Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

17 Ιουλ 2009

«Χαμένο» έργο του Νικολάου Γύζη δημοπρατείται από τον Sotheby's

Το έργο «Διαβάζοντας τη μοίρα»

Ένας από τους πολυτιμότερους πίνακες του Νικολάου Γύζη, το έργο «Διαβάζοντας τη μοίρα», το οποίο «αγνοείτο» για πολλές δεκαετίες, πρόκειται να δημοπρατηθεί τον Νοέμβριο από τον οίκο Sotheby's, στη φθινοπωρινή δημοπρασία έργων ελληνικής τέχνης.

Σύμφωνα με το Βήμα, μέρος αμερικανικής συλλογής για περίπου μισό αιώνα, το έργο εμφανίζεται πρώτη φορά. Η δημοπρασία έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009, στην έδρα του οίκου στο Λονδίνο, και η τιμή εκτίμησης κυμαίνεται από 230.000 ευρώ ώς 350.000 ευρώ.

Το εν λόγω έργο φιλοτεχνήθηκε στο Μόναχο τη δεκαετία του 1880, εποχή κατά την οποία ο Γύζης δημιούργησε μερικά από τα γνωστότερα έργα του, μεταξύ των οποίων το «Κρυφό σχολειό», το «Τάμα» και το «ΚουΚου», τα δύο τελευταία εκ των οποίων βρίσκονται σήμερα στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου στην Αθήνα.

Μιλώντας για τον πίνακα ο Κωνσταντίνος Φράγκος, Senior Director και επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικής Τέχνης του οίκου Sotheby's, αναφέρει:

«Αυτός ο πίνακας αντιπροσωπεύει μια εξαιρετικά συναρπαστική επανανακάλυψη από το έργο του Γύζη και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα τον φέρουμε στη διεθνή αγορά το φθινόπωρο. Δεδομένου ότι το έργο δημιουργήθηκε στη Γερμανία και παρέμεινε 'κρυμμένο' σε αμερικανική συλλογή επί σχεδόν μισό αιώνα, η επερχόμενη δημοπρασία προσφέρει μια συναρπαστική ευκαιρία σε συλλέκτες και ιδρύματα να αποκτήσουν ένα σπουδαίο τυπικό παράδειγμα του έργου του καλλιτέχνη».


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: