Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

24 Ιουλ 2008

Παραμένουν οι σκαλωσιές στον Παρθενώνα για την αποκατάσταση της δυτικής όψης

Με σκαλωσιές στη δυτική όψη του και χωρίς επτά από τα διάσημα γλυπτά του θα αντικρύζουν οι επισκέπτες της Ακρόπολης τον Παρθενώνα για τρία -τουλάχιστον- χρόνια. Οι εργασίες γίνονται για την προστασία του μνημείου από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγρασία.
Οι σκαλωσιές θα μετεκινηθούν στη δυτική όψη του Παρθενώνα, μιας και το μνημείο έχει υποστεί σειρά επιβαρύνσεων. Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η νοτιοδυτική όψη λόγω των σεισμών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η δυτική πλευρά φέρει άλλωστε περί τα 700πλήγματα βλημάτων από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο.
Θα απομακρυνθούν επίσης επτά μετόπες -τέσσερις της δυτικής πλευράς με σκηνές από την Αμαζονομαχία, δύο της βόρειας (εκ των οποίων η γωνιακή είναι γνωστή και ως του «Ευαγγελισμού», που γλίτωσε από την μήνιν των χριστιανών) και μία της νότιας με σκηνή από την Κενταυρομαχία- από τις 17 που έχουν απομείνει στο μνημείο.
Αυτό γίνεται τόσο για την προστασία τους, όσο και γιατί θεωρούνται, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ως «μουσειακά εκμεταλλεύσιμες».
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απασχόλησε επίσης την Τρίτη η αποκατάσταση του τυμπάνου (της πλάτης όπου ακουμπούσαν τα γλυπτά του αετώματος) με τη χρήση και νέου υλικού.
Το ΚΑΣ φοβάται να προχωρήσει σε εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών πρώτον επειδή θεωρεί ότι αυτό θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του μνημείου και δεύτερον επειδή υπάρχουν ανησυχίες ότι οι εργασίες μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες ζημιές.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: