Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

2 Φεβ 2010

«Σταυροφορία» για τη σωτηρία του βουνού Γιούχτα- Κινδυνεύει από τα αιγοπρόβατα και τις παρανομίες

Τα αιγοπρόβατα, οι παρανομίες αλλά και η αδράνεια των αρμόδιων υπηρεσιών καταστρέφουν καθημερινά, όπως καταγγέλλεται στο «Εθνος», το ιερό βουνό του Γιούχτα, στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου, που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός - δασικός χώρος, αλλά και περιοχή προστατευόμενη φυσικού κάλλους NATURA.

Ο δήμαρχος Αρχανών Δημήτρης Φραγκουλάκης, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει ο Γιούχτας, αλλά και οι τοπικοί φορείς ξεκινούν «σταυροφορία» για τη σωτηρία και ανάδειξη του Γιούχτα. Οπως επισημαίνουν, μη εφαρμογή των νόμων έχει ως αποτέλεσμα οι εκ συστήματος παρανομούντες να έχουν μετατρέψει με τα εκατοντάδες αιγοπρόβατά τους σε «στάβλο και ξέφραγο αμπέλι» το ιερό βουνό.

Συγκέντρωση
Μάλιστα, θέτοντας προ των ευθυνών τους τους αρμοδίους, ο Δήμος Αρχανών καλεί σε συγκέντρωση την 1η Φεβρουαρίου τους φορείς - Αρχές του νομού, όπως Αστυνομία, Εισαγγελία, Αρχαιολογία, Δασική Υπηρεσία, Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Αγροφυλακή, επιτροπές περιβάλλοντος, Περιφέρειας, Νομαρχίας Ηρακλείου, τα προεδρεία των κτηνοτρόφων, των κυνηγών, αλλά και τον σύλλογο WWF Hellas.

«Το έγκλημα που συντελείται χρόνια στην περιοχή μας από την αδράνεια ή ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών πρέπει να τελειώνει. Φτάνει πια. Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε με κάθε τρόπο για να εφαρμοστεί η νομιμότητα», δήλωσε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Αρχανών Δημ. Φραγκουλάκης. Ο δήμαρχος εξηγεί ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός να καταστρέφεται ο Γιούχτας από την παράνομη υπερβόσκηση και να ρυπαίνονται από τα περιττώματα των ζώων οι αρχαιολογικοί χώροι, ο ναός του Σωτήρος, που βρίσκεται στην κορυφή, τα σπάνια ενδημικά φυτά, η φυσικού κάλλους περιοχή.

Η δασική περιοχή του Γιούχτα, που έχει χαρακτηριστεί NATURA, από το 2001, διαθέτει 400 είδη χλωρίδας, εκ των οποίων τα 21 είναι ενδημικά φυτά της Κρήτης. Είναι μια έκταση σπάνιας ομορφιάς, στην οποία μπορεί κανείς να συναντήσει 80 είδη πανίδας, τα 74 από τα οποία προστατεύονται βάσει διεθνών συμβάσεων.

Η περιοχή παρουσιάζει σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον από ανασκαφές της κ. Καρέτσου, αλλά κυρίως από τις αρχαιολογικές έρευνες του Γιάννη Σακελαράκη και την αποκάλυψη ανθρωποθυσιών στην περιοχή. Ο Γιούχτας από μακριά, όπως διηγείται ο δήμαρχος, μοιάζει με κεφάλι ανθρώπου που κοιμάται και κατά τη μυθολογία ήταν το σημείο ταφής του Δία.

Μανόλης Κοκολάκης
http://www.ethnos.gr/

Περισσότερες πληροφορίες για το όρος Γιούχτας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: