Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

9 Ιουλ 2009

Εξελίξεις σχετικά με το στέγαστρο του Ακρωτηρίου

Χάρη σε τροπολογία στο ν/σ για τους Μεσογειακούς Αγώνες, μπορεί να παρακαμφθεί η άτεγκτη Πολεοδομία Θήρας και να επισκευαστεί το εδώ και 4 χρόνια κατεστραμμένο στέγαστρο του περίφημου αρχαιολογικού χώρου. Φτάνει μια κοινή υπουργική απόφαση Σαμαρά - Σουφλιά

3 Σεπτεμβρίου 2005 τμήμα του στεγάστρου στο Ακρωτήρι κατέρρευσε, σκοτώνοντας Βρετανό τουρίστα. Ακόμα δεν υπάρχει πόρισμα για τα αίτια κατάρρευσης
Στο χέρι των υπουργών Αντώνη Σαμαρά και Γιώργου Σουφλιά είναι πλέον να «τρέξει» το έργο επισκευής του μισογκρεμισμένου στεγάστρου του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου, στη Σαντορίνη. Ψηφίστηκε τελικά στο ν/σ για τους Μεσογειακούς Αγώνες τροπολογία, που προβλέπει την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργών Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ με την οποία παρακάμπτεται η Πολεοδομία Θήρας. Είχε ως γνωστόν αντίρρηση για την έκδοση οικοδομικής αδείας.

Η κοινή υπουργική απόφαση, που καλούνται να υπογράψουν άμεσα οι δύο υπουργοί, επέχει θέση οικοδομικής αδείας. Με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση δίνονται όροι δόμησης στον αδόμητο αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, νομιμοποιούνται όλες οι κατασκευές, που πρόκειται να γίνουν, όπως φυλάκια, δεξαμενές ομβρίων, κυλικείο, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, αλλά και η επισκευή του πεσμένου στεγάστρου.

Πριν από την υπογραφή της ΚΥΑ πρέπει να υπάρχει σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Είναι μια τυπική διαδικασία, που μπορεί να προωθηθεί άμεσα στο ΚΑΣ -γιατί όχι, την ερχόμενη εβδομάδα- εάν και εφόσον οι πολιτικοί προϊστάμενοι των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων επιθυμούν τη λύση της ομηρίας του σημαντικότατου αυτού μνημείου και συνακόλουθα της τουριστικής κίνησης του νησιού.

Το στέγαστρο της Σαντορίνης είναι κλειστό από τις 3/9/2005 όταν τμήμα του κατέρρευσε σκοτώνοντας έναν Βρετανό τουρίστα. Πέρυσι τέτοιον καιρό και ενώ δεν έχει βγει πόρισμα για τα αίτια κατάρρευσης του οικοδομήματος, το ΚΑΣ ενέκρινε μελέτη επισκευής του, που εκπόνησε βρετανική εταιρεία με τις υποδείξεις εμπειρογνώμονα του ΥΠΠΟ. Προέβλεπε «ξήλωμα» όλων των κιόνων, πάνω στους οποίους ακουμπά η στέγη, και ξαναχτίσιμό τους από την αρχή. Το έργο όμως «σκάλωσε» στην Πολεοδομία που μετά το τραγικό συμβάν αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση της και να μην ξαναεκδώσει οικοδομική άδεια. Ας ελπίσουμε πως τώρα θα ανοίξει ο δρόμος για να επουλωθούν οι παλιές πληγές στο Ακρωτήρι Σαντορίνης.

Ν. Κ.-Ρ. http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: