Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

2 Ιουν 2009

Ιστορίες τοπίου: από την παράδοση στην αειφορία, 9-23/06/09, Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο

Η Έκθεση «Ιστορίες Τοπίου: από την παράδοση στην αειφορία» φέρνει στο προσκήνιο σημαντικές πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που συνδέονται άμεσα με το αγροτικό τοπίο. Μέσα από ένα οδοιπορικό στο χρόνο και στο χώρο, η Έκθεση επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη λειτουργική και αξιακή σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το τοπίο. Με την προσοχή στραμμένη στο παρόν, «ξαναδιαβάζουμε» την παράδοση και προβάλλουμε στο μέλλον τις υποθήκες αειφορίας που αυτή μας κληρονόμησε.

Το οδοιπορικό που ακολουθεί ο επισκέπτης στην Έκθεση αποκαλύπτει μια αλληλουχία από «ιστορίες τοπίου» με επίκεντρο τον άνθρωπο και τους τρόπους που αυτός χρησιμοποίησε για την κατάκτηση και τη μορφοποίηση του τοπίου. Το αγροτικό τοπίο καθρεφτίζει πιστά τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση στη διάρκεια της εξέλιξης του και της διαμόρφωσης του υλικού πολιτισμού του. Οι ανθρώπινες επεμβάσεις για καλλιέργεια, εξόρυξη, αξιοποίηση των τρεχούμενων νερών και του ανέμου, κατοίκηση, επικοινωνία κλπ επέφεραν καθοριστικές αλλαγές στο τοπίο δημιουργώντας σταδιακά αλλεπάλληλες «όψεις».

Κάθε «όψη» του τοπίου έχει και την ιστορία της: φανερώνει το δέος και το σεβασμό του ανθρώπου προς τη φύση -που του εξασφαλίζει την επιβίωση- τους τρόπους που επέλεξε για να την κατακτήσει -ώστε να επιβιώσει ευκολότερα και ασφαλέστερα- και τέλος την άλογη και ολοκληρωτική επιβολή του -για να πετύχει τη μέγιστη εκμετάλλευση της φύσης τον παρόντα χρόνο, χωρίς συναίσθηση του τι αυτό σημαίνει για το αύριο και τις επόμενες γενιές.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος CULT-RURAL: «Ανάδειξη ενός Κοινού Πολιτισμικού Χώρου των Αγροτικών Κοινωνιών» από το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, και τους άλλους εταίρους του προγράμματος από Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σουηδία και Βουλγαρία, με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου ο οποίος ευγενώς παραχώρησε τον χώρο της Βασιλικής. Η έκθεση υποστηρίχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόγραμμα «Πολιτισμός 2000».

Η έκθεση περιέχει πλούσιο οπτικο-ακουστικό υλικό -φωτογραφίες και βίντεο- και έργα τέχνης από 40 περίπου καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, καθώς και εκτενές τεκμηριωτικό υλικό. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικό τέχνης.


Υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου

Πληροφορίες: PRISMA, 210-7525660.
e-mail: info@heraklion.gr
Δικτυακός τόπος: www.heraklion.gr/agenda/diafora/8558.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: