Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

11 Μαΐ 2009

Η ταυροθυσία στον Μανταμάδο της Λέσβου- Έκθεση Φωτογραφίας του Γιάννη Βουλγαράκη, Eθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Πανηγύρεις, λιτανείες, προσφορές καρπών και ζώων, πρακτικές μιας θρησκείας πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα, αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία των λαών της Μεσογείου- μουσουλμανικών και χριστιανικών.

Το «κουρμπάνι», η γιορτή στον Μανταμάδο της Μυτιλήνης, είναι μια τελετή της οποίας η απαρχή χάνεται στα βάθη του χρόνου: ο ταύρος σφάζεται προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προσφέρεται σε τραπέζι που ακολουθεί για τους πιστούς και το αίμα του κρατιέται σαν φυλαχτό. Η επιβίωσή της μέχρι τις μέρες μας και η καθιέρωσή της ως μια πάνδημη λαϊκή τελετουργία αναδύεται κυρίως μέσα από τα πρόσωπα αυτών που συμμετέχουν.

Η ευαίσθητη και διεισδυτική καλλιτεχνική ματιά του Γιάννη Βουλγαράκη αποτυπώνει στις μαυρόασπρες φωτογραφίες του την καθοριστική ανθρώπινη συμμετοχή στην πανάρχαια αυτή παραδοσιακή διαδικασία, διατηρώντας την άφθαρτη από το πέρασμα του χρόνου.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του Ε΄ Κύκλου Ομιλιών του προγράμματος των μορφωτικών εκδηλώσεων του ΕΙΕ «Επιστήμης Κοινωνία» με θέμα «Αιγαίο: Οικονομία, εμπόριο, πειρατεία και επιδρομές ανά τους αιώνες» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικής & Ρωμαϊκής Αρχαιότητος (ΚΕΡΑ) του ΕΙΕ.

Για το έθιμο του Μανταμάδου και τη δουλειά του Γιάννη Βουλγαράκη θα μιλήσει ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών κ. Παναγιώτης Μιχαηλάρης την Τρίτη 5 Μαΐου 2009, στις 19.30΄ στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του ΕΙΕ Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, (στάση Μετρό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ) με ελεύθερη είσοδο

Διάρκεια Έκθεσης 5-31 Μαΐου 2009
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 1000΄- 2000΄
Σάββατο-Κυριακή: 1000΄ - 1400΄

Το λεύκωμα με τις φωτογραφίες της έκθεσης και κείμενα του ιστορικού Παναγιώτη Μιχαηλάρη και της εθνολόγου Εύης Ολυμπίτου διατίθεται από το βιβλιοπωλείο του ΕΙΕ

Για πληροφορίες: (EIE) 210/7273501 + 516 και στον δικτυακό τόπο www.eie.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: