Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

14 Ιουν 2010

«Τα Τραύματα της Πέτρας», Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Παστάκα στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Π.Ι.Ο.Π., 18/06-31/10 Πύργος

Η τέχνη είναι για να ενοχλεί.
Η επιστήμη για να καθησυχάζει.
Georges Braque



δελτίο τύπου 2010-05

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς διοργανώνει στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου) την έκθεση «Τα Τραύματα της Πέτρας» του ζωγράφου Γιώργου Παστάκα. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010, στις 8.30 μ.μ., και θα διαρκέσει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2010.

Έγραψαν σχετικά ο γνωστός συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης και οι Πανεπιστημιακοί κ.κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης και Δημήτρης Παυλόπουλος:

Η νέα έκθεση του Γιώργου Παστάκα περιλαμβάνει δέκα ελαιογραφίες μεγάλων διαστάσεων οι οποίες αποτυπώνουν τραυματισμένα τοπία από τις δραστηριότητες των ανθρώπων, ορυχεία που εγκαταλείφθηκαν, τόπους γεμάτους σημάδια, σώματα λατόμων που πέτρωσαν πάνω στη νιότη τους και πήραν «το σχήμα και την τετράγωνη μονοτονία των εργαλείων που χρησιμοποιούσαν», σώματα σχεδόν παραμορφωμένα, μυώνες που «συστρέφονται έτοιμοι να εκτιναχτούν από τον πόνο. Και πάντα, κάπου στο πλάι υπάρχει ένα κομμάτι γαλάζιας θάλασσας που θυμίζει την ελευθερία και την αέναη ροή», ορίζοντες που υπόσχονται ταξίδια μέσα στο μπλε και στο φως, καινούργιες γνωριμίες, άλλους κόσμους, καΐκια που αφήνουν πίσω τους τα τραυματισμένα τοπία και τις σκουριασμένες μηχανές. Ο δημιουργός μας ταξιδεύει στο πέλαγος, σε «ωραία ερείπια και τραυματισμένα τοπία που πιστοποιούν το αιώνιο δράμα τους. Μεγάλο παραμύθι για ένα τόσο μικρό νησί. Κι όμως παίχτηκε κι εδώ το ίδιο πανομοιότυπο παιγνίδι που παίχτηκε σε ξακουστές αυτοκρατορίες και τρανά βασίλεια». (Γ. Μανιώτης)

«Η καλλιτεχνική δημιουργία του Γιώργου Παστάκα, φόρος τιμής στην παλιά τηνιακή τέχνη της μαρμαροτεχνίας, σώζει τους ήχους του μαντρακά στην πέτρα και τις αναπνοές του μαρμαρά πάνω της. Ταυτοχρόνως, δίνει προσωπική, πρωτότυπη εικαστική ερμηνεία στα προβιομηχανικά θέματά του, που τα καταξιώνει στη μεταβιομηχανική εποχή μας» μέσα από τα έργα του που γίνονται έτσι «μάρτυρες αδιάψευστοι της υψηλής στάθμης αυτής της χειροτεχνίας». (Δημήτρης Παυλόπουλος, Ιστορικός Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών)

«Βλέποντας στην συλλογή του κυρίου Γιώργου Παστάκα «Τα Τραύματα της Πέτρας» τις ψιλόλιγνες, ενίοτε σκελετωμένες, ανθρώπινες μορφές, τις πέτρες, άλλοτε ατάκτως ερριμμένες, άλλοτε σε σωρό κι άλλοτε στην διαδικασία της κατασκευής τοίχου, κάποιο εγκαταλελειμμένο καΐκι που αδυνατεί, πιθανόν, να πλευρίσει τον απόκρημνο λόφο, κατάρτια εξαφανισμένων πλεούμενων να εξέχουν, κάποια πετούμενα σε στιγμή χαμηλής πτήσης, τροχούς ακίνητους, και άλλες μορφές που συμπληρώνουν την ιστορία της σειράς αυτής των έργων του, βρίσκομαι, παράλληλα προς την αισθητική τέρψη που εισπράττω». (Θεοδόσης Πελεγρίνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)



ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τηλέφωνο: 22830-31290 - Φαξ: 22830-31293
www.piop.gr, piop@piraeusbank.gr

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ. - 6 μ.μ.
Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ. - 5 μ.μ.

Κλειστό
1 Ιανουαρίου, Μεγάλη Παρασκευή (έως τις 12), Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου,
15 Αυγούστου, 6 Δεκεμβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: