Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

17 Ιουν 2009

Από 23 ώς 28 Ιουνίου το φεστιβάλ Ecofilms '09 στη Ρόδο

Πιστό στο ραντεβού του, το φεστιβάλ Ecofilms '09 διεξάγεται και φέτος στην πόλη της Ρόδου, από τις 23 ώς τις 28 Ιουνίου.

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει 108 ταινίες από 42 χώρες. Στις ταινίες αυτές, οι δημιουργοί καταθέτουν την αγωνία τους για το μέλλον του πλανήτη αλλά και των ανθρώπινων σχέσεων, όπως διαμορφώνονται στην εποχή μας.


Οι δημιουργοί παρουσιάζουν τις διάφορες πλευρές των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η φωτορύπανση, η ρύπανση λιμνών και ποταμών, η εξαφάνιση σπάνιων ειδών ζώων, η δραματική μείωση πρώτων υλών κ.λπ., αλλά και την έλλειψη σεβασμού στην βιοποικιλότητα, τον περιφρονητικό τρόπο αντιμετώπισης άλλων πολιτισμών και άλλων τύπων κοινωνικών σχέσεων από το κυρίαρχο δυτικό μοντέλο).

Ταινίες που αγγίζουν με ποιητική ευαισθησία την ομορφιά του πλανήτη, τη πολυπλοκότητα των σχέσεων και των αντιλήψεων, την τέχνη και τον έρωτα.

Με κλασική αφήγηση ή με τολμηρά και πρωτότυπα αφηγηματικά μέσα, ανακατεύοντας τεχνικές ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας αποτυπώνουν την εικόνα του κόσμου μας, φιλτραρισμένη μέσα από τους ιδιαίτερους τρόπους σκέψης του καθενός και μέσα από την ιδιαίτερη εθνική, πολιτική και καλλιτεχνική του κουλτούρα.


Στο διαγωνιστικό μέρος συμμετέχουν 67 ταινίες από 34 χώρες, που διαγωνίζονται για δύο (2) βραβεία σε κάθε κατηγορία –μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους και θα τιμηθούν επίσης οι καλύτερες ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ. Τις ταινίες θα κρίνουν οι Διεθνείς Κριτικές Επιτροπές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρόδου 2009.

Τα φετινά αφιερώματα περιλαμβάνουν:

* Την απονομή του Παγκόσμιου Οικολογικού Βραβείου, GREEN AWARD, στην καλύτερη ταινία που προάγει περισσότερο την ευαισθητοποίηση σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την καλλιτεχνική αξία και την πρωτοτυπία των δημιουργών της.


* Την παρουσίαση του αρχειακού υλικού του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και αφιέρωμα στο έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του (γεν. 1973), ο Στ. Τσιβόπουλος έχει πίσω του πλούσιο και σημαντικό έργο. Ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ και την Αθήνα. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την διετή του παραμονή και εργασία στο Rijksakademie του Άμστερνταμ.

Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Βελιγράδι, στην πρώτη Μπιενάλε της Αθήνας, στο Kassel Kunstverein Friedericianum, στο International Project Space Birmingham, στην πρώτη Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, στο Museum Het Domein, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, στο Montevideo Arts Institute στο Amsterdam, στο Center Photographique d_lle-de-France Paris, στο Sammlung Essl Vienna, έχει πάρει βραβείο ΔΕΣΤΕ και τον Χρυσό Κύβο του 2008 στο 25ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάσσελ.


Για το 2009 είναι φιλοξενούμενος καλλιτέχνης του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Platform Garanti της Κωνσταντινούπολης. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν οι ταινίες του: Οι Ηθοποιοί (2004), Τόπος (2007), Ανάποδη (2008), Η συνέντευξη (2008) και Χωρίς τίτλο (2007).

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: