Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

28 Ιαν 2010

«Ψηλώνει» η Αρχαία Αγορά της Κω. Αναστηλώνονται δύο κίονες, ενώ αναδεικνύονται και τα υπόλοιπα μνημεία

Μακέτα που απεικονίζει τον αρχαιολογικό χώρο της Αγοράς της Κω, έτσι όπως θα διαμορφωθεί με το πρόγραμμα ενοποίησης που ενέκρινε το ΚΑΣ


Την καθ΄ ύψος διάσταση που αποτελεί ζητούμενο για τα αρχαία μνημεία, έτσι ώστε να είναι πιο ευανάγνωστα, θα αποκτήσει η Αρχαία Αγορά της Κω με την αναστήλωση δύο κιόνων της. Η Αγορά βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης, στην πλατεία Ανταγόρα, η οποία αποτελεί έναν ενδιαφέροντα πολιτισμικό κόμβο καθώς εκεί σμίγουν τρεις ιστορικές περίοδοι: η ελληνιστική, η ρωμαϊκή και η παλαιοχριστιανική. Το έργο άλλωστε εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης της Κω, το οποίο υλοποιείται από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών.

Με μήκος 330 μέτρα και πλάτος περί τα 82 μ., η Αγορά είχε σχήμα «Π» και κτίστηκε στα τέλη του 4ου- αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.

Η αναστήλωση των δύο κιόνων της θα γίνει με την προσθήκη σπονδύλων από νέο μάρμαρο, ενώ θα αναστηλωθούν επίσης τμήματα του επιστυλίου, της ζωφόρου και του γείσου.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα αναδειχθούν και τα αρχαία κατάλοιπα άλλων οικοδομημάτων που βρίσκονται στον χώρο της Αγοράς: κτίρια δημόσιας χρήσης και καταστήματα, ένα από τα οποία ήταν εργαστήριο επεξεργασίας λιθαργύρου και παραγωγής του «αιγυπτιακού μπλε» και άλλων χρωμάτων, ένας δωρικός ναός, ο βωμός του Διονύσου, ένα δημόσιο κτίριο (αγορανομείο ή αρχείο) και μία παλαιοχριστιανική οικία του 5ου αι. μ.Χ. με εξαιρετικό ψηφιδωτό δάπεδο, στο οποίο παριστάνεται η Τύχη της Κω.

Οι γενικότερες επεμβάσεις που προγραμματίζονται εδώ, όπως ανέφερε η διευθύντρια του Ινστιτούτου κυρία Αγγελική Γιαννικουρή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε και εγκρίθηκε η μελέτη, είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η συντήρηση και η ανάδειξη του ψηφιδωτού δαπέδου με στέγαστρο, η διαμόρφωση του χώρου του βωμού του Διονύσου και η ανάδειξή του με την τοποθέτηση εκμαγείων από τον γλυπτό του διάκοσμο. Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ.

Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: