Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

15 Σεπ 2008

PROOHF (PROtect Our Heritage from Fire)

Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου όπως απεικονίζεται σε πίνακα του 1675

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Φυσικές Καταστροφές» οργανώνεται την Τετάρτη στο Πολεμικό Μουσείο (Λεωφόρος Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2, Αθήνα), από τις 10 π.μ. μέχρι τις 1.30 μ.μ.

Το συνέδριο σηματοδοτεί τη λήξη του έργου «PROOHF» (ακρωνύμιο του τίτλου «PROtect Our Heritage from Fire»), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Interreg IIIB Archimed και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο στοχεύει στη μεγιστοποίηση της προστασίας μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από πυρκαγιές, με την συνδυασμένη χρήση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης, τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφόρησης και με τη συμμετοχή των φορέων που διαχειρίζονται τα μνημεία αυτά.

Κατά τη διάρκεια του έργου διαπιστώθηκε το σημαντικό κενό που υπάρχει στην προστασία πολιτιστικών μνημείων από φυσικές καταστροφές.

Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως μοναστήρια, αρχαιολογικοί χώροι, θέατρα, βιβλιοθήκες και παραδοσιακοί οικισμοί, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, κ.ά.).

Μέχρι τώρα οι όποιες προσπάθειες γίνονται, επικεντρώνονται σε απλά συστήματα προστασίας του εσωτερικού ενός χώρου, ενώ αγνοούνται παράμετροι, όπως οι διαδικασίες πρόληψης, η εκκένωση ενός μνημείου, οι εξωτερικοί παράγοντες κινδύνου (π.χ. πυρκαγιά που πλησιάζει ένα μνημείο από το παρακείμενο δάσος) ή η διάσωση κειμηλίων. Τα αποτελέσματα του έργου θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο τελικό συνέδριο, στο Πολεμικό Μουσείο.

Στο έργο «PROOHF» συμπράττουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών, η Εθνική Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και η Περιφέρεια Σικελίας. Πιλοτικές εφαρμογές για το έργο έχουν γίνει σε αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια και εκκλησίες της Σικελίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: PROOHF

Δεν υπάρχουν σχόλια: