Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

25 Αυγ 2008

Αναδρομική έκθεση του Μάριου Πράσινου από τα «Ερμουπόλεια» στη Σύρο


Τη μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση στην Ελλάδα του Μάριου Πράσινου παρουσιάζουν (2 Αυγούστου-2 Σεπτεμβρίου) τα Ερμουπόλεια, το μεγάλο πολιτιστικό φεστιβάλ του Αιγαίου, που φέτος διανύει τη 17η χρονιά του.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει 120 έργα του Μάριου Πράσινου (1916-1985), τα οποία προβάλουν όλη τη δημιουργική πορεία του καλλιτέχνη, φιλοξενείται στις πέτρινες αποθήκες του 19ου αι. στην Ερμούπολη, όπου σήμερα στεγάζουν την Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Το αφιέρωμα στον Μάριο Πράσινο πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Παρίσι, γεγονός που τότε (1938), σηματοδότησε την επίσημη έναρξη εμφάνισής του στον καλλιτεχνικό χώρο.

Ο Μάριος Πράσινος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1916. Η οικογένειά του, το 1922, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πατρικό τους, εξαιτίας των διωγμών του κεμαλικού καθεστώτος και να εγκατασταθεί στο Παρίσι.

Μεγαλώνοντας και αποκτώντας υψηλή μόρφωση, ήρθε σε επαφή με διάσημους καλλιτέχνες (Πικάσο, Νταλί κ.ά) και γνώρισε από κοντά τα εικαστικά κινήματα της εποχής του. Παίρνοντας στοιχεία από το pointillisme του Σερά, τον οποίον θαύμαζε ιδιαίτερα, και το action painting του Πόλοκ, δημιούργησε μεγάλο εικαστικό έργο, που ξεχωρίζει για το προσωπικό του ύφος.

Στην αρχή της σταδιοδρομίας του εντάσσεται στο κίνημα των σουρεαλιστών. Μετά όμως την ενότητα με τους Ταύρους και τα Κοπάδια, χαράζει μια αυτόνομη πορεία πιο προσωπική.

Ο Πράσινος καταπιάνεται με τα τοπία, τη φύση και τα πορτρέτα, έχοντας πάντοτε στο νου, μνήμες μακρινές και αποσπασματικά πληγωμένες. Οι εικόνες από τα χρόνια των διωγμών και του ξεριζωμού του παράγουν συναισθήματα πόνου, λύπης, φόβου. Ακολουθεί μία εικαστική διαδρομή που το «σκοτεινό» είναι το κύριο χαρακτηριστικό έκφρασης των συναισθημάτων του. Το «μαύρο» της λύπης και του τρόμου βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με το «φωτεινό» της χαράς και της αισιοδοξίας.

Έχει σχεδιάσει τα κοστούμια για πολλές θεατρικές παραστάσεις (Μάκβεθ, Οθέλος κ.ά), έχει δημιουργήσει πλέον τις 150 ταπισερί και έχει εικονογραφήσει πολλές ποιητικές συλλογές. Το γαλλικό κράτος τον τίμησε με τα μετάλλια της Λεγεώνας της Τιμής και των Γραμμάτων και Τεχνών.

Συνεργαζόταν με τη διάσημη Gallery de France και τα έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλές ατομικές εκθέσεις. Πολλά γνωστά μουσεία του κόσμου περιλαμβάνουν έργα του στις συλλογές τους.

Πέθανε το 1985 και προς τιμή του δημιουργήθηκε το ομώνυμο ίδρυμα Saint-Remy της Προβηγκίας όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-2:00 & 18:30-22:00.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: