Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

30 Απρ 2010

Βρέθηκε φάλαινα 42 εκατομμυρίων ετών

Θησαυρός αποτελούμενος από 383 χάλκινα νομίσματα της εποχής των Πτολεμαίων, προϊστορικά κοσμήματα και ο σκελετός μιας φάλαινας 42 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκαν στην όαση Φαγιούμ της Αιγύπτου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου, Φαρούκ Χόσνι.

Τα νομίσματα από τη μία πλευρά απεικονίζουν τον θεό Αμμωνα - Δία, με δύο κέρατα και μία κόμπρα, ενώ η άλλη πλευρά είναι διακοσμημένη με ένα γεράκι που κάθεται σε ξύλινο κλαδί. Από κάτω αναγράφονται στα ελληνικά οι λέξεις «Βασιλεύς Πτολεμαίος».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς, ο πολύ καλά διατηρημένος θησαυρός βρέθηκε σε ανασκαφές ρουτίνας βόρεια της λίμνης Καρούν και χρονολογείται την εποχή του βασιλιά Πτολεμαίου Γ’ (243-222 π.Χ.).

Η ίδια ανασκαφή έφερε στο φως αρχαιότητες που χρονολογούνται σε διάφορες ιστορικές εποχές, από την προϊστορία έως τα οθωμανικά χρόνια. Βρέθηκαν τρία προϊστορικά περιδέραια από αβγά στρουθοκαμήλου, μία συσκευασία που περιείχε σκιά Kohl για τα μάτια και δύο διακοσμημένα δαχτυλίδια της οθωμανικής εποχής.

Τα περιδέραια από αβγά στρουθοκαμήλου θεωρούνται μοναδικά κοσμήματα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Προϊστορίας του Συμβουλίου, Κάλεντ Σάαντ, καθώς η τεχνική με την οποία έχουν δημιουργηθεί δεν έχει συναντηθεί ξανά σε προϊστορικά περιδέραια.

Στην αρχή αυτού του χρόνου ανακαλύφθηκαν εγχάρακτα αβγά στρουθοκαμήλου 60.000 ετών στο Σπήλαιο Μπλόμπος στις ακτές της Νοτίου Αφρικής, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος της Λίθινης Εποχής ανέπτυξε «συμβολική σκέψη» πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα.

Ακόμα αρχαιότερος είναι ο σκελετός της φάλαινας που βρέθηκε στην ίδια περιοχή και ο οποίος χρονολογείται πριν από 42 εκατομμύρια χρόνια, αποδεικνύοντας ότι η περιοχή ήταν θάλασσα.

Ολα τα προϊστορικά κοσμήματα της περιοχής θα εκτεθούν στο μουσείο που σχεδιάζεται στην περιοχή.

www.ethnos.gr

Περισσότερα για την Κοιλάδα των Φαλαινών ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: