Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

6 Ιουλ 2008

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» η Πομπηία

Νωπογραφίες στην κρεβατοκάμαρα μιας ρωμαϊκής βίλας που πάγωσε στο χρόνο

Μια πόλη (ξανα)χάνεται
Εκστρατεία για τη σωτηρία της Πομπηίας ξεκινά η νέα κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, κηρύσσοντας μάλιστα τον αρχαιολογικό χώρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη ρωμαϊκή πόλη σοκάρει αρχαιολόγους και τουρίστες, γράφει ο ιταλικός Τύπος.

«Το να αποκαλέσεις την κατάσταση απαράδεκτη δεν είναι αρκετό» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι, που ανέλαβε καθήκοντα το Μάιο. Όπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση διορίζει τώρα ειδικό επίτροπο για τον αρχαιολογικό χώρο και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διάρκειας ενός έτους, θα επιτρέψει την ταχύτερη διάθεση κονδυλίων.

Η αρχαία πόλη που πάγωσε στο χρόνο έπειτα από μια έκρηξη του ηφαιστείου το 79 μ.Χ. γνωρίζει σήμερα μια νέα παρακμή λόγω της αδιαφορίας. Σκουπίδια, αδέσποτα σκυλιά, παράνομοι ξεναγοί και παρκαδόροι ασχημαίνουν το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNECO.

Το σημαντικότερο όμως είναι οι κλοπές και η φθορά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Serra, τα περισσότερα από τα 1.500 ρωμαϊκά σπίτια είναι κλειστά για το κοινό και τα έργα αποκατάστασης που ξεκίνησαν το 1978 δεν έχουν τελειώσει ακόμα.

«Κάθε χρόνο τουλάχιστον 150 τετραγωνικά μέτρα νωπογραφιών και γύψινων έργων χάνονται επειδή δεν συντηρήθηκαν» δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Αντόνιο Ιράντο.

Η αρχαία Πομπηία φιλοξενούσε 13.000 ανθρώπους σε μια έκταση περίπου 660 στρεμμάτων. Οι ανασκαφές των τελευταίων 260 ετών έχουν αποκαλύψει μόνο τα δύο τρίτα αυτού του χώρου.

Το ένα τρίτο παραμένει θαμμένο και το έδαφος πάνω από τα αρχαία είναι σήμερα παράνομη χωματερή, επακόλουθο του προβλήματος με τα σκουπίδια της Νάπολης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: