Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

22 Ιουλ 2010

Αρχαιολογικοί θησαυροί στη Λέσβο

Δύο κλίβανοι της ρωμαϊκής εποχής ανακαλύφθηκαν στο Ταβάρι Μεσοτόπου

Πληθώρα αρχαιολογικών θησαυρών κρύβει ακόμη στα σπλάχνα της η Λέσβος.

Ενδεικτικά δύο κλίβανοι της ρωμαϊκής εποχής ανακαλύφθηκαν στο Ταβάρι Μεσοτόπου, με τα δύο ευρήματα να αποδεικνύουν την ύπαρξη κατά το παρελθόν εργαστηριακών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Ο πρώτος από τους κλιβάνους, σύμφωνα με την προϊστάμενη της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Όλγα Φιλανιώτου, είχε εντοπιστεί ήδη από πέρυσι, ωστόσο λόγω έλλειψης προσωπικού οι εργασίες ανάδειξής του συνεχίστηκαν μόλις πρόσφατα.

Όπως συμπληρώνει η κ. Φιλανιώτου, εφόσον οι ανασκαφές δε φέρουν στο φως κάποιο άλλο σημαντικό εύρημα, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο οπότε και θα μπορέσουν να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για τη χρονολόγηση των ευρημάτων.


Αρχαιολογικά ευρήματα και σε άλλες περιοχές
Εκτός από τους δύο κλιβάνους στο Ταβάρι, τον τελευταίο καιρό έχουν έρθει στο φως, με την επίβλεψη της Κ΄ ΕΠΚΑ, ευρήματα της αρχαιότητας και σε άλλες περιοχές της Λέσβου.

Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκε στη Σκάλα Ερεσού, και πάλι κατά τις εργασίες του βιολογικού καθαρισμού, τμήμα σαρκοφάγου ρωμαϊκής περιόδου, ενώ είναι σε διαδικασία οι ανασκαφές και για την εύρεση της υπόλοιπης.

Επιπλέον, σε ανάλογες εργασίες ανακαλύφθηκε στο Σίγρι ένας ακόμη κλίβανος, του οποίου η χρονολόγηση δεν είναι ακόμη
ξεκάθαρη, καθώς και ένα τμήμα παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Τέλος, τρεις κλίβανοι, μάλλον της ελληνιστικής περιόδου, βρέθηκαν και στις εκσκαφές που γίνονται στο οδικό δίκτυο Μυτιλήνης - Καλλονής, στο ύψος της περιοχής Λάμπου Μύλοι.

Ο πρώτος που βρέθηκε, μάλιστα, φαίνεται να είναι πληρέστερος από τους άλλους, φέροντας και το δάπεδο όπου τοποθετούνταν τα αγγεία που επρόκειτο να ψηθούν.


www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: