Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

18 Οκτ 2008

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ψήφισμα για το Sea Diamond

Της Ιφ. Διαμαντη (www.kathimerini.gr)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond από την καλντέρα της Σαντορίνης πραγματοποίησαν χθες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 700 άτομα, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών και εκπρόσωποι τοπικών φορέων των Κυκλάδων αλλά και πολιτικοί. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι μετέβησαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όπου Επιτροπή επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον υπουργό κ. Αναστάση Παπαληγούρα, με το οποίο ζητά τη δέσμευση του υπουργείου για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου και την τήρηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το Sea Diamond βυθίστηκε κοντά στον όρμο του Αθηνιού στη Σαντορίνη στις 5/4/2007.

Οσον αφορά στην αντίδραση του υπουργείου, ο κ. Σπ. Καβαλάρης, από τα ιδρυτικά μέλη της Επιτροπής Θηραίων Πολιτών, δήλωσε στην «Κ» ότι «δεν λάβαμε σαφή απάντηση επί των αιτημάτων μας». «Ζητάμε να αναλάβει η Πολιτεία άμεσα την ανέλκυση και ας διευθετηθεί το χρηματικό κόστος με τους υπαίτιους του ναυαγίου κατόπιν», τόνισε όμως ότι «το υπουργείο επικαλέστηκε έλλειψη πόρων».

Από την πλευρά του ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «το υπουργείο ασκεί την επιρροή του προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε οι διαδικασίες να επιταχυνθούν. Η πολιτεία ασκεί όλη την αυστηρότητά της στην πλοιοκτήτρια εταιρεία για την υποβολή μελέτης για την απάντληση των υπολοίπων ποσοτήτων πετρελαίου και την ανέλκυση του πλοίου». Ενημέρωσε, ακόμη, πως έχουν γίνει επαφές με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τους ασφαλιστές της «ώστε να πεισθούν και να πιεσθούν να προχωρήσουν στις επιβαλλόμενες ενέργειες».

Χθες, οι κ. Γιώργος Διακοφωτάκης, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Δράση για τη Σαντορίνη», και Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος», κατέθεσαν στο ΥΕΝ τη γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό κράτος υποχρεούται να προβεί σε σειρά ενεργειών προκειμένου να αποκατασταθεί το θαλάσσιο περιβάλλον στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: