ε», περιέχει ορισμένες αλλαγές με δεδομένη τη γενική κατακραυγή που συνάντησε το αρχικό κείμενο. Επιμένει ωστόσο σε ορισμένα ζητήματα καθοριστικής σημασίας, όπως:

* Τα λεγόμενα νέα τουριστικά προϊόντα, που επιτρέπουν σε ξενοδοχειακές μονάδες (υπάρχουσες ή νέες) να κατασκευάζουν κατοικίες έως και 30% της συνολικής επιφάνειας με όρους δόμησης που διέπουν τα ξενοδοχεία (μεγάλες αρτιότητες οικοπέδων και αυξημένα τετραγωνικά), τις οποίες θα μπορούν στη συνέχεια να πουλάνε ως αυτοτελή ακίνητα με σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας. Με άλλη διάταξη μπορεί να μεταβιβάζεται, μέσω οριζόντιας ιδιοκτησίας, το 50% της εγκατάστασης. Η αρχική πρόβλεψη έδινε δικαίωμα εκχώρησης του 70%, καθώς και τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω αναπτυξιακών νόμων που επικρίθηκε ως αντισυνταγματική και αποκλείστηκε.

Ακατοίκητα νησιά

* Οι βραχονησίδες εξαιρούνται πλέον από τη δυνατότητα τουριστικής εκμετάλλευσης, όσο για τα ακατοίκητα νησιά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Για να εντοπιστούν όσα δεν επιτρέπεται να δομηθούν, επινοήθηκε ολόκληρο... σταυρόλεξο, αφού προστατεύονται όσα έχουν εμβαδόν κάτω των 500 στρεμμάτων, τα έχοντα οικολογικό ενδιαφέρον (δίκτυο NATURA κ.λπ.) και όσα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 4 ναυτικών μιλίων από νησιά και ηπειρωτικές ζώνες με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων. Τα υπόλοιπα μπορεί δομηθούν έως το 2% της επιφάνειας του νησιού.

* Στα κατοικημένα νησιά οι κατηγορίες γίνονται δύο από τρεις της αρχικής πρότασης. Με αυτό τον τρόπο εξισώνονται ως προς τους όρους δόμησης μεσαία νησιά, όπως Αμοργός, Αστυπάλαια, Αλόννησος, Ιος, Κάρπαθος, Κάσος κλπ με τα νησιά Ρόδο, Μύκονο, Λέσβο κ.λπ., με την πρώτη ομάδα να αποκτά δικαίωμα για νέες μονάδες έως και 100 κλινών.

* Η δόμηση στις παράκτιες ζώνες ορίζεται στα 50 μέτρα από τη γραμμή αιγιαλού, ενώ υπάρχει μια μικρή αύξηση σε περίπτωση που το φυσικό έδαφος θεμελίωσης του κτιρίου είναι από 2 έως 10 μέτρα.

* Στις προστατευόμενες περιοχές NATURA ανοίγει ένα παραθυράκι για την εκτός σχεδίου δόμηση, σε περίπτωση που διαπιστώνεται κορεσμός εντός των ορίων των οικισμών και σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων που τα περιβάλλει.

* Προβλέπεται η κατασκευή γηπέδων γκολφ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Ζάκυνθο, Ηλεία, Μεσσηνία και Χαλκιδική, με πρόβλεψη χρήσης ανακυκλωμένου νερού για πότισμα και φύτευση ενδημικών φυτών με μικρές απαιτήσεις σε υδατικούς πόρους.

* Δεν προβλέπονται νέα χιονοδρομικά κέντρα.

* Επιτρέπονται οι βιομηχανικές μονάδες μέσης και υψηλής όχλησης, δεν αποκλείονται οι εξορυκτικές δραστηρίοτητες ακόμα και σε νέα κοιτάσματα, ενώ υδατοκαλλιέργειες πρέπει να αποφεύγονται σε ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές.

«Τεράστια συμφέροντα»

«Παρά την έντονη αγωνία της κοινωνίας από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τεράστιες κτηματομεσιτικές πιέσεις, το ΥΠΕΧΩΔΕ εμμένει να αδιαφορεί για τον τουρισμό και να παραδίδει το μέλλον των νησιών και ακτών μας σε τεράστια κτηματομεσιτικά συμφέροντα.

Οι μεγάλοι επενδυτές θα μπορούν να επιδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμο για να κτίζουν τεράστιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια να πωλούν το 50% τους σαν παραθεριστική κατοικία. Στην πρόσφατη δε πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ αίρονται ακόμα και οι λίγοι περιορισμοί για τη δόμηση σε μικρά νησιά», δήλωσε στην «Ε» ο Κρίτων Αρσένης, μέλος του εθνικού συμβουλίου χωροταξίας και υπεύθυνος περιβαλλοντικής πολιτικής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Επισημαίνει ότι «τη στιγμή που η Πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κλιματική αλλαγή προβλέπει για την Ελλάδα μείωση υδατοπτώσεων κατά 20% και αύξηση θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου, το ΥΠΕΧΩΔΕ επιχειρεί να κλειδώσει το μέλλον μας προς μια κατεύθυνση που εντείνει τη συμβολή μας στην κλιματική αλλαγή προωθώντας ως μονοκαλλιέργεια την ελεγχόμενη από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες παραθεριστική κατοικία που αυξάνει εκθετικά την εξάρτηση των πολιτών από το Ι.Χ., υποβαθμίζει βίαια το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά και καταστρέφει κοινωνικά και οικονομικά τις μικρές εύθραυστες γειτονιές της Ελλάδας.

Το χωροταξικό του Τουρισμού αποτελεί μια προσβολή της αξιοπρέπειάς μας ως πολίτες και κατοίκους αυτών των μοναδικών τόπων της Ελλάδας. Πρόκειται την αντιπαροχή του μη δομημένου ελληνικού χώρου δίχως τη συμμετοχή των μικρών ιδιοκτητών γης». *

Δύο ρωμαϊκά γλυπτά εντοπίσθηκαν στον όρμο Μανδράκι της Κύθνου

Τα δύο γλυπτά των ρωμαϊκών χρόνων που εντοπίστηκαν στον όρμο Μανδράκι της Κύθνου

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο γλυπτά των ρωμαϊκών χρόνων στον όρμο Μανδράκι της Κύθνου, όπου έχουν εντοπισθεί τα καταποντισμένα κατάλοιπα του αρχαίου λιμανιού. Πρόκειται για τον κορμό θωρακοφόρου άνδρα και την κεφαλή γενειοφόρου άνδρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού, το ένα γλυπτό είναι κορμός θωρακοφόρου άνδρα σε φυσικό μέγεθος, ο οποίος σώζεται από τη βάση του λαιμού έως περίπου τα γόνατα. Από τα άνω άκρα σώζεται το αριστερό χέρι έως το ύψος του αγκώνα, με ιμάτιο, ενώ το δεξί λείπει από τον ώμο.

Επίσης από την ίδια περιοχή ανελκύθηκε κεφαλή γενειοφόρου άνδρα, στην οποία διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί κατά πόσο τα δύο γλυπτά αποτελούν μέρος του ίδιου αγάλματος ή όχι. Τα γλυπτά έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για να συντηρηθούν.

Και τα δύο γλυπτά ανακαλύφθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ανασκαφών σε βάθος 2,5 μέτρων και φαίνεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε δεύτερη χρήση, ως δομικό υλικό, για την κατασκευή προέκτασης του τοίχου που προστάτευε το λιμάνι.

Newsroom ΔΟΛ

Περισσότερα για τις ανασκαφές στην Κύθνο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΕΔΩ

2 Οκτ 2008

Κορυφαίος της αφαίρεσης στην καρδιά των Εξαρχείων

Το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου, κορυφαίου εκπροσώπου της αφαιρετικής ζωγραφικής με διεθνή αναγνώριση, θα μεταστεγαστεί, αν όλα προχωρήσουν όπως σχεδιάζονται, στην καρδιά της Αθήνας. Το Ιδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου έχει αγοράσει ήδη γι' αυτό τον σκοπό το διατηρητέο κτίριο του 1930 στη συμβολή των οδών Τοσίτσα 3 και Ζαΐμη 15 στα Εξάρχεια. Η πολύτιμη συλλογή των έργων του ζωγράφου που αριθμεί περισσότερα από 250 έργα, θα βρει μόνιμη και ιδανική παρουσίαση στον νέο χώρο μέσα στον ιστό της πόλης.

Η φιλόλογος και κριτικός τέχνης Ολγα Δανιηλοπούλου, διευθύντρια του Μουσείου Σπυρόπουλου, μίλησε χθες για την εξαιρετικά δύσκολη απόφαση της μετακίνησης της συλλογής στα Εξάρχεια από το σπίτι του ζωγράφου στην Εκάλη. Το Δ.Σ. του Μουσείου αναγκάστηκε να πουλήσει το μουσείο-σπίτι της Εκάλης ύστερα από 16 χρόνια λειτουργίας του για να αγοράσει το κτίριο της οδού Τοσίτσα. «Ηταν μια κίνηση αναγκαία για την επιβίωση του Μουσείου και της συλλογής», είπε η Ολγα Δανιηλοπούλου. Και εξήγησε: «Ενα μονογραφικό Μουσείο εκτός πόλης είναι πρακτική που δεν λειτουργεί στη χώρα μας. Τα εμπόδια επικοινωνίας είναι πολλά και η οικονομική απομόνωση του πολιτιστικού οργανισμού του δεδομένη».

Η διαμόρφωση του νέου κτιρίου της Τοσίτσα, συνολικού εμβαδού 1.100 τ.μ., σε υπερσύγχρονο Μουσείο έχει προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2010. Υπάρχει όμως ένα βασικό πρόβλημα για την ολοκλήρωση του σχεδίου. Τα χρήματα δεν αρκούν. Γι' αυτό και οι εκπρόσωποι του Μουσείου δημοσιοποίησαν χθες την επιθυμία τους για την εξεύρεση χρηματοδότησης. «Θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση από παντού. Από ιδρύματα, από το ΥΠΠΟ, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, από φίλους και χορηγούς», είπε η Ολγα Δανιηλοπούλου. Να υπενθυμίσουμε ότι το ΥΠΠΟ δεν έχει χρηματοδοτήσει ποτέ στα 16 χρόνια λειτουργίας του το Μουσείο Σπυρόπουλου. Ας ελπίσουμε ότι η μεταστέγασή του στο κέντρο της Αθήνας θα τύχει καλύτερης οικονομικής στήριξης από την Πολιτεία.

Το κτίριο στα Εξάρχεια ανεγέρθηκε τον Μεσοπόλεμο. Η αρχιτεκτονική του είναι εκλεκτικιστικού ύφους με ήπιες νεοκλασικές αναφορές. Τη διαμόρφωσή του έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Κίζη. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται η διεύρυνση του κλιμακοστάσιου, η προσθήκη ανελκυστήρα, η ενοποίηση ορισμένων εσωτερικών χώρων που θα διευκολύνει την καλύτερη παρουσίαση των εκθεμάτων. Επιπλέον στο ισόγειο του κτιρίου θα λειτουργήσει καφέ, πωλητήριο και βιβλιοθήκη, ενώ στην ταράτσα του προβλέπεται η διαμόρφωση του χώρου για τη φιλοξενία έργων από τη σημαντική συλλογή γλυπτών του Γιάννη Σπυρόπουλου.

Τα 250 έργα του ζωγράφου, ο οποίος είχε την τύχη να δει το έργο του να εκτίθεται σε δεκάδες πόλεις και μουσεία του κόσμου, διάλεξαν και κληροδότησαν στο Μουσείο οι ιδρυτές του, δηλαδή ο ίδιος ο ζωγράφος και η σύζυγός του Ζωή Σπυροπούλου. Η συλλογή αποτελεί μια ολοκληρωμένη διαδρομή στην πενηντάχρονη πορεία του. Περιλαμβάνει την πρώιμη παραστατική φάση της δουλειάς του, τις γόνιμες αναζητήσεις του στο πεδίο της αφαίρεσης, καθώς και την τελευταία περίοδο όπου ο καλλιτέχνης αξιοποίησε στις συνθέσεις του αναγνωρίσιμα σπαράγματα τυπωμένων εικόνων. Το νέο Μουσείο θα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών. Η έκθεση που θα εγκαινιάσει τον χώρο θα διερευνά την εξέλιξη της αφαιρετικής τέχνης στην Ελλάδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗΣ www.enet.gr


Δείτε επίσης http://www.spyropoulosfoundation.org/