Την ανάδειξη του φρουρίου Ιντζεδίν, ζητά με δύο επιστολές του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, και τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, ο δήμαρχος Σούδας, Γιάννης Περράκης.
Στην επιστολή του προς τον κ. Σιούφα ο δήμαρχος ζητα παρέμβαση, προκειμένου «το φρούριο να αποτελέσει ένα πολιτισμικό Συνεδριακό Κέντρο, όσο και μουσείο σύγχρονης ιστορίας, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ολόκληρου του νομού Χανίων».
Με την επιστολή του προς τον κ. Παυλόπουλο ο δήμαρχος ζητά από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» τη διάθεση ποσού 300.000 ευρώ, προκειμένου «ο χώρος του φρουρίου να καθαριστεί και να προχωρήσουν οι ενέργειες συντήρησης και επισκευής του».
Το φρούριο Ιντζεδίν, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αποτέλεσε μαζί με άλλα δύο σωζόμενα φρούρια (Κάστρο Σούδας και Παλαίκαστρο) ένα από τα κυριότερα αμυντικά έργα, που θωράκιζαν το σπουδαιότερο φυσικό λιμάνι του νησιού, το λιμάνι της Σούδας.
Το φρούριο αυτό, που ονομάσθηκε έτσι προς τιμήν του πρωτότοκου γιου του Σουλτάνου, Αβδούλ Αζίζ Ιντζεδίν, χρησιμοποιήθηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων, κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και θανατοποινιτών.
Την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1903) ο Ελευθέριος Βενιζέλος γνώρισε για 15 ημέρες το αφιλόξενο περιβάλλον των φυλακών του φρουρίου. Την περίοδο της δικτατορίας του Θ. Πάγκαλου, το 1924, κρατήθηκαν στις φυλακές πολλοί πολιτικοί αντιφρονούντες, ενώ την περίοδο της γερμανικής κατοχής και στα πρώτα χρόνια του εμφυλίου οι φυλακές δεν λειτούργησαν.
Το κάτεργο του Ιντζεδίν άνοιξε και πάλι στο τέλος του εμφυλίου, όταν από το κολαστήριο της Γυάρου μεταφέρθηκαν το 1948 οι πρώτοι κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι. Έτσι από τα σκοτεινά και ανήλιαγα μεσαιωνικά μπουντρούμια του, τις επόμενες δεκαετίες, πέρασαν εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι. Ο τελευταίος, μάλιστα, ρόλος του φρουρίου, ως χώρος φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων, που με την αντίστασή τους πάλεψαν για τις δημοκρατικές τους ιδέες, στάθηκε αφορμή για να περάσει στην ιστορία της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου (οι ταινίες «Μέρες του ΄36» και «Τα πέτρινα χρόνια» έχουν βασικές αναφορές και πλάνα από το χώρο του Ιντζεδίν).
Την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, 168 βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου υπέγραψαν έκκληση για τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη του φρουρίου Ιντζεδίν, ως συμβόλου εθνικής αναφοράς, μνημείο ελευθερίας και δημοκρατίας, καθώς και σύγχρονο χώρο πολιτισμού.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Από την εφ. ΤΑ ΝΕΑ για τον Φερλινγκέτι
Πριν από 4 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου