Καμπανάκι για τρία από τα συνολικά είκοσι τρία ελληνικά είδη φιδιών χτυπούν οι έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι κατέγραψαν στο ελληνικό «Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων» τα αποτελέσματα της σχετικής δεκαπενταετούς μελέτης τους για την εγχώρια ερπετοπανίδα.
Στη χειρότερη θέση σήμερα, δηλαδή σε άμεσο κίνδυνο οριστικής εξαφάνισής της, βρίσκεται η οχιά της Μήλου, το δηλητηριώδες αλλά και μοναδικό ενδημικό (ζει αποκλειστικά και μόνον εκεί) κυκλαδίτικο φίδι. Aπο απειλούμενα ειδη ειναι και η οχιά της Γυάρου. «Υπολογίζουμε ότι πλέον έχουν απομείνει μόλις 5.400 τέτοιες οχιές, γι΄ αυτό και από το 2006 έχουμε λάβει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας τους:
Φτιάξαμε περάσματα- γεφυράκια κάτω από τους δρόμους του νησιού, ώστε να περνούν από εκεί. Πράγματι, οι θανατώσεις τους από τα διερχόμενα αυτοκίνητα μειώθηκαν, όπως είδαμε και μέσω βιντεοσκόπησης...», λέει η δρ Ερπετολογίας στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην Αθήνα κ. Μαρία Δημάκη. Επίσης δυσοίωνο, όπως λέει, προβλέπεται το μέλλον τόσο για την οχιά των λιβαδιών (Κεντρική και Νότια Πίνδος) όσο και για το φίδι της Γυάρου (Κεντρικές Κυκλάδες), που όμοιό του, όπως έδειξε η ανάλυση DΝΑ, ζει στην Ιταλία.
«Και τα τρία αυτά σπάνια είδη εμφανίζονται σε μικρή γεωγραφική κατανομή, σε περιορισμένη δηλαδή εξάπλωση σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου, αν τυχόν συμβεί κάτι, π.χ. μια πιθανή ξηρασία ή ασθένειά τους, απειλείται με αφανισμό ολόκληρος ο πληθυσμός τους. Σε κάθε περίπτωση, η ανθρωπογενής καταστροφή και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους, μέσα από την άναρχη οικιστική επέκταση κατοικιών και δρόμων, την ανάπτυξη της γεωργίας, τις εξορύξεις, τις πυρκαγιές και την παράνομη συλλογή τους για εμπόριο, αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια στην αναπαραγωγή και την επιβίωσή τους. Από ΄κεί και πέρα, βεβαίως, και ο ανθρώπινος φόβος για τα φίδια οδηγεί στην εξόντωσή τους...», επισημαίνει. Βάσει και της σχετικής κοινοτικής οδηγίας για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, στα είδη των οποίων η διατήρηση επιβάλλει τον καθορισμό ειδικών ζωνών γι΄ αυτά (περιοχές Νatura 2000) περιλαμβάνονται η οχιά των λιβαδιών, ο λαφιάτης, το σπιτόφιδο και φυσικά η οχιά της Μήλου (η τελευταία χαρακτηρίζεται μάλιστα είδος προτεραιότητας).
Πέτρος Στεφανής
http://www.cycladesnews.gr/perivallon/41-environmentcategory/56683-2010-06-14-07-18-05.html
ΠΡΟΣΦΟΡΑ -50% σε όλα τα βιβλία μας
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου