Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

24 Απρ 2009

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του στεγάστρου στο Ακρωτήρι Θήρας

Τρόπο να ξεπεραστεί ο σκόπελος της Πολεοδομίας Θήρας, που δεν εκδίδει την οικοδομική άδεια για την κατασκευή του νέου στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Θήρας, βρήκε το υπουργείο Πολιτισμού και προωθεί για ψήφιση στη Βουλή τη σχετική τροπολογία.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η τροπολογία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς Αγώνες που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Η τροπολογία προβλέπει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) μεταξύ των υπουργών Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, η οποία θα επέχει θέση οικοδομικής αδείας.

Με την τροπολογία δίνονται όροι δόμησης στον αδόμητο αρχαιολογικό χώρο για την προστασία των αρχαίων και έτσι θα νομιμοποιούνται όλες οι κατασκευές: φυλάκια, δεξαμενές ομβρίων, κυλικείο, εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού και το νέο στέγαστρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης.

Ωστόσο, σε δημόσια αντιπαράθεση για το θέμα έχουν έλθει ο νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας και ο ανασκαφέας του Ακρωτηρίου Θήρας, καθηγητής Χρήστος Ντούμας.

Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο νομάρχης, στην οποία υποστήριζε πως «η υποβληθείσα μελέτη που κατετέθη για αναθεώρηση της υπάρχουσας άδειας δεν είχε θεωρηθεί και εγκριθεί από καμία δημόσια υπηρεσία. Υπήρχαν φήμες ότι είχε αλλοιωθεί αυθαίρετα η εφαρμογή της πρώτης μελέτης με μεταφορά της θέσης των υποστυλωμάτων».

Αμεση ήταν η απάντηση του κ. Ντούμα, ο οποίος έθεσε σειρά ερωτημάτων: «Η τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, που είχε εγκρίνει την αρχική μελέτη για το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, δεν θεωρείται κρατική υπηρεσία από τον κ. νομάρχη; (...) Οι μετατροπές που έγιναν στην αρχική μελέτη, κυρίως όσον αφορά στη μετατόπιση στύλων και στο εμβαδόν του στεγάστρου, υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη προστασίας των υποκειμένων αρχαιοτήτων.

» Πώς είναι δυνατόν αυτές οι μετατροπές να περιήλθαν σε γνώση του Γραφείου Πολεοδομίας από 'φήμες' και να χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετες, όταν ακριβώς για τις μετατροπές αυτές ο εργολάβος υπέβαλε επίσημα αίτηση για αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας;».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: