Άποψη του ανακτόρου των Αιγών από ΝΔ
Κορύφωση των αντιδράσεων για τη μονάδα ταφής απορριμμάτων του Ν. Ημαθίας
Αποφασισμένοι να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια φαίνεται πως είναι οι αρχαιολόγοι μετά τις πιέσεις που δέχεται το ΚΑΣ και την εμμονή δώδεκα δημάρχων -πλην της Βέροιας- για τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας και υγιεινομικής ταφής των απορριμμάτων του Ν. Ημαθίας σε οπτική συνάφεια με τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.
Χθες βρέθηκε στην περιοχή σύσσωμο το ΚΑΣ και συνεδρίασε θυελλωδώς ακούγοντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ των οποίων και τους εκπροσώπους της εργολήπτριας εταιρείας «ΑΚΤΩΡ». Οι μόνοι που αντιτίθενται σθεναρά στο έργο είναι οι Εφορείες Προϊστορικών, Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων όπως και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο έχει προσφύγει στο ΣτΕ.
Στο πλευρό τους είναι από χθες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που με ψήφισμά του προς τον υπουργό Πολιτισμού, τον γεν. γραμματέα του ΥΠΠΟ και το ΚΑΣ αναφέρει ότι «παρακολουθεί με έκπληξη την εμμονή του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ημαθίας για τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας κι υγειονομικής ταφής στη θέση 12, την τελευταία κατά σειράν από όσες προτάθηκαν».
Αντιτίθενται στη θέση αυτή γιατί «βρίσκεται σε περίοπτο σημείο της πλαγιάς Πιερίων, σε χώρο κηρυγμένο ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, κοντά σε προσταστευόμενη περιοχή ως Natura, σε απόσταση 350 μ. από τη λίμνη Αλιάκμονα, που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση του Ν. Θεσσαλονίκης και κυρίως σε ένα σημείο όπου υπάρχουν εμφανή τα κατάλοιπα μιας από τις αρχαίες κώμες των Αιγών. Επίσης απέχει 1,5 χλμ. από το όριο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων και 4 χλμ. από το Μουσείο της Βεργίνας».
Τέλος, ο ΣΕΑ τονίζει πως «δεν θα ανεχθεί να καταστραφούν αρχαιότητες (σ.σ. υπάρχουν διάσπαρτες στην περιοχή) και να υποβαθμιστούν η αισθητική και το κύρος των Αιγών». Θεωρεί ότι «η ανύψωση στην πλαγιά του βουνού ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, που θα βλέπει ο ταξιδιώτης που κινείται στην περιοχή από παντού, ως τοπόσημο του αρχαιολογικού χώρου, είναι βέβαιο ότι θέτει εν αμφιβόλω την τεράστια προσπάθεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την προβολή και ανάδειξη της πρώτης πόλης των Μακεδόνων, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και την υφιστάμενη εγγραφή του χώρου στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
www.enet.gr
Από την εφ. ΤΑ ΝΕΑ για τον Φερλινγκέτι
Πριν από 4 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου