Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

3 Ιουν 2008

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΘΕΡΙΝΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Ερευνών και Εκπαίδευσης με την υποστήριξη του Δήμου Ξυλοκάστρου διοργανώνει τον 1o Θεματικό Κύκλο «Ιστορία και καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις» (Τρίκαλα Κορινθίας, 19-23 Ιουλίου 2008).

Θεματικές ενότητες
Η επιλογή των θεματικών ενοτήτων έγινε στη βάση της αντίληψης ότι το παρελθόν είναι παρόν, με πολυποίκιλες όψεις: από την αρχιτεκτονική κληρονομιά ως τη φύση και από τις διατροφικές καθημερινές συνήθειες έως τον τρόπο σκέψης. Με γνώμονα ότι απαιτούνται συστηματικές και πολυδιάστατες προσεγγίσεις των πηγών γίνεται, μέσα από εισηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια κι έρευνες πεδίου, διαπραγμάτευση ενοτήτων, όπως:

• Η συζήτηση για την έννοια της ιστορίας και τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις του παρελθόντος.
• Σύγχρονες τάσεις της διδακτικής της ιστορίας κι εφαρμογές μεθόδων βιωματικής μάθησης.
• Διαθεματική μελέτη της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από τη Μουσειακή, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την Αγωγή Υγείας και τις Πολιτιστικές Δραστηριότητες.
• Διεπιστημονική προσέγγιση της μελέτης των πηγών με αρωγούς μεταξύ άλλων επιστήμες όπως η Ενάλια Αρχαιολογία, η Αρχαιομετρία και η Θαλάσσια Γεωλογία.
• Φύση και περιβάλλον στην προϊστορική Ελλάδα.
• Διατροφή και υγεία στην αρχαιότητα.
• Τεχνίτες κι επαγγέλματα της θάλασσας, συμβολή της υποβρύχιας αρχαιολογίας στην ιστορική επιστήμη.
• Δημόσιος και ιδιωτικός βίος των αρχαίων Ελλήνων.

Βιωματικά εργαστήρια
Τα βιωματικά εργαστήρια και οι έρευνες πεδίου περιλαμβάνουν δράσεις, όπως: βιωματικές μέθοδοι μελέτης των πηγών και διαδραστικά παιχνίδια, έρευνα πεδίου για τα μεσογειακά οικοσυστήματα στην αρχαιότητα στο οροπέδιο Ζήρειας, «ομηρική οινοποσία» με παρασκευή του «κυκεώνα» των επών, Ασκληπιεία με δρώμενα στην αρχαία Φενεό, αρχαία πλοία και λιμάνια της Μεσογείου με snorkeling στο αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών, εργαστήρια αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και προσομοίωση εμπορίου της Εποχής του Χαλκού στους θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου, έρευνα πεδίου στην αγορά της αρχαίας Κορίνθου και το εκπαιδευτικό μοντέλο της Αμερικάνικης Αρχαιολογικής Σχολής κ.ά

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: institute.imere@gmail.com ή στο fax. 2743 0 29003.
Τηλ.: 6978352293

Δεν υπάρχουν σχόλια: