Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

19 Φεβ 2009

Σε κίνδυνο εξαφάνισης οι μισές γλώσσες του πλανήτη

(photo: Associated Press) Αυτόχθονες της Βολιβίας. Ο γλωσσικός πλούτος της Ν.Αμερικής κινδυνεύει να χαθεί

Περίπου 2.500 από τις 6.000 γλώσσες που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τον Ατλαντα για τις Γλώσσες του Κόσμου που Κινδυνεύουν (Atlas of the World's Languages in Danger), του οποίου η τελευταία έκδοση δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη από την UNESCO στο Παρίσι.

«Ο θάνατος μίας γλώσσας σημαίνει ταυτόχρονα την εξαφάνιση μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από τους θρύλους μέχρι τις παροιμίες και τα αστεία» δήλωσε ο επικεφαλής της UNESCO Κοϊσίρο Ματσουούρα. Ο Ατλας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας περισσότερων από 30 γλωσσολόγων από όλο τον κόσμο.

Περίπου 200 γλώσσες πέθαναν τις προηγούμενες τρεις γενιές, ανέφερε ο διευθυντής της έκδοσης Κρίστοφερ Μόουσλι. Πέρυσι, για παράδειγμα, η γλώσσα της Αλάσκας «έγιακ» εξαφανίστηκε με τον θάνατο του τελευταίου ανθρώπου που την μιλούσε, της ηλικιωμένης Μαρί Σμιθ Τζόουνς.

Οι συνηθέστεροι λόγοι για την εξαφάνιση των γλωσσών είναι οι πόλεμοι και ο αναγκαστικός εκτοπισμός λαών. Πολλές γλώσσες εξαφανίζονται επίσης επειδή οι μετανάστες αντικαθιστούν την μητρική τους γλώσσα με τη γλώσσα της χώρας όπου εγκαθίστανται, εξήγησε ο Μόσλει.

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος σε περιοχές με την μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλία, όπως η Μελανησία, η υποσαχάρια Αφρική και η Νότιος Αμερική.

Ακόμα και στην Γαλλία, 13 διάλεκτοι διατρέχουν «μεγάλο κίνδυνο» να εξαφανιστούν, όπως η νορμανδική και η γλώσσα της Βρετάνης.

Ο Ατλαντας αναφέρεται πάντως και σε ορισμένα θετικά παραδείγματα, όπως ορισμένες απειλούμενες γλώσσες της Αυστραλίας τις οποίες σήμερα διδάσκονται πολλοί νέοι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: