Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

27 Νοε 2008

Λιγότερα χρήματα για τον πολιτισμό το 2009


Καταγγελίες του ΠαΣοΚ εναντίον του υπουργείου για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 20% και αδιαφάνεια

Κατά 20% μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για το υπουργείο Πολιτισμού και η πενία εγκαθίσταται πλέον για τα καλά στην οδό Μπουμπουλίνας. Ετσι, αν το μόνιμο αίτημα προς όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ήταν η αύξηση των πόρων για τον πολιτισμό, η νέα κατάσταση μόνο απελπιστική μπορεί να χαρακτηρισθεί. Με αυτές τις συνθήκες, όχι μόνο δεν μπορεί να παραχθεί έργο αλλά ούτε να καλυφθούν οι τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες του ΥΠΠΟ, πόσο μάλλον να αντιμετωπισθούν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του και να αποπληρωθούν τα χρέη. Τα αναλυτικά στοιχεία άλλωστε τα οποία παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου το ΠαΣοΚ διά των βουλευτών του κυρίας Μαρίας Δαμανάκη και κ. Κώστα Καρτάλη είναι αδιάσειστα.

Για το 2009 καταγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 414 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2008 αναμένεται να είναι 382 εκατ. ευρώ. Η αύξηση όμως είναι εντελώς πλασματική καθώς το 2009 θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα υπάρχει ο περίφημος Ειδικός Λογαριασμός, ο οποίος για το 2008 ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Αντί όμως το ποσό αυτό να προστεθεί στην κρατική χρηματοδότηση, απλώς αγνοήθηκε. Για να παραμείνουν οι πόροι του πολιτισμού τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με του 2008 θα έπρεπε να προστεθούν στο συνολικό κονδύλιο του προϋπολογισμού τα 100 εκατ. ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού και επιπλέον 30 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις αυξήσεις (6%) των αποδοχών του προσωπικού. Τελικώς ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι 512 εκατ. ευρώ.

«Στην πραγματικότητα τα έσοδα του υπουργείου Πολιτισμού το 2009 πρόκειται να μειωθούν κατά 98 εκατ.ευρώ (512-414 εκατ. ευρώ), ποσοστό υπέρογκο, που αντιπροσωπεύει μείωση τουλάχιστον κατά 20%» καταγγέλλουν η κυρία Δαμανάκη και ο κ. Καρτάλης. Στα μείον του υπουργείου Πολιτισμού προστίθενται και τα χρέη του, τα οποία ενδεικτικά (πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠαΣοΚ) είναι: 10 εκατ. ευρώ στις Εφορείες Αρχαιοτήτων (χρεωστούμενα από το 2004) και τα οδοιπορικά των υπαλλήλων που σε αρκετές περιπτώσεις αυτά ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ κατ΄ άτομο. Οσον αφορά τις επενδύσεις, νέα έργα δεν προβλέπονται καθώς οι πιστώσεις του ΠΔΕ για το 2009 θα είναι 143 εκατ. ευρώ ενώ αντιστοίχως το 2008 διαμορφώνονται σε 240 εκατ. ευρώ, ήτοι μείωση κατά 43%. Σκάνδαλο αποτελεί εξάλλου η μη διεκδίκηση τομεακού προγράμματος από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΕΣΠΑ) και έτσι οι σχετικές πιστώσεις για την περίοδο 2007-2013, ύψους μόνο 800 εκατ. ευρώ, έχουν κατανεμηθεί στα περιφερειακά προγράμματα.

Αλλά και η απορρόφηση των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ θα είναι περίπου 85%-90%, με απώλεια κοινοτικών πόρων περίπου 100-120 εκατ. ευρώ. Οσο για τα μεταφερόμενα έργα, ύψους 81 εκατ. ευρώ, είναι τα εξής: το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, τα πωλητήρια του ΟΠΕΠ, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Συνεδριακό Κομοτηνής και το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Σε 36 εκατ. ευρώ έχουν ανέλθει επίσης οι οφειλές του ΥΠΠΟ σε δήμους για τις προγραμματικές συμβάσεις του. Ειδική αναφορά έγινε, τέλος, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο το 2007 παρουσίασε υπέρβαση του προϋπολογισμού του κατά 1 εκατ. ευρώ με ετήσια έξοδα 9.100.542,39 ευρώ. Τεράστια ποσά φαίνεται να αφορούν τα διοικητικά έξοδα και τη διαφήμιση ενώ υπάρχουν λογαριασμοί που αλληλοεπικαλύπτονται.

«Να δημοσιοποιηθούν όλες οι αποφάσεις»
Την πλήρη δημοσιοποίηση όλων των οικονομικών αποφάσεων του υπουργείου Πολιτισμού, ακόμη και εκείνων που αφορούν εποπτευόμενους οργανισμούς, ζητεί το ΠαΣοΚ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για σπατάλη και αδιαφάνεια. «Από τα στοιχεία που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε , έχουν από το 2004 διατεθεί 858.764 ευρώ με υπουργικές αποφάσεις για την αμοιβή ομάδων εργασίας παραγόντων του ΥΠΠΟ. Οι εργασίες στις οποίες έχουν προβεί αυτές οι ομάδες αναζητούνται για να κοστολογηθούν στα σοβαρά» καταγγέλλουν η κυρία Μαρία Δαμανάκη και ο κ. Κώστας Καρτάλης.

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: