Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

11 Μαρ 2009

"Τα Βουνά της Πατρίδας μου"

Τα Βουνά του Βαρλάμη είναι μια επίκαιρη και εντυπωσιακή ζωγραφική συλλογή που αφηγείται με άμεσο αλλά και συναρπαστικό τρόπο τη δυναμική και τη γοητεία της ορεινής φύσης.

Η συλλογή των ελληνικών βουνών είναι μια μεγάλη προσφορά που θέλει να ξαναθυμίσει στους σημερινούς κατοίκους των πόλεων πως τα βουνά μας στέκουν αγέρωχα, αιώνες τώρα, για να προβάλουν το μεγαλείο και την ελπίδα, την υγεία και την ομορφιά, τη λιτότητα και την αρχοντιά, αλλά προπάντων την ιερότητα και τη μαγεία τους.

Η οργάνωση της έκθεσης στην Αθήνα, στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό στο Σύνταγμα έγινε από το υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, ενώ ο συντονισμός και η λειτουργία της από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας.

Η εκδήλωση των εγκαινίων θα γίνει το Σάββατο 14 Μαρτίου από τις 6.00 ως τις 9.00 το βράδυ. Oι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά: 10.30- 20.30 και η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή ως τις 28 Μαρτίου 2009.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γεώργιος Σουφλιάς σημειώνει στο λεύκωμα της συλλογής:

"Ζούμε σε έναν πανέμορφο τόπο, όσο κι αν καμία φορά αυτό δείχνουμε να μην το σεβόμαστε...Ως υπουργός Περιβάλλοντος, αλλά και ως άνθρωπος που έχει μεγαλώσει σε ένα μικρό χωριό της Θεσσαλίας, αισθάνομαι ιδιαίτερη αγάπη για την ελληνική ύπαιθρο. Ξέρω ότι την ίδια αγάπη νιώθουν και όλοι οι Έλληνες.

Είναι, όμως, οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής που καμιά φορά μας κάνουν να ξεχνάμε ότι το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και οφείλουμε να το προστατεύουμε. Και ειδικά στην Ελλάδα, αυτό το φυσικό μας "σπίτι" έχει σπάνια ομορφιά, γι΄αυτό οφείλουμε να το προστατεύουμε διπλά.

Εκείνες τις φορές, λοιπόν, που ξεχνιόμαστε, χρειαζόμαστε κάποια "καμπανάκια" για να μας συνεφέρουν. Ένα τέτοιο "καμπανάκι" είναι η υπέροχη δουλειά του καταξιωμένου μας αρχιτέκτονα και ζωγράφου, καθηγητή Ευθυμίου Βαρλάμη, "Τα Βουνά της Ελλάδος" που κρατάτε στα χέρια σας. Είναι ένα εθνικό έργο, γι΄αυτό και με ενθουσιασμό δέχτηκα η έκδοση αυτού του λευκώματος να τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πιστεύω ότι φυλλομετρώντας το θα θυμηθούν όλοι οι αναγνώστες πόσο όμορφος είναι ο τόπος μας. Θα νιώσουν λίγη από την περηφάνια των υπέροχων βουνών μας. Θα αγαπήσουν ακόμα περισσότερο την Ελλάδα και θα γίνουν πιο ευαίσθητοι στην προστασία του περιβάλλοντος".

Ο ζωγράφος Ευτύχιος Βαρλάμης γράφει για τα βουνά:

"Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βέρμιο με τις θεόρατες καστανιές και τις βελανιδιές, με τις ρεματιές και τα λιβάδια, με τις μυστικές πηγές του. Κάθε βουνό μας έχει τη δική του φυσιογνωμία, τον όγκο του, την πλαστικότητά του, τη μυρωδιά του και προπάντων τα χρώματά του...

Έτσι όπως απλώνονται τα βουνά εμπρός μας, με τους χαμηλούς λόφους μπροστά και στο βάθος τις μπλε σκούρες βουνοκορφές και πιο πέρα, στο βάθος, εκεί που ενώνονται με τον ουρανό, γαλάζιες, μοιάζουν σαν την απέραντη θάλασσα, με τη διαφορά ότι δε μπορείς μ' ένα πλεούμενο να πας μ' ευκολία απ' το ένα βουνό στο άλλο. Δε χορταίνω να ρουφάω, ως τα βάθη της, αυτή την ανεξιχνίαστη βουνίσια θάλασσα. Είναι ο τόπος της ουτοπίας, είναι ο τόπος της άγνωστης πατρίδας μας, που στην πρόσκληση του χάους πρέπει να την περπατήσεις από ράχη σε ράχη, βουνό με βουνό, όπως κατάφεραν να τη δαμάσουν οι Σαρακατσάνοι και οι Βλάχοι...

Απ' την Ήπειρο στα Βαλκάνια κι ως τη Μαύρη Θάλασσα! Σ' αυτή τη βουνίσια πατρίδα δεν ταιριάζουν πύργοι και καμπαναριά, μόνο καλύβια. Τα χωριά τα στήνουμε εκεί όπου πλέκουμε με βέργες και χόρτα!..

Αυτή η μαύρη θάλασσα, αυτά τα ακατοίκητα βουνά, είναι η πραγματική πατρίδα μας. Η άδεια Ελλάδα. Η ρεζέρβα της ελληνικής γης. Η άγνωστη πατρίδα μας, άγνωστη στη χωροταξία, άγνωστη σε στατιστικές και συντεταγμένες."

Η Δρ. Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Ιστορικός της Τέχνης-Τεχνοκριτικός έγραψε για τα Βουνά του Βαρλάμη:

"Υποβάλλουν και συγκινούν τα Βουνά της Ελλάδας με το μνημειακό και συνάμα αισθησιακό παράστημά τους, τη φυσική όσο και μεταφυσική τους όψη, καθώς προκαλούν ανεξάντλητους, σε φάσμα και σε έρμα, συνειρμούς. Οι ευρηματικές σκιάσεις και ο χαρισματικός φωτισμός αξιοποιούν στο έπακρο κορυφογραμμές, πλαγιές και πεδιάδες, που αλλάζουν όψη ανάλογα με την ώρα της ημέρας μέχρι και το δείλι. Στυλοβάτες της ελληνικής ψυχής σε όλη της τη δόξα, τα βουνά της Ελλάδας προβάλουν θεματοφύλακες ενός ανεξερεύνητου μυστηρίου. Μάρτυρες ενός άγραφου αλλά υπαρκτού έπους της ειμαρμένης και της ίδιας της ζωής. Σφύζουν από ζωή και ενέργεια τα ελληνικά βουνά, ενώ συνάμα ακτινοβολούν μιαν ιδιωματική γαλήνη και ηρεμία. Ακλόνητες, διαχρονικές παρουσίες, δεν δείχνουν να έχουν ακόμη πτοηθεί από την αλόγιστη συμπεριφορά των ανθρώπων...

Στο μάτι του κυκλώνα, τα βουνά της πατρίδας μας, μετά τις πρόσφατες γιγάντιες πυρκαγιές των δύο τελευταίων χρόνων, ορθώνουν ακόμη ανάστημα, σύμβολο της αιώνιας ψυχής της Ελλάδας. Την ψυχή με την οποία ταυτίστηκε πλήρως ο Βαρλάμης, όχι μόνον απλά επειδή είναι Έλληνας, αλλά επειδή είναι ένας γνήσια ευαισθητοποιημένος καλλιτέχνης και ένας ενστικτώδης οραματιστής, που επενδύει επάξια το πάθος του στο εκάστοτε όραμά του."

Η Αθηνά Σχοινά, καθηγήτρια ιστορικός τέχνης, κριτικός, έγραψε για τον Βαρλάμη και το έργο του:

"Ο Βαρλάμης σχεδιάζει αυτοματικά σαν να γράφει την ιστορία των ονείρων σ' ένα τελετουργικό παραμύθι, που δίνει στην ύλη σωματική υπόσταση, τεκτονική δόμηση, χωροπλαστική ευρυθμία, ασύμμετρη αρμονία, αντιθετικότητα ισορροπιών, κάθε γνώρισμα δηλαδή που θα μπορούσε να έχει ένας ζωντανός οργανισμός. Ένας οργανισμός που πάλλεται, εκλύει ενέργεια, έλκει το βλέμμα, προκαλεί αντιδράσεις, ευαισθητοποιεί το συναίσθημα, κινητοποιεί το σχολιασμό. ..."

Πηγή: http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: