Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

19 Φεβ 2009

Νέα εμπλοκή στην κατασκευή του στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Θήρας. Η Πολεοδομία αρνείται την άδεια

Τριάμισι χρόνια έχουν περάσει από το δυστύχημα στο Ακρωτήρι

Κλειστός επ' αόριστον φαίνεται πως θα παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου Θήρας, αφού η αρμόδια Πολεοδομία αρνείται να εκδώσει τη σχετική άδεια με το (απίστευτο) αιτιολογικό ότι η περιοχή είναι αρχαιολογική και ως εκ τούτου απαγορεύεται η δόμηση...

Σύμφωνα με το Βήμα, με το σκεπτικό αυτό η Πολεοδομία Θήρας αρνήθηκε να παραλάβει από την ανάδοχο εταιρεία τη νέα μελέτη για την αποκατάσταση του στεγάστρου.

Η Πολεοδομία εμφανίζεται να αγνοεί όχι μόνο το ειδικό Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί αλλά και τις προηγούμενες άδειες που η ίδια η υπηρεσία είχε εκδώσει.

Συγκεκριμένα, επειδή στην περιοχή απαγορεύεται η δόμηση, οι πρώην υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Λαλιώτης είχαν προωθήσει προεδρικό διάταγμα ώστε να ξεπερασθεί το εμπόδιο.

Η Πολεοδομία Θήρας εξέδωσε οικοδομική άδεια για την έναρξη των εργασιών στις 14 Φεβρουαρίου 2001, ενώ λίγους μήνες πριν την κατάρρευση του παλαιού στεγάστρου, στις 17 Ιουνίου 2005, υπήρξε και νέα αναθεωρημένη άδεια.

Η μελέτη για το νέο στέγαστρο έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτήν, μεταλλικά πλαίσια θα τοποθετηθούν στη θέση του χωροδικτυώματος της οροφής, θα γίνει αποσυναρμολόγηση των υποστυλωμάτων, νέο σύστημα για την προστασία των σεισμών θα αντικαταστήσει τα αντισεισμικά εφέδρανα, ενώ η κατασκευή θα έχει λιγότερες ενώσεις και συγκολλήσεις.

Το τελικό αποτέλεσμα θα παραμείνει πιστό στο αρχιτεκτονικό σχέδιο του Νίκου Φιντικάκη και στον βιοκλιματικό χαρακτήρα του και γι' αυτό στην οροφή θα τοποθετηθεί και θα γίνει και φύτευση.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://news.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

En' Tino είπε...

Είναι να σε πιάνει η ψυχή σου. Είναι η γυναίκα μου από Σαντορίνη και πηγαίνω κάθε χρόνο στο νησί και στο Ακροτήρι το μόνο που στέκει είναι οι ταμπέλες με τις πομπώδης ανακοινώσεις για τα έργα σε εξέλιξη...ποιά εξέληξη? μόνο στα χαρτιά και στους λογαριασμούς κάποιων...

Εν'Τήνο