Νέα στοιχεία σχετικά με τη χρονολόγηση του μεσαιωνικού οικισμού Ανάβατος της Χίου φέρνουν έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα με επίκεντρο τα νομίσματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή. Τα νομίσματα αυτά είχαν βρεθεί παλαιότερα στις ανασκαφές της ακρόπολης και φυλάσσονταν στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Μόλις προσφάτως, όμως, συντηρήθηκαν και μελετήθηκαν. Πρόκειται για σπάνιες κοπές, που δεν παρουσιάζουν καθόλου φθορές, όπως διευκρινίζει η κ. Αριστέα Καββαδία, προϊσταμένη τnς 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Με τα νομίσματα αυτά, λοιπόν καταδεικνύεται ότι η πρώτη εγκατάσταση στον οικισμό σημειώνεται στα μέσα του 6ου μ.Χ. αι., πολύ νωρίτερα από όσο είχε στο παρελθόν υπολογιστεί. Πρόκειται για τον πιο απομακρυσμένο οικισμό της Χίου, ένα μνημείο ανάγλυφο πάνω στο βράχο.
Ο «Μυστράς του Αιγαίου», όπως ονομάζεται ο Ανάβατος της Χίου, είναι οικισμός μεσαιωνικής αμυντικής αρχιτεκτονικής, πραγματικά αξιοθαύμαστης. Το μνημείο, θα βρεθεί στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Η οχυρωματική αρχιτεκτονική στο Αιγαίο και ο μεσαιωνικός οικισμός του Ανάβατου Χίου», που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, στην πόλη της Χίου.
Σε αυτό θα λάβουν μέρος Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, οι οποίοι θα μιλήσουν για τα μεσαιωνικά οχυρά και κάστρα εκτός και εντός Ελλάδας. Εκτενής αναφορά θα γίνει στις ανασκαφές και τα νομίσματα που βρέθηκαν στον Ανάβατο και χρονολογούνται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα (περίοδος αυτοκρατορίας του Ιουστινιανού) και φθάνουν μέχρι τον 10ο μ.Χ. αι.
Α.Μ.
Πηγή: Περιοδικό Αρχαιολογία (αρχική πηγή: Ο Κόσμος του Επενδυτή)
Από την εφ. ΤΑ ΝΕΑ για τον Φερλινγκέτι
Πριν από 4 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου