Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

2 Οκτ 2008

Κορυφαίος της αφαίρεσης στην καρδιά των Εξαρχείων

Το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου, κορυφαίου εκπροσώπου της αφαιρετικής ζωγραφικής με διεθνή αναγνώριση, θα μεταστεγαστεί, αν όλα προχωρήσουν όπως σχεδιάζονται, στην καρδιά της Αθήνας. Το Ιδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου έχει αγοράσει ήδη γι' αυτό τον σκοπό το διατηρητέο κτίριο του 1930 στη συμβολή των οδών Τοσίτσα 3 και Ζαΐμη 15 στα Εξάρχεια. Η πολύτιμη συλλογή των έργων του ζωγράφου που αριθμεί περισσότερα από 250 έργα, θα βρει μόνιμη και ιδανική παρουσίαση στον νέο χώρο μέσα στον ιστό της πόλης.

Η φιλόλογος και κριτικός τέχνης Ολγα Δανιηλοπούλου, διευθύντρια του Μουσείου Σπυρόπουλου, μίλησε χθες για την εξαιρετικά δύσκολη απόφαση της μετακίνησης της συλλογής στα Εξάρχεια από το σπίτι του ζωγράφου στην Εκάλη. Το Δ.Σ. του Μουσείου αναγκάστηκε να πουλήσει το μουσείο-σπίτι της Εκάλης ύστερα από 16 χρόνια λειτουργίας του για να αγοράσει το κτίριο της οδού Τοσίτσα. «Ηταν μια κίνηση αναγκαία για την επιβίωση του Μουσείου και της συλλογής», είπε η Ολγα Δανιηλοπούλου. Και εξήγησε: «Ενα μονογραφικό Μουσείο εκτός πόλης είναι πρακτική που δεν λειτουργεί στη χώρα μας. Τα εμπόδια επικοινωνίας είναι πολλά και η οικονομική απομόνωση του πολιτιστικού οργανισμού του δεδομένη».

Η διαμόρφωση του νέου κτιρίου της Τοσίτσα, συνολικού εμβαδού 1.100 τ.μ., σε υπερσύγχρονο Μουσείο έχει προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2010. Υπάρχει όμως ένα βασικό πρόβλημα για την ολοκλήρωση του σχεδίου. Τα χρήματα δεν αρκούν. Γι' αυτό και οι εκπρόσωποι του Μουσείου δημοσιοποίησαν χθες την επιθυμία τους για την εξεύρεση χρηματοδότησης. «Θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση από παντού. Από ιδρύματα, από το ΥΠΠΟ, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, από φίλους και χορηγούς», είπε η Ολγα Δανιηλοπούλου. Να υπενθυμίσουμε ότι το ΥΠΠΟ δεν έχει χρηματοδοτήσει ποτέ στα 16 χρόνια λειτουργίας του το Μουσείο Σπυρόπουλου. Ας ελπίσουμε ότι η μεταστέγασή του στο κέντρο της Αθήνας θα τύχει καλύτερης οικονομικής στήριξης από την Πολιτεία.

Το κτίριο στα Εξάρχεια ανεγέρθηκε τον Μεσοπόλεμο. Η αρχιτεκτονική του είναι εκλεκτικιστικού ύφους με ήπιες νεοκλασικές αναφορές. Τη διαμόρφωσή του έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Κίζη. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται η διεύρυνση του κλιμακοστάσιου, η προσθήκη ανελκυστήρα, η ενοποίηση ορισμένων εσωτερικών χώρων που θα διευκολύνει την καλύτερη παρουσίαση των εκθεμάτων. Επιπλέον στο ισόγειο του κτιρίου θα λειτουργήσει καφέ, πωλητήριο και βιβλιοθήκη, ενώ στην ταράτσα του προβλέπεται η διαμόρφωση του χώρου για τη φιλοξενία έργων από τη σημαντική συλλογή γλυπτών του Γιάννη Σπυρόπουλου.

Τα 250 έργα του ζωγράφου, ο οποίος είχε την τύχη να δει το έργο του να εκτίθεται σε δεκάδες πόλεις και μουσεία του κόσμου, διάλεξαν και κληροδότησαν στο Μουσείο οι ιδρυτές του, δηλαδή ο ίδιος ο ζωγράφος και η σύζυγός του Ζωή Σπυροπούλου. Η συλλογή αποτελεί μια ολοκληρωμένη διαδρομή στην πενηντάχρονη πορεία του. Περιλαμβάνει την πρώιμη παραστατική φάση της δουλειάς του, τις γόνιμες αναζητήσεις του στο πεδίο της αφαίρεσης, καθώς και την τελευταία περίοδο όπου ο καλλιτέχνης αξιοποίησε στις συνθέσεις του αναγνωρίσιμα σπαράγματα τυπωμένων εικόνων. Το νέο Μουσείο θα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών. Η έκθεση που θα εγκαινιάσει τον χώρο θα διερευνά την εξέλιξη της αφαιρετικής τέχνης στην Ελλάδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗΣ www.enet.gr


Δείτε επίσης http://www.spyropoulosfoundation.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: