Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

4 Νοε 2008

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

Ύδρα 1795

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2008

Αγώνες για την προστασία της Ύδρας γίνονται συνεχώς από τη δεκαετία του 1960. Ουδέποτε όμως οι κίνδυνοι που απειλούσαν το νησί δεν ήταν τόσο μεγάλοι όσο σήμερα και ο λόγος είναι ότι προχωρούν τέσσερις ανεξάρτητες προτάσεις για την ανοικοδόμηση ελεύθερων περιοχών της Ύδρας, που αποτελεί σύμβολο της εθνικής ανεξαρτησίας.

Πριν από χρόνια είχαν συνταχθεί ειδικές πολεοδομικές μελέτες, που προέβλεπαν τις απαιτούμενες ρυθμίσεις για την επίτευξη του στόχου της συνδυασμένης προστασίας και ανάπτυξης του οικισμού. Αυτές ουδέποτε νομοθετήθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

Επίσης, οι διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου (3028/2002) δεν αποδεικνύονται επαρκείς για να ελέγξουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ισχυρές πιέσεις «κερδοσκοπικής» δόμησης των τελευταίων ετών, που επεκτείνονται πλέον στις βραχώδεις εκτάσεις και στους λόφους του οικισμού καθώς και στα αδόμητα όριά του και έτσι καταστρέφουν το φυσικό τοπίο και την ιστορική του φυσιογνωμία.

Στο παρελθόν οι αγώνες των πολιτών για τη διατήρηση της Ύδρας, την προφύλαξαν από καταστροφικές επεμβάσεις. Ως πολίτες που αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε την ιστορική αξία αλλά και την αρχιτεκτονική και πολεοδομική συνέχεια της Ύδρας ζητούμε την άμεση έκφραση πολιτικής βούλησης για τη διάσωση του μοναδικού οικιστικού και φυσικού τοπίου της. Ζητούμε επίσης την άμεση σύνταξη και εφαρμογή των απαιτούμενων πολεοδομικών ρυθμίσεων προστασίας του νησιού.


Παρακαλούμε στείλτε την υπογραφή σας (όνομα, επάγγελμα, τόπος κατοικίας)
στο 210 3225240 (φαξ) ή στο sepi@ellinikietairia.gr
για να συμβάλετε στη σωτηρία του μοναδικού αυτού τόπου.

Περισσότερες πληροφορίες:
Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς,
210 3225245, εσωτ. 3 (Ειρήνη Γρατσία) καθώς και στην ιστοσελίδα www.ellet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: