Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

27 Μαΐ 2009

«Ο Πολ Ντελβό και η Αρχαιότητα» στο Μουσείο Γουλανδρή της Ανδρου

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, προκειμένου να τιμήσει έναν εξαιρετικά σημαντικό Βέλγο ζωγράφο του εικοστού αιώνα, το έργο του οποίου για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην χώρα μας, συνδιοργανώνει με το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών το προσεχές καλοκαίρι έκθεση αφιερωμένη στον Πολ Ντελβό (1897-1994).

Η έκθεση με τίτλο «Ο Πολ Ντελβό και η Αρχαιότητα» θα παρουσιαστεί στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο (28 Ιουνίου -27 Σεπτεμβρίου 2009) και στη συνέχεια στο Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών (23 Οκτωβρίου 2009 - 31 Ιανουαρίου 2010) και θα αποτελείται από συνολικά 60 έργα (ελαιογραφίες και σχέδια) προερχόμενα από το Ίδρυμα Πολ Ντελβό, το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών, καθώς και από διάφορα άλλα μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ο Πολ Ντελβό συνεισέφερε στην μοντέρνα τέχνη μία ιδιαίτερη έκφραση στην ζωγραφική διαπραγμάτευση του γυναικείου γυμνού όσο και του χώρου όπου συντελούνται τα ζωγραφικά δρώμενα.

Αναζήτησε τον εικονοποιητικό του βηματισμό στους συμβολικούς κώδικες του Τζέιμς Ένσορ, τη μυστηριώδη μεταφυσική ένταση του Τζόρτζιο ντε Κίρικο και την εικονογραφική ποιητική του Ρενέ Μαγκρίτ και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν αποδέχθηκε ποτέ πλήρη ιδεολογική ταύτιση με τον σουρεαλισμό, καθιερώθηκε να θεωρείται ως μέρος του μεγάλου αυτού κινήματος.

Στην φετινή παρουσίαση το ενδιαφέρον κυρίως επκεντρώνεται στις αναφορές και σχέσεις του καλλιτέχνη με την Ελλάδα μέσα από τον μύθο, την ανεξάντλητη ελληνική θεματολογία, από όπου συστηματικά άντλησε στοιχεία για να διαπλέξει τη δική του προσωπική μυθολογία.

Την έκθεση του σημαντικού αυτού δημιουργού θα επιμεληθεί ο Μισέλ Ντραγκέ, διευθυντής των Μουσείων Καλών Τεχνών του Βελγίου. Με αφορμή την έκθεση σημαντικές προσωπικότητες θα ταξιδέψουν από την Ευρώπη στην Ανδρο, προκειμένου να τιμήσουν τον ζωγράφο με την παρουσία τους στα εγκαίνια και στις συμπληρωματικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: