Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

17 Δεκ 2008

Πρωτοβουλία δήμου Ερμούπολης για τη διάσωση των ταφικών μνημείων του Αγ.Γεωργίου

Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλλα το Δημοτικό Συμβούλιο της Ερμούπολης, ομόφωνα αποφάσισε να «μπεί μπροστά» για το μεγάλο θέμα της αποκατάστασης των ταφικών μνημείων του Νεκροταφείου του Αγίου Γεωργίου και να προτείνει προς το Υπουργείο Πολιτισμού τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου και του Δήμου Ερμούπολης, με την παράλληλη ανάληψη υποχρέωσης από την πλευρά του Δήμου, να καταβάλει προς το Υπουργείο σε χρονικό ορίζοντα μιας πενταετίας το ποσόν των εξακοσίων χιλιάδων (600.000) ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος της Ερμούπολης μέσω της ιστορικής απόφασης – πρότασης του προς το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση καταβολής του ποσού των 600.000 ευρώ ως εξής:

α) Για το έτος 2009 200.000 ευρώ
β) «» 2010 100.000 «»
γ) «» 2011 100.000 «»
δ) «» 2012 100.000 «»
ε) «» 2013 100.000 «»

Ο Δήμος προτείνει επίσης προς το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει κατά τα αντίστοιχα έτη να καταβάλει τουλάχιστον τα ίδια ή και μεγαλύτερα ποσά γι αυτόν τον σκοπό.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ως αποδέκτη τον Υπουργό Πολιτισμού κ.Μιχάλη Λιάπη και ήδη κοινοποιήθηκε στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Αττικής και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού, στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου, στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τους Βουλευτές του Νομού και το Νομάρχη Κυκλάδων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχε απαντήσει- μέσω τρίτου προσώπου- ο Υπουργός Πολιτισμού στο Δήμαρχο Ερμούπολης, ότι προκειμένου να πάρει απόφαση χρηματοδότησης το Υπουργείο, για να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των μαυσωλείων θα πρέπει ο Δήμος να προσφερθεί στην οικονομική στήριξη από τη δική του πλευρά, αυτού του εγχειρήματος.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας επεσήμανε την μεγάλη και ιστορική σημασία που έχει η ομόφωνη αυτή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Και άλλες φορές στο παρελθόν το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εγγράψει- έστω και συμβολικές- πιστώσεις για τη αποκατάσταση των μαυσωλείων, αλλά το πρόβλημα είχε μια εκνευριστική στασιμότητα». «Ελπίζω», κατέληξε ο Δήμαρχος «αυτή τη φορά μετά από τη γενναία αυτή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ανταποκριθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Είναι κάτι που το χρωστάει στην ιστορία του τόπου μας. Είναι κάτι που το χρωστάει στο νεώτερο ελληνικό πολιτισμό. Θα αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ανταπόκριση από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού».

Πηγή: http://www.apopsy.gr

Περισσότερ για τα μνημεία του νεκροταφείου του Αγ.Γεωργίου ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: