Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

6 Νοε 2009

Έκθεση: «Η θάλασσα θεών, ηρώων και ανθρώπων στην αρχαία ελληνική τέχνη»


Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργανώνει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την έκθεση «Η θάλασσα θεών, ηρώων και ανθρώπων στην αρχαία ελληνική τέχνη» / "La mer des dieux, des heros et des hommes dans l'art grec antique", που τελεί υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Τμήματος της Γαλλικής Πρεσβείας και υποστηρίζεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ο επισκέπτης της έκθεσης, μέσα από ποικίλες παραστάσεις της αρχαίας κεραμικής, «ταξιδεύει» στην ελληνική θάλασσα. Εκεί ανακαλύπτει, εκτός από την πλούσια πανίδα της, ένα πλήθος θεών και ηρώων και χαίρεται πανάρχαιους μύθους που ζωντανεύουν και αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για την τέχνη και τη λογοτεχνία από την Aρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

I. Το βασίλειο της θάλασσας

II. Οι θεοί της θάλασσας:
α) Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη β) Οι γιοι του Ποσειδώνα και άλλα θαλάσσια τέρατα γ) Ο Νηρέας και οι κόρες του Νηρηίδες

III. Θεοί και ήρωες ταξιδεύουν

IV. Η γέννηση της Αφροδίτης

Τα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής αισθητικής αγγεία με τις θαλασσινές σκηνές οφείλουν την ευρεία διάδοσή τους στους θαλάσσιους δρόμους: Βρέθηκαν ως επί το πλείστον στην Ετρουρία κατά τη διάρκεια ανασκαφών του 19ου αιώνα προκαλώντας το θαυμασμό των αρχαιολόγων. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο Λούβρο και είναι πολύ λίγο γνωστά στο ελληνικό κοινό. Και μολονότι τα αυθεντικά έργα απουσιάζουν, οι μεγάλων διαστάσεων απεικονίσεις τους, σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα των φωτογραφιών, μας επιτρέπουν να διακρίνουμε λεπτομέρειες του αρχαίου σχεδίου, συχνά δυσδιάκριτες με γυμνό μάτι. Επιπλέον, ο πλούτος της έγχρωμης εικόνας αναδεικνύει ιδιαιτερότητες της τεχνοτροπίας και προσφέρει μια ρεαλιστική θέαση της παράστασης.


Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»/Κτήριο 1
Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78
Τηλ: 212 254 0920, Φαξ: 212 254 3123
www.hellenic-cosmos.gr

Διάρκεια της έκθεσης: 4/11/2009-20/1/2010

Είσοδος ελεύθερη

http://www.fhw.gr/exhibitions/thalassa/gr/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: