Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

2 Ιουν 2009

H παλιά πόλη Χανίων υποψήφια για ένταξη στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco;

Mε το σύνθημα «όλοι μαζί μπορούμε», αλλά και με την παραίνεση «όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες, που τους αναλογούν», ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, αναφέρθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, που συστήθηκε, προκειμένου να επιτύχει την ένταξη της παλιάς πόλης των Χανίων στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Στην επιτροπή, που συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα, προεδρεύει ο δήμαρχος και συμμετέχουν ο πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου, το ΤΕΕ, το Πολυτεχνείο, οι δύο εφορίες αρχαιοτήτων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Έργο μας είναι να διερευνήσουμε τις προϋποθέσεις και τα στοιχεία, που τίθενται, για να ενταχθεί στον κατάλογο η παλιά πόλη», τόνισε ο δήμαρχος.

Έως το τέλος του 2004 υπήρχαν έξι κριτήρια για την πολιτιστική κληρονομιά και τέσσερα για τη φυσική. Το 2005, το καθεστώς τροποποιήθηκε σε μία ενοποιημένη ομάδα δέκα κριτηρίων. Τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς οφείλουν να είναι «ιδιάζουσας παγκόσμιας αξίας» και να πληρούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

* Να αποτελεί αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας.

* Να επιδεικνύει σημαντικές ανθρώπινες αξίες για μακρά περίοδο χρόνου, ή σε μία πολιτιστική περιοχή του κόσμου, σε εξελίξεις στην αρχιτεκτονική ή την τεχνολογία, τις μνημειακές τέχνες, την πολεοδομία ή τον σχεδιασμό τοπίου.

* Να φέρει μια μοναδική, ή τουλάχιστον, εξαιρετική μαρτυρία για κάποια πολιτισμική παράδοση, ζώντα ή εξαφανισμένο πολιτισμό.

* Να αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου, που απεικονίζει σημαντική, ή σημαντικές, φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας.

* Να αποτελεί σημαντικό παράδειγμα παραδοσιακής ανθρώπινης εγκατάστασης, χερσαίας ή θαλάσσιας χρήσης, (αντιπροσωπευτικής πολιτισμού ή πολιτισμών) ή ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν το τελευταίο έχει γίνει ευάλωτο υπό την πίεση ανεπίστροφων αλλαγών.

* Να συνδέεται άμεσα, ή διακριτά, με γεγονότα ή ζώσες παραδόσεις, με ιδέες ή πίστεις, με καλλιτεχνικά ή λογοτεχνικά έργα εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας.

* Να περιέχει εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα ή περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής.

* Να είναι ιδιάζοντα παραδείγματα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασιών για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών.

* Να είναι ιδιάζοντα παραδείγματα σημαντικών εν εξελίξει οικολογικών και βιολογικών διαδικασιών στην εξέλιξη και ανάπτυξη οικοσυστημάτων χερσαίων, γλυκού ύδατος, παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και κοινοτήτων φυτών και ζώων.

* Να περιέχει τα σημαντικότερα φυσικά ενδιαιτήματα συντήρησης της βιοποικιλότητας, να περιλαμβάνει απειλούμενα είδη παγκόσμιας αξίας από την άποψη της επιστήμης ή της συντήρησης του είδους.

Για να κριθεί η εξαιρετική παγκόσμια αξία του, ένα μνημείο πρέπει να αξιολογηθεί και σε δύο άλλους παράγοντες: στην αυθεντικότητα και την ακεραιότητά του. Πρέπει επίσης να απολαμβάνει ιδιαίτερων συστημάτων διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του.

Πηγή: http://culture.ana-mpa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: