Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

3 Νοε 2009

Το άγνωστο ελληνικό τυρί


«Το τυρί ακολουθεί τη μόδα της γεύσης η οποία επιβάλλει τις τάσεις της και στους παραγωγούς. Αυτές υπαγορεύουν τον τρόπο που θα δουλέψουν οι παραγωγοί τυριού και όχι μόνο. Ευτυχώς στην Ελλάδα οι μικροί παραγωγοί δίνουν τη μάχη τους για να κρατήσουν όσο μπορούν την ποιότητα και τις παραδοσιακές γεύσεις».

O κ. Ιάκωβος Βαλέρης είναι τυροκόμος από τη Νάξο και συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού εκπροσωπώντας τους συνεταιρισμούς των τυροκόμων του νησιού του. Η έκθεση, όπως επισημαίνει, απευθύνεται κυρίως στους καταναλωτές και όχι στους εμπόρους.

«Η παρουσία μας εδώ, όχι μόνο των τυροκόμων της Νάξου, αλλά γενικότερα της χώρας, δεν εξασφάλισε πολλές εμπορικές συναλλαγές, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία της έκθεσης. Το ζητούμενο ήταν να γνωρίσει ο καταναλωτής το ελληνικό τυρί και δη αυτό που παράγεται από μικρές τοπικές μονάδες».

Η προστασία των ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) είναι το στοιχείο εκείνο που μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης των μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων και επομένως το εισόδημα των παραγωγών. «Η γραβιέρα Νάξου είναι η μοναδική που έχει ΠΟΠ, η οποία παράγεται μόνο με αγελαδινό γάλα. Οι προστατευόμενες ονομασίες εξασφαλίζουν και τους καταναλωτές σχετικά με την προέλευση των προϊόντων που αγοράζουν».

«ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες και λίπος το τυρί είναι μία πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή», επισημαίνει ο κ. Θεόφιλος Μασούρας, γεωπόνος και καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή». Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι δύο βιοενεργά πεπτίδια, που έχουν βρεθεί στα όξινα ζυμωμένα γάλατα και σχετίζονται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ανιχνεύτηκαν επίσης σε σημαντικές ποσότητες στα τυριά.

«Η υψηλή συγκέντρωση των βασικών αμινοξέων στο τυρί συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος, ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (CLΑ) και κάποια άλλα συστατικά του λίπους (σφιγγολιπίδια) μπορεί να έχουν αντικαρκινογόνες ιδιότητες». Ο κ. Μασούρας τονίζει επίσης ότι η υψηλή συγκέντρωση του ασβεστίου στο τυρί, δείχνει να έχει μια θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση και να βοηθά στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με μια δίαιτα χαμηλή ενέργειας.

Η παστερίωση βλάπτει τη γεύση

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΤΟΥΝΕΤΑΣ είναι σεφ στο εστιατόριο «Διόνυσος» και πρόεδρος της επιτροπής των σεφ στο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού, η οποία βράβευσε τις προσπάθειες των μικρών παραγωγών. Όπως τονίζει, η συμμετοχή φέτος ήταν μεγαλύτερη όχι μόνο από την πλευρά των παραγωγών, αλλά και από την πλευρά των καταναλωτών.

Ο κ. Ντουνέτας δεν παραλείπει να τονίσει και τη νομοθεσία που επηρεάζει τη γεύση των προϊόντων: «Προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια για την υγεία των καταναλωτών, η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει επιβάλει την παραγωγή τυριών με παστεριωμένο γάλα. Αυτός είναι και ο λόγος που ένας λαός με παράδοση στα τυριά, όπως είναι οι Γάλλοι, αντέδρασε. Με το παστεριωμένο γάλα έχουμε ασφάλεια, αλλά χάνουμε τα ιδιαίτερα συστατικά που έχει το γάλα σε κάθε περιοχή τα οποία δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση στο προϊόν. Με την παστερίωση χάνεται η γεύση».



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ζωή Λιάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: