Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

25 Σεπ 2008

Θαλάσσιοι Γίγαντες

Η νέα ταινία θόλου "Θαλάσσιοι Γίγαντες", που θα παρουσιάσει το Ψηφιακό Πλανητάριο, και η έκθεση "Ο θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων", στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου, θα "ταξιδέψουν", από τις αρχές Νοεμβρίου, το κοινό στο μακρινό παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα θα ενημερώσουν με επιστημονικό τρόπο για την ζωή στο θαλάσσιο κόσμο του πλανήτη μας, πολύ πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος.

Η νέα ταινία αποτελεί προϊστορική περιπέτεια, "κατάδυση" στον ξεχασμένο κόσμο των θαλάσσιων ερπετών, σε ένα μυθικό ταξίδι 85 εκατομμυρίων ετών πίσω στο χρόνο. Η παραγωγή φέρει την έγκυρη υπογραφή του Νational Geographic Cinema Ventures και του αμερικανικού National Science Foundation, που την επιχορήγησε μερικώς, αποτελεί δε την πρώτη ταινία θόλου, που ζωντανεύει τα μυθικά, ξεχασμένα προϊστορικά θαλάσσια ερπετά.

Οι "Θαλάσσιοι Γίγαντες" περιγράφουν τι ακριβώς συνέβαινε στην θάλασσα την εποχή που στη Γη κυριαρχούσαν οι Δεινόσαυροι, μέσα από ολοζώντανες αναπαραστάσεις, με συντροφιά την μουσική των Peter Gabriel and the Footnotes. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η υψηλή τεχνολογία, η ταινία παρουσιάζει τις προϊστορικές θάλασσες που ήταν γεμάτες αμμωνίτες, προϊστορικούς καρχαρίες, γιγάντια καλαμάρια και άλλα παράξενα πλάσματα.

Η πρώτη προβολή θα γίνει την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση, την οποία θα προλογίσει ο Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου. Στο επιστημονικό περιεχόμενό της θα επικεντρωθεί ο Μιχάλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας και τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ταινία θα συνδυασθεί με την Έκθεση: "Ο θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων", που αποτελεί τμήμα της Έκθεσης του Μουσείου Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και θα φιλοξενείται στο περιστύλιο του Ιδρύματος Ευγενίδου, από τις 5 Νοεμβρίου 2008.

Η έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί μετά την προβολή της ταινίας οι "Θαλάσσιοι Γίγαντες", αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους φίλους του Πλανηταρίου να εξερευνήσουν τα "ζωντανά" ίχνη που άφησαν μέσα στους αιώνες τα θαλάσσια πλάσματα της εποχής των δεινοσαύρων και "να δουν με τα μάτια τους" Κρινοειδή ηλικίας 400 εκατομμυρίων ετών, καθώς και Αμμωνίτες κάθε μεγέθους από το Μαρόκο, Κνιδόζωα (μέδουσες) ηλικίας 650 εκατομμυρίων ετών από την Ουκρανία, τον εντυπωσιακό σκελετό ενός Ιχθυοσαύρου, απολιθωμένες πατημασιές δεινοσαύρων και οστά Απατοσαύρων.

Η Ταινία Θόλου "Θαλάσσιοι Γίγαντες" θα προβάλλεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, καθ΄ όλη την χειμερινή περίοδο 2008-2009.

Η έκθεση "Ο Θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων" θα φιλοξενείται στο Περιστύλιο, του Ιδρύματος Ευγενίδου από 5 Νοεμβρίου 2008 έως 31 Ιανουαρίου 2009. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τρίτη 10.00 - 14.00, Τετάρτη έως Κυριακή 10.00-21.00 με ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερες πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 9469 600 ή: http://www.eugenfound.edu.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: