Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

19 Σεπ 2009

Σπάνια θαλάσσια είδη εκβράζονται στις ελληνικές θάλασσες

Η νεαρή φάλαινα φυσητήρας (Physeter macrocephalus) που εκβράστηκε στη Σάμο

Ανησυχητική αύξηση παρουσίασαν, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, οι εκβρασμοί σπάνιων θαλασσίων ειδών στις ελληνικές θάλασσες, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου (Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α), Αρχιπέλαγος.

Το πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες, σε περιοχή βόρεια της Σάμου, όπου εκβράστηκε μία θηλυκή νεαρή φάλαινα φυσητήρας. Το ζώο δεν έφερε σημάδια τραυματισμού και η παρουσία του στην περιοχή συμπίπτει με την αυξημένη μεταναστευτική δραστηριότητα, που παρατηρείται στους πληθυσμούς φυσητήρων κατά τους φθινοπωρινούς μήνες και ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Σάμου, Χίου και Τουρκίας.
Η φάλαινα φυσητήρας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος φάλαινας στη Μεσόγειο και το μεγαλύτερο οδοντοκήτος στον κόσμο. Ένας αρσενικός φυσητήρας ξεπερνά τα 18 μέτρα σε μήκος και τους 50 τόνους σε βάρος, ενώ μία θηλυκή, τα 12 μέτρα και τους 20 τόνους.
Είναι ένα είδος που συναντάται όλο το χρόνο στις ελληνικές θάλασσες. Ο αρσενικός τρέφεται μ' έναν τόνο καλαμάρια την ημέρα, με μία ανάσα φτάνει έως και τα 3.000 βάθος, ενώ η πορεία ταξιδιού τους για την αναζήτηση τροφής είναι από 2 έως 7 μίλια. Οι αρσενικοί ζουν συνήθως μοναχικά, ενώ τα θηλυκά ζώα ζουν
σε ομάδες μαζί με τα μικρά τους, τα οποία τα θηλάζουν έως και 5 χρόνια.
Εξάλλου, σύμφωνα με τους ερευνητές, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών εκβράστηκαν δύο δελφίνια, ένα ρινοδέλφινο στον Άλιμο Αττικής και ένα ζωνοδέλφινο στη Σάμο, με τα αίτια θανάτου τους να παραμένουν άγνωστα, ενώ μία θαλάσσια χελώνα εκβράστηκε- σκοτωμένη από ανθρώπινο χέρι- στην Ικαρία. Στην περίπτωση της θαλάσσιας χελώνας, το ζώο βρέθηκε μαχαιρωμένο, με κομμάτια από παραγάδι στο
πτερύγιο της.

Πηγή άρθρου: http://www.tovima.gr/

Περισσότερες πληροφορίες και εικόνες στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: