Aριστερά: Χώρα, 1959. Αφιξη του πλοίου «Παντελής». Δεξιά: Γαύριο, 1963. Οι επιβάτες με τον βαρκάρη Χρ. Μαμάη
Φωτογραφική έκθεση στο Γαύριο με θέμα την καθημερινή ζωή στα λιμάνια του νησιού από τις αρχές του 20ού αιώνα ως το 1965
Τέσσερα ήταν κάποτε τα λιμάνια της Ανδρου: στη Χώρα, στο Κόρθι, στο Μπατσί και στο Γαύριο, το οποίο στις μέρες μας είναι και το βασικό του νησιού. Εκεί, το ερχόμενο Σάββατο, 25 Ιουλίου, απέναντι από την κεντρική προβλήτα, θα λάβουν χώρα τα εγκαίνια μιας φιλόδοξης φωτογραφικής έκθεσης με τον εύστοχο τίτλο «Αρόδο- Λιμάνια, πορθμεία και βαρκάρηδες της Ανδρου».
Διοργάνωση του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύδιο», η έκθεση φιλοξενεί υλικό που χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα ως το 1965 και εστιάζει στη ζωή του λιμανιού. Τελικός προορισμός της αποφασίστηκε να είναι το 1965, καθώς εκείνη τη χρονιά έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο νησί οχηματαγωγό πλοίο. Πρωταγωνιστές των φωτογραφιών οι λιμενεργάτες, οι βαρκάρηδες, καΐκια με πανιά, ατμόπλοια, καρβουνιάρικα, μηχανοκίνητα, οι ψαράδες, οι μόλοι, τα καρνάγια και, βέβαια, το πέρασμα του χρόνου.
Η ιδέα της έκθεσης «Αρόδο» γεννήθηκε το 2008 μέσα από ποικίλες συζητήσεις. Σύντομα αποφασίστηκε ότι η ακτοπλοϊκή γραμμή της Ανδρου ήταν ο ιδανικός άξονας. Οπως ήταν φυσικό, το φωτογραφικό υλικό αναζητήθηκε σε όλο το νησί, αλλά και από συλλέκτες, μουσεία, φωτογράφους και οικογενειακά αρχεία. Στην αναζήτηση και συλλογή των φωτογραφιών συνέδραμαν ιδιαίτερα οι κάτοικοι του νησιού (βαρκάρηδες, ναυτικοί, μαγαζάτορες) των οποίων οι οικογένειες δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.
Ο όγκος του υλικού είναι τεράστιος, αν και λόγω χώρου η επιλογή που έγινε υπήρξε αναγκαστικά αυστηρή. Εκτός των άλλων, οι διοργανωτές ευχαριστούν ιδιαίτερα τον Λεωνίδα Εμπειρίκο που παραχώρησε φωτογραφίες του πατέρα του Ανδρέα, τον Σταύρο Πετσόπουλο των εκδόσεων Αγρα, τον συλλέκτη Γ. Παπαδόπουλο αλλά και τον Ανδρέα Δούκισσα που παραχώρησε μεγάλο μέρος από το προσωπικό αρχείο του φωτογράφου Σπύρου Μελετζή, ο οποίος είχε φωτογραφίσει το νησί για την έκδοση ενός ημερολογίου.
Την ψηφιακή επεξεργασία τουταλαιπωρημένου σε πολλές περιπτώσεις- υλικού ανέλαβε ο Κώστας Πίνας, ενώ ο χώρος της έκθεσης ανήκει στον φαρμακοποιό Δημοσθένη Κοζανίτη, ο οποίος τον παραχώρησε αφιλοκερδώς για την έκθεση, που θα ολοκληρωθεί στις 25 Αυγούστου.
http://www.tovima.gr/
Από την εφ. ΤΑ ΝΕΑ για τον Φερλινγκέτι
Πριν από 4 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου