Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

12 Δεκ 2009

Eρευνα για τη δημιουργία της Μεσογείου

Ψηφιακή απεικόνιση των Στενών του Γιβραλτάρ. Ερευνα ισπανών επιστημόνων δείχνει ότι η κάποτε ξηρή Μεσόγειος γέμισε με νερό εντός oλίγων μηνών, καθώς η ταχύτατη εισροή νερού από τον Ατλαντικό προκαλούσε άνοδο της στάθμης της θάλασσας άνω των 10 μέτρων ημερησίως


Ισπανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν μια ενδιαφέρουσα μελέτη για τη δημιουργία της Μεσογείου. Ηταν ήδη γνωστό ότι η λεκάνη της Μεσογείου, η οποία κάποτε ήταν ενωμένη με τον Ατλαντικό, κάποια στιγμή «αποσπάστηκε» και τα Στενά του Γιβραλτάρ μετατράπηκαν σε ισθμό. Εχει διαπιστωθεί επίσης ότι πριν από περίπου 5,5 εκατ. χρόνια ένα γεωλογικό φαινόμενο που ονομάστηκε «η κρίση αλμυρότητας του Μεσσηνίου» και διήρκεσε 50.000-400.000 χρόνια προκάλεσε την εξάτμιση των νερών της Μεσογείου, μετατρέποντας την από θάλασσα σε μια ρηχή αλμυρή λίμνη.

Οταν το φαινόμενο άρχισε να φθίνει, ο Ατλαντικός άρχισε να τροφοδοτεί και πάλι με νερό τη Μεσόγειο και οι επιστήμονες πίστευαν ως σήμερα ότι χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να γεμίσει και να γίνει πάλι μια μεγάλη θάλασσα. Τώρα ειδικοί του Ινστιτούτου Γεωλογικών Επιστημών Jaume Αlmera στη Βαρκελώνη χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές μελέτης των ιζημάτων και λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες, όπως σεισμολογικά δεδομένα, αποκάλυψαν ένα κανάλι μήκους 200 χλμ. πολύ κοντά στα Στενά του Γιβραλτάρ το οποίο είχε «σμιλευτεί» από τα νερά που με ορμή πλημμύριζαν τη Μεσόγειο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Μεσόγειος γέμισε ξανά νερό μέσα σε λίγους μήνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νερά του Ατλαντικού πέρασαν τα Στενά του Γιβραλτάρ με ταχύτητα τουλάχιστον χιλιαπλάσια από αυτήν που έχει ο Αμαζόνιος. Οπως αναφέρουν σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature», το 90% του νερού έρευσε από τον Ατλαντικό μέσα σε διάστημα μερικών μηνών ως (μάξιμουμ) δύο ετών. Υπολογίζουν ότι αυτή η τρομερή ροή νερού προκάλεσε άνοδο της στάθμης της θάλασσας της Μεσογείου άνω των 10 μέτρων ημερησίως. Οι προηγούμενες σχετικές έρευνες είχαν καταλήξει σε διάφορα συμπεράσματα για τον χρόνο που διήρκεσε το γέμισμα της Μεσογείου. Ο χρονικός ορίζοντας των παλαιότερων εκτιμήσεων ήταν από δέκα έτη ως μερικές χιλιετίες.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: