Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

13 Ιουν 2008


Πέντε και όχι τέσσερα είναι τα χρυσά στεφάνια που έχουν εντοπιστεί στο δυτικό τμήμα της ανασκαφής στη διασταύρωση των τροχιογραμμών για το «Σιντριβάνι» στη Θεσσαλονίκη.
Το πέμπτο στεφάνι είχε εντοπιστεί λίγες μέρες πριν από την εύρεση των τεσσάρων, σε παρακείμενο τάφο και φυλάσσεται με ασφάλεια όπως και τα υπόλοιπα, σε χρηματοκιβώτιο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Είναι παρόμοιο με τα άλλα τέσσερα, και παρουσιάζει φύλλα ελιάς τα οποία σε κάποια σημεία έχουν αναδιπλωθεί. Χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή όπως και τα άλλα, που έχουν εντοπιστεί στον λακκοειδή τάφο ο οποίος είχε λαξευτεί.
Η εύρεση αυτών των αντικειμένων ίσως σημαίνει πως η αρχαιολογική σκαπάνη φτάνει σε πλούσιο τμήμα νεκροταφείων.
Στον λακκοειδή τάφο, εκτός από τα 4 χρυσά στεφάνια, εντοπίστηκαν επίσης ζεύγη χρυσών ενωτίων με διακόσμηση κεφαλής ζώου από ημιπολύτιμους λίθους. Πέντε πήλινες επιχρυσωμένες χάντρες, χρυσή δανάκη, χάλκινο νόμισμα, τμήμα χάλκινου κατόπτρου, δύο χάλκινοι κρίκοι, σπασμένο και αναδιπλωμένο χάλκινο αγγείο, πήλινα μυροδοχεία και πυξίδες κ.ά.
Κατά τη διάρκεια του κοσκινίσματος των χωμάτων, το οποίο συνεχίζεται, αποκαλύφθηκαν χρυσοκλωστές και έξι χάλκινοι κρίκοι.
Ο τάφος είχε καταστραφεί εν μέρει από σύγχρονο αποχετευτικό αγωγό. Τα κινητά ευρήματα και το σκελετικό υλικό έχουν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της ΙΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης όπου καταγράφονται και συντηρούνται.
Χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζητήθηκαν η διατήρηση ή μη αρχαιολογικών καταλοίπων στο κεντρικό τμήμα της διασταύρωσης τροχιογραμμών του σταθμού «Σιντριβάνι» και σε τμήμα του νότιου περιμετρικού τοίχου του ίδιου σταθμού.
Το Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ τού να διαλυθούν οι 142 τάφοι διαφόρων τύπων στη διασταύρωση και να διατηρηθούν τρεις αντιπροσωπευτικοί από αυτούς και ένας εγχυτρισμός. Επίσης, γνωμοδότησε υπέρ της κάλυψης αρχαίων που βρέθηκαν κοντά στον περιμετρικό τοίχο.
Τα αρχαία που θα αποσπασθούν θα τοποθετηθούν στους σταθμούς του Μετρό όταν κατασκευαστούν ή στο Αλκαζάρ είπε η προϊσταμένη της Εφορείας Λίλιαν Αχειλαρά. Η τύχη του τάφου, όπου ανακαλύφθηκαν τα χρυσά στεφάνια, θα συζητηθεί σε μελλοντική συνεδρίαση.

Αγγελική Κώττη
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: