Είναι το καμάρι της Κέας: ο τετράγωνος αρχαίος πύργος της Αγίας Μαρίνας με τα 20 μέτρα ύψος και την πλούσια ιστορία του, χαμένη στον 4ο αιώνα π.Χ., όταν υπήρξε το υψηλότερο κτίσμα της εποχής του για όλη την περιοχή. Αλλά και σήμερα, το χαρακτηριστικό αυτό παράδειγμα μεμονωμένου οχυρωματικού πύργου των ελληνιστικών χρόνων, θεωρείται ένα από τα υψηλότερα σωζόμενα αρχαία κτίρια. Με μια λεπτομέρεια: ο πύργος κινδυνεύει με ολική κατάρρευση αν δεν ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αναστήλωσης.
Το θέμα του Πύργου της Αγίας Μαρίνας έχει κινητοποιήσει μια μικρή ομάδα φίλων του νησιού που εξασφάλισαν γρήγορα την υποστήριξη του Δήμου Κέας, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και του διαδικτυακού φόρουμ για την Κέα (www.keawest.gr).
Οι κατά καιρούς κρούσεις προς το υπουργείο Πολιτισμού δεν έφεραν αποτέλεσμα. Αν και υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες του υπουργείου από το 1995, οι υπηρεσίες του αρνούνται να χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις, λόγω έλλειψης πόρων. Έτσι, απευθύνθηκαν στην ιδιωτική πρωτοβουλία και βρήκαν κατ’ αρχήν ανταπόκριση από το Ίδρυμα Λεβέντη, το οποίο δεσμεύτηκε να καλύψει το ήμισυ του κόστους μελέτης και αναστήλωσης του πύργου. Τη δική του συνεισφορά με 10.000 ευρώ έχει ανακοινώσει και ο Δήμος Κέας, τουλάχιστον για την πρώτη φάση των εργασιών.
Η αρχή έγινε αλλά δεν φτάνει. Η ομάδα δράσης για τη διάσωση του αρχαίου πύργου πολλαπλασιάζει αυτές τις ημέρες τις προσπάθειές της, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες χορηγίες. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν χρήματα που θα επιτρέπουν κατ’ αρχήν την κατασκευή ικριώματος στήριξης και στερέωσης της ανωδομής και στη συνέχεια αναστήλωση-αποκατάσταση των λίθινων όγκων του αρχαίου πύργου που καταρρέουν. Οι εργασίες, όποτε αυτές αρχίσουν, αναμένεται να εξελιχθούν σε βάθος χρόνου, καθώς απαιτούνται πολυσύνθετες και χρονοβόρες επεμβάσεις.
Πενταώροφος, κατασκευασμένος από ντόπιο σχιστόλιθο και μάρμαρο, με πρόβολο ο πύργος της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στην ενδοχώρα της Κέας, μεταξύ των αρχαίων πόλεων Κορησίας και Ποιήεσσας. Λειτούργησε ως οχυρωματικό έργο αμυντικού χαρακτήρα για την προστασία της γύρω αγροτικής περιοχής. Στις αρχές του 17ου αιώνα, όταν ιδρύθηκε η Μονή της Αγίας Μαρίνας, ο πύργος εντάχθηκε στον περίβολό της ξανά για αμυντικούς λόγους. Τον Σεπτέμβριο του 1858 κατέρρευσε ύστερα από σεισμό και μέρος του υλικού του χρησιμοποιήθηκε για την επισκευή γειτονικών κτισμάτων. Η βορεινή πλευρά του πύργου σώζεται σε καλή κατάσταση, ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες έχουν καταρρεύσει και καταχώσει το εσωτερικό του μνημείου.
Πηγή: Καθημερινή, Δ. Ρηγόπουλος
Από την εφ. ΤΑ ΝΕΑ για τον Φερλινγκέτι
Πριν από 4 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου