Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

11 Νοε 2008

Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα

Λεπτομέρεια από τη θεματική ενότητα «Γυναικείες Δραστηριότητες»

Στον 4ο όροφο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα παρουσιαστεί επίσημα στις 20 Νοεμβρίου η νέα μόνιμη έκθεση με τίτλο «Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα». Πρόκειται για μια πρωτότυπη θεματική παρουσίαση των ποικίλων δραστηριοτήτων μιας ελληνικής πόλης της Κλασικής περιόδου.
Μέσα από περίπου 150 εκθέματα, πλούσιο εποπτικό υλικό και διαδραστικά μέσα υψηλής αισθητικής, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη δημόσια ζωή της αρχαίας πόλης, τα θρησκευτικά και ταφικά έθιμα, τις καθημερινές δραστηριότητες των ανδρών και τον λιγότερο γνωστό κόσμο των γυναικών. Τα εικαστικά της έκθεσης καθώς και διαδραστικές εφαρμογές που θα προβάλλονται σε μεγάλου μεγέθους οθόνες θα δημιουργούν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται και ο ίδιος στο εσωτερικό μιας αρχαίας πόλης.
Στον τέταρτο όροφο του μουσείου, ο Λέων, ένα φανταστικό πρόσωπο, ξετυλίγει τη ζωή του προσκαλώντας τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο. Τα αρχαία αντικείμενα βοηθούν σε αυτό, μαζί όμως και δυο ταινίες μικρού μήκους, η τρισδιάστατη τεχνολογία, η σχεδιαστική αναπαράσταση ενός παράλιου δήμου της Αττικής, του 5ου αι. π.Χ., όπου σύμφωνα με το σενάριο έζησε ο Λέων.
Ο Λέων γεννήθηκε στα Μηδικά Χρόνια και επομένως είναι άνδρας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Είναι δημότης ενός υπαρκτού δήμου, των Αιξωνίδων Αλών στη σημερινή Βούλα -Βουλιαγμένη. Το όνομά του αντλήθηκε από επιγραφές, που μαρτυρούν ότι υπήρξε πρόσωπο με το όνομα αυτό, που έζησε σ΄ αυτό τον αρχαίο δήμο.
Το ενδιαφέρον του επισκέπτη αποσπά κυρίως η κινηματογραφική περιήγηση, κατά την οποία μπορεί να παρακολουθήσει σε ταινία με αρχή, μέση και τέλος να πρωταγωνιστούν ηθοποιοί και εκθέματα. Όταν τελειώνει η προβολή, με την αναχώρηση του Λέοντα στον πόλεμο, σε ένα σκοτεινό σημείο αριστερά, οι επισκέπτες μαθαίνουν κάθε λεπτομέρεια για το τελετουργικό του θανάτου. Ο πρωταγωνιστής, οι συγγενείς, οι καθιερωμένες τιμές. Στεφάνια μυρτιάς, ρόδια, σέλινο και μυροδόχα αγγεία υπάρχουν ως προσφορές στο νεκρό, ενώ τρισδιάστατα προβάλλεται η στήλη, ο τάφος όπως θα τα έβρισκε ένας αρχαιολόγος. Άλλωστε Η έκθεση «Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα» είναι αφιερωμένη στους αρχαιολόγους.
Για τα παιδιά υπάρχει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έκδοση που επιμελήθηκαν η Μαρίνα Πλατή και η Ελένη Μάρκου.

Πηγή: www.arxaiologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: