Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

29 Νοε 2008

Διαλέξεις για τον παγκόσμιο εορτασμό του «Έτους Αστρονομίας 2009»

Σειρά εκλαϊκευτικών ομιλιών από ακαδημαϊκούς, αντεπιστέλλοντα μέλη της Ακαδημίας και ερευνητές του, προγραμματίζει το Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΑΕΜ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στον εορτασμό του έτους Αστρονομίας.

Οι διαλέξεις θα γίνονται δύο ανά μήνα, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ. στην ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το έτος 2009, που σηματοδοτεί την 400η επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από το Γαλιλαίο, έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ, διεθνές έτος Αστρονομίας, ύστερα από πρόταση της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (International Astronomical Union - IAU) και της UNESCO.

Στη διάρκεια του έτους αυτού θα γίνει παγκόσμιος εορτασμός για την Αστρονομία και τη συμβολή της στην κοινωνία και τον πολιτισμό, με έμφαση στην εκλαΐκευση, την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε δραστηριότητες, που θα λάβουν χώρα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχος του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας είναι να βοηθήσει τους πολίτες του πλανήτη Γη να συνειδητοποιήσουν τη θέση τους στο Σύμπαν, να εκτιμήσουν την επίδραση της γνώσης της επιστήμης της Αστρονομίας στην καθημερινή ζωή, ώστε η επιστημονική αυτή γνώση να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας ισορροπημένης και ειρηνικής κοινωνίας.

Όπως επισημαίνει η Ακαδημία σε ανακοίνωσή της, η σχέση της Αστρονομίας με τον ελληνικό χώρο και πολιτισμό είναι στενότατη, αφού πολλές από τις ανακαλύψεις των βασικών αστρονομικών εννοιών έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα. Οι Έλληνες φιλόσοφοι και αστρονόμοι έκαναν τους πρώτους υπολογισμούς για το μέγεθος της Γης, καθώς και την απόσταση ανάμεσα σε αυτήν, τη Σελήνη και τον Ήλιο, εξήγησαν το φαινόμενο των εκλείψεων και προσπάθησαν να κατανοήσουν τις κινήσεις των πλανητών (Αρίσταρχος, Πτολεμαίος, Ίππαρχος, κλπ). Ακόμη και το ότι ο γαλαξίας μας αποτελείται από πολυάριθμα αστέρια, σαν τον Ήλιο, τα οποία φαίνονται αμυδρά, γιατί απλά βρίσκονται πολύ μακρύτερα, διατυπώθηκε πριν από σχεδόν 2.400 χρόνια από τον Δημόκριτο.

Η πρώτη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Ακαδημία από τον ακαδημαϊκό Σταμάτη Kριμιζή, με θέμα: «Η Εξερεύνηση των Πλανητών: Σκάφη στον Ωκεανό του Διαστήματος, από τα Mariners και Voyagers μέχρι τα Cassini και Messenger», στις 3 Δεκεμβρίου 2008, ώρα 7.00 μμ.

Πηγή: www.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: