Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

11 Οκτ 2008

Τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας, διαρκής εκκρεμότητα της Αθήνας

Οι οκτώ πολυκατοικίες είναι εξαθλιωμένες, αλλά μπορεί να έχουν μέλλον λαμπρό
Tου Δημητρη Ρηγοπουλου www.kathimerini.gr

Δεν ήταν ποτέ σε χειρότερη κατάσταση οι οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται όσοι οδηγοί διέρχονται τον κεντρικό οδικό άξονα που συνήθισαν την τριτοκοσμική τους εικόνα, αλλά ρωτήστε τους εναπομείναντες κατοίκους οι οποίοι βλέπουν τα απαλλοτριωμένα, κρατικά διαμερίσματα να καταλαμβάνονται από αστέγους και τοξικομανείς.

Τα 120 από τα 228 διαμερίσματα των πολυκατοικιών ανήκουν σε 51 ιδιοκτήτες. Τα υπόλοιπα αγοράστηκαν ή απαλλοτριώθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την προοπτική της εξαγγελθείσας κατεδάφισης έξι εξ αυτών. Τα δύο άλλα κτίρια του συγκροτήματος θα παρέμεναν στη θέση τους ως δείγμα της επιτυχημένης εφαρμογής ενός κρατικού προγράμματος στέγασης προσφύγων αλλά και της μοντέρνας αρχιτεκτονικής τους.

Τα σχέδια αυτά δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας εναντιώθηκε στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να μη χαρακτηρίσει διατηρητέο το σύνολο των οκτώ πολυκατοικιών.

Τώρα, και αντίθετα με τη διατυπωθείσα βούληση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά υπέρ της διατήρησης μόνο δύο κτιρίων, το υπουργείο Πολιτισμού εμφανίζεται να παίρνει πρωτοβουλία για επανεξέταση του θέματος.

Οι εναπομείναντες ιδιοκτήτες κατοικιών στα προσφυγικά έλαβαν πρόσφατα πρόσκληση διαλόγου από το ΥΠΠΟ: η Διεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς εισηγείται «τον χαρακτηρισμό ως μνημείου του συγκροτήματος των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών».

Ο χαρακτηρισμός θα ανοίξει πιθανώς ένα δρόμο. Δεν θα λύσει όμως το πρόβλημα. Και η υπομονή αρχίζει κι εξαντλείται. Η σημερινή εμφάνιση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι ντροπή για όλους μας.

Σχετικά με το ίδιο θέμα διαβάστε και ΑΥΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: