Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

23 Ιαν 2009

Έκθεση για τον Δημήτρη Χαρισιάδη στο Μουσείο Μπενάκη

Ο Δημήτρης Χαρισιάδης, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες φωτογράφους της εποχής του, με ιδιαίτερη μόρφωση, αισθητική και πνευματική καλλιέργεια, σπούδασε Χημεία στη Λωζάνη και εργάστηκε σε αυτό τον τομέα μέχρι το 1940, οπότε επιστρατεύτηκε στο Αλβανικό Μέτωπο, αφετηρία της φωτογραφικής του πορείας. Επιστρέφοντας, κατέγραψε σκηνές της Κατοχής και στο τέλος του πολέμου εργάστηκε για λογαριασμό των ξένων αποστολών βοήθειας.

Το 1956 ίδρυσε το φωτογραφικό πρακτορείο «Δ. Α. Χαρισιάδης», με συνέταιρο τον Διονύση Ταμαρέση, το οποίο διατήρησε ως το 1985. Στα πλαίσια της εμπορικής φωτογράφησης ειδικεύτηκε στη βιομηχανική φωτογραφία και τη διαφήμιση, καταγράφοντας υποδειγματικά την εκβιομηχάνιση της χώρας, την ανάπτυξη της ναυτιλίας, την εξάπλωση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Ως φωτογράφος του Εθνικού Θεάτρου εντρύφησε και στη θεατρική φωτογραφία, καταθέτοντας πολυτιμότατο υλικό για την ιστορία του. Χάρη στην άριστη ποιότητα της δουλειάς του, κρατικοί οργανισμοί, τράπεζες και μεγάλες εταιρείες, εμπιστεύονταν και προτιμούσαν τις υπηρεσίες του πρακτορείου.

Παράλληλα ο Δημήτρης Χαρισιάδης φωτογράφιζε για προσωπική του ευχαρίστηση και συμμετείχε σε εκθέσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ήταν ο μόνος Έλληνας φωτογράφος που συμμετείχε στην έκθεση The family of Man στη Νέα Υόρκη το 1955. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, δραστηριοποιήθηκε σε όλους τους τομείς του σωματείου. Φωτογραφίες του έχουν βραβευθεί και δημοσιευτεί σε πλήθος βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιμελημένο κατάλογο, ο οποίος θα χωρίζεται σε δέκα θεματικές ενότητες, αντιπροσωπευτικές του έργου του. Αξιόλογοι συνεργάτες έχουν αναλάβει τη συγγραφή των κειμένων που θα συνοδεύουν την επιλογή των μεγεθυμένων φωτογραφιών, με στόχο η παρουσίαση του πολύτιμου αυτού υλικού να αποτελέσει σταθμό στα ελληνικά φωτογραφικά δρώμενα αλλά και στη φωτογραφική βιβλιογραφία.

Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο οδού Πειραιώς
17 Φεβρουαρίου - 19 Απριλίου 2009

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: