Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

29 Απρ 2009

Έτοιμο έως το 2011 αρχαιολογικό πάρκο 36 στρεμμάτων στην περιοχή του Λυκείου του Αριστοτέλη

Η περιοχή των ανασκαφών ανάμεσα στη Ρηγίλλης, το Ωδείο Αθηνών και το Βυζαντινό Μουσείο

Ένας αδιαμόρφωτος έως σήμερα αρχαιολογικός χώρος στην καρδιά της Αθήνας θα μετατραπεί σύντομα σε πνεύμονα πράσινου με την ενοποίηση χώρων και τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου 36 στρεμμάτων.

Ειδικότερα, το Λύκειο του Αριστοτέλη, χώρος που συνδέεται με τη διδασκαλία του αρχαίου φιλοσόφου και τη λειτουργία της Σχολής του, της λεγόμενης Περιπατητικής Σχολής της Αθήνας, αποκτά στέγαστρο προστασίας αρχαιοτήτων στο χώρο της Παλαίστρας και με μια γενναιόδωρη χορηγία από τον ΟΠΑΠ, ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, μεταμορφώνεται σε Αρχαιολογικό Περίπατο.


Δυσκολίες στην κατασκευή του στεγάστρου, οι οποίες χρονολογούνται από το 1996, κρατούσαν το χώρο «νεκρό» για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, «36 στρέμματα αρχαιολογικού χώρου, συνδυασμένου με πράσινο, συνδέουν τον αστικό με τον αρχαιολογικό χώρο και τη σύγχρονη Αθήνα με την αρχαία πόλη».

Η μελέτη, που θα υλοποιηθεί, έχει εκπονηθεί από το 2002 και προβλέπει την κατασκευή ανοιχτής μόνιμης στέγασης του μνημείου και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου, καθώς επίσης και την ενοποίηση με τον παρακείμενο περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Στην παρουσίαση του σημαντικού έργου, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2010 και να ολοκληρωθεί σε περίπου ενάμιση χρόνο, παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Κ.Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ποσό της χορηγίας.

Για τον υπουργό Πολιτισμού, η φιλοσοφία του έργου αυτού εμπεριέχει τρεις διαστάσεις, οι οποίες, όπως τόνισε, διαπνέουν τη σημερινή πολιτική του ΥΠΠΟ: οικονομία στη διαχείριση των πόρων, οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού, οικολογική διάσταση της πολιτιστικής πολιτικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: