Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

27 Απρ 2009

Το φρούριο των Τρικάλων άνοιξε τις πύλες του για το κοινό

Οι ρίζες του «κρατούν» στα Κλασσικά και Ελληνιστικά χρόνια αλλά ανακατασκευάστηκε ριζικά από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Την τιμητική του είχε τις μέρες των γιορτών του Πάσχα, αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα, το επιβλητικό φρούριο με τον πύργο και το ρολόι, στην πόλη των Τρικάλων, καθώς έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.

Οι επισκέπτες, με τη βοήθεια του κατάλληλου προσωπικού, μπορούν να ξεναγηθούν στο εσωτερικό του και να ενημερωθούν για τη μακρόχρονη ιστορία του.

Οι ρίζες του «κρατούν» στα Κλασσικά και Ελληνιστικά χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Τρικκαίων, το φρούριο ανακατασκευάστηκε ριζικά από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ αναφέρεται και στο χρυσόβουλο (1336) του Ανδρόνικου Γ' Παλαιολόγου.

Με τριπλή περιτείχιση, κατέχει τη θέση της αρχαίας ακρόπολης, που περιβαλλόταν από τείχος κλασσικής εποχής. Πολλές μετατροπές υπέστη το μεσαιωνικό φρούριο και κατά την τουρκοκρατία, μετά τις θεσσαλικές επαναστάσεις του 1854 και 1878.

Στο πρώτο διάζωμα, νοτίως, βρέθηκε βαθύ πηγάδι της εποχής της ίδρυσης του φρουρίου. Στο δεύτερο διάζωμα, στην ανατολική πλευρά, στο κύριο σώμα του φρουρίου, με τον πιο ψηλό τοίχο, οι Τούρκοι είχαν τοποθετήσει, στα μέσα του 17ου αιώνα ένα μεγάλο ρολόι. Η καμπάνα του ζύγιζε 650 κιλά και έφερε επιγραφή στα τούρκικα. Στην ίδια θέση τοποθετήθηκε, το 1936, από το δήμαρχο Τρικκαίων Θ. Θεοδοσόπουλο ένα άλλο ρολόι, ύψους 33 μέτρων, το οποίο βομβαρδίστηκε από γερμανικά αεροπλάνα το 1941.

Δεξιά της πύλης εισόδου, μάλλον του δεύτερου διαζώματος, υπήρχε κατά τη βυζαντινή εποχή ο ναός των Αρχαγγέλων (αρχαγγέλου Μιχαήλ), η ονομασία του οποίου βασίζεται σε κάποια επιγραφή ή αναγραφή στα δίπτυχα του ναού και ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα του 13ου αι.μ.Χ.

Στο τρίτο διάζωμα υπάρχει πηγάδι. Από τον πυθμένα του άρχιζε λιθόκτιστο λαγούμι, που περνώντας κάτω από το τείχος και ακολουθώντας Β.Α. κατεύθυνση, διέσχιζε τη νότια πλαγιά του λόφου του Προφήτη Ηλία και κατέληγε μετά 21 χλμ. στην Καλαμπάκα.

Το φρούριο φιλοξενεί το υπαίθριο θέατρο, όπου κάθε καλοκαίρι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ποικίλες θεατρικές παραστάσεις. Μπορεί, επίσης, να επισκεφθεί τον Πύργο του Ρολογιού και να θαυμάσει από ψηλά ολόκληρη την πόλη και μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου.

Η πιο μαγευτική στιγμή είναι η ώρα του ηλιοβασιλέματος. Ο επισκέπτης, καθισμένος στα σκαλοπάτια του φρουρίου, μένει εκστασιασμένος από το όμορφο θέαμα που του προσφέρει απλόχερα η φύση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Περισσότερα για το φρούριο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: