Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

30 Απρ 2009

O "Βρεταννικός" καλωσορίζει τις κάμερες του Νational Geographic ανοιχτά της Κέας

Ο αγέρωχος «Βρεταννικός», όπως απαθανατίστηκε εικαστικώς τη χρονιά καθέλκυσής του, το 1914. Τo αμέσως επόμενο έτος μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο μεταφέροντας τραυματίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Τον «Βρεταννικό», το περίφημο πλοίο που ναυάγησε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1916 συγκεκριμένα, μεταξύ της Κέας και της Μακρονήσου, πρόκειται να κινηματογραφήσει το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Νational Geographic. Την έγκρισή του έδωσε ήδη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς το «αδελφάκι» του «Τιτανικού», όπως το αποκαλούσαν, είναι κηρυγμένο μνημείο του νεώτερου πολιτισμού- και οι κινηματογραφήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στις 15 Μαΐου, για να διαρκέσουν συνολικά τρεις μήνες (15 ως 31 Μαΐου, 1 ως 30 Ιουνίου, 1 ως 19 Σεπτεμβρίου και 9 ως 18 Νοεμβρίου).

Το πλοίο είχε καθελκυστεί το 1914, αλλά το επόμενο έτος μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο μεταφέροντας τραυματίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόφθασε ωστόσο να κάνει μόνο πέντε ταξίδια στη Μεσόγειο ως ότου βυθιστεί, μέσα σε μόλις 55 λεπτά, στα ελληνικά νερά, το πρωί της 21ης Νοεμβρίου. Παρ΄ όλα αυτά οι περισσότεροι από τους συνολικά 1.100 επιβαίνοντες σώθηκαν: τα θύματα ανήλθαν σε 29 νεκρούς και 20 τραυματίες. Αιτία του ναυαγίου θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή η πρόσκρουση του πλοίου σε νάρκη ή ο τορπιλισμός του, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ακόμη τι από τα δύο ίσχυσε. Σε αυτό το ερώτημα και σε πολλά ακόμη πρόκειται να απαντήσει η έρευνα του Νational Geographic, τη στιγμή μάλιστα που η κινηματογράφηση δεν θα παραμείνει στο εξωτερικό του πλοίου, αλλά θα προχωρήσει στο εσωτερικό του- και αυτό παρά τις αντιρρήσεις που διατύπωσε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Σε βάθος μεγαλύτερο των 100 μέτρων βρίσκεται βυθισμένος ο «Βρεταννικός», ο οποίος εντοπίστηκε το 1975 από τον γάλλο ωκεανογράφο Ζακ Υβ Κουστό με ειδικό ηχοβολιστικό μηχάνημα. Ο Κουστό ήταν και ο πρώτος που το εξερεύνησε, έναν χρόνο αργότερα, ενώ στην ομάδα του συμμετείχε και ένας έλληνας αρχαιολόγος και δύτης, ο κ.Χαράλαμπος Κριτζάς, σήμερα επίτιμος διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλοίο «κάθεται» στον βυθό με τη δεξιά πλευρά του, ενώ στη δεξιά πλευρά της πλώρης του διακρίνονται ρήγματα.

Ο «Βρεταννικός» ήταν το τρίτο πλοίο που κατασκεύασε η εταιρεία White Star Line- είχαν προηγηθεί ο «Ολύμπιος» και ο «Τιτανικός», με τον οποίο θεωρούνταν δίδυμα. Είχε κατασκευαστεί μάλιστα ειδικά για να διασωθεί το γόητρο της εταιρείας μετά τη βύθιση του «Τιτανικού», με τον οποίο ωστόσο είχε το ίδιο τραγικό τέλος. Το πλοίο ανήκει σήμερα σε έναν ιδιώτη, τον Σάιμον Μιλς, ο οποίος το αγόρασε από το βρετανικό κράτος το 1996 αντί 15.000 στερλινών. Από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διατυπώθηκε μάλιστα η επιφύλαξη ότι ο ιδιοκτήτης προτίθεται να το μετατρέψει σε επιτόπιο υποβρύχιο μουσείο, κάτι στο οποίο ο ίδιος αντιτίθεται.

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: