Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

13 Αυγ 2010

Διακοπές που ανοίγουν... δρόμους

Εθελοντές παίρνουν το τσαπί και το φτυάρι συνδυάζοντας ψυχαγωγία και προσφορά στις τοπικές κοινωνίες


Με τσαπί και με τα χέρια να βγάζει κοτρόνες και να απομακρύνει ρίζες δέντρων, η Ζωή Μαργέλη πέρασε τις καλοκαιρινές της διακοπές ανάμεσα στην Αετοφωλιά και την Κόρη του Πύργου. Δεν πρόκειται για τις τοποθεσίες κάποιου παραμυθιού, αλλά για τις δύο άκρες του «σβησμένου» ως χθες μονοπατιού που ένωνε τα παλιά χρόνια τον Πύργο της Τήνου με τα γύρω χωριά και το λιμάνι του νησιού στη Χώρα. Πέντε ημέρες την εβδομάδα, επί πέντε ώρες καθημερινά η 24χρονη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ψυχολογίας, που ολοκληρώνει τις σπουδές της στο Παρίσι, με μια παρέα 18 ατόμων σκάλιζαν το μονοπάτι μήκους 1,5 χιλιομέτρου και αποκαθιστούσαν σκαλί σκαλί και πλάτωμα πλάτωμα το λιθόστρωτο, όπως ήταν άλλοτε.

Η παρέα ήταν πολυεθνική. Εκτός από τους πέντε Ελληνες και Ελληνίδες στην εθελοντική ομάδα της Μη κυβερνητικής οργάνωσης «ΕΛΙΞ», που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ανάλογες δράσεις σε όλη τη χώρα, εδώ και 23 χρόνια- όταν ο εθελοντισμός ήταν άγνωστη λέξη- συμμετείχαν Αμερικανοί, Σέρβοι, Νοτιοκορεάτες, Ισπανοί, Γάλλοι και Ιταλοί.


Μαγεία και κέρασμα
Το μονοπάτι που έφτιαξαν περιβάλλεται σε πολλά σημεία της διαδρομής από αγροικίες. «Με τη συντήρησή του αποκαλύφθηκε η μαγεία που έκρυβε» είπε ενθουσιασμένη μια από τις γαλλίδες εθελόντριες στη Ζωή, που είχε αναλάβει ρόλο ομαδάρχη στο συνεργείο και στην κατασκήνωση. Τον ίδιο ενθουσιασμό μοιράστηκαν και οι κάτοικοι. Μια μέρα τους φώναξαν όλους στην Αετοφωλιά για να ξεκουραστούν και κέρασαν τα παιδιά ρακές.

Ο 33χρονος Ανδρέας Παρασκευάς , καθηγητής Αγγλικών το επάγγελμα, μόλις επέστρεψε και αυτός από το εθελοντικό πρόγραμμα της «ΕΛΙΞ» στην Τήνο. «Εχω συμμετάσχει σε έξι προγράμματα εθελοντικής εργασίας ως ομαδάρχης με διαφορετικές ΜΚΟ. Εφόσον το καλοκαίρι δεν εργάζομαι, θα προσπαθώ να συμμετέχω σε τέτοια προγράμματα κάθε χρόνο» λέει ο Ανδρέας που δούλεψε κι αυτός με το τσαπί και το φτυάρι, άσχετα αν είχε την ευθύνη του ομαδάρχη. «Σε αυτά δουλεύουμε όλοι, μοιραζόμαστε καθήκοντα, τα πάντα γίνονται συλλογικά. Είναι μοναδική εμπειρία. Δεν γνωρίζεις μόνον τον τόπο αλλά και τους ανθρώπους του. Στην Τήνο οι κάτοικοι μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, ήταν η πιο ζεστή από τις σχέσεις που έχω δημιουργήσει ως σήμερα σε τέτοιες αποστολές».

Η συλλογική προσπάθεια βρίσκει πάντα αρωγό και την τοπική κοινωνία. «Στα περισσότερα νησιά έχουν φτιαχτεί τοπικοί σύλλογοι γυναικών, που μαγειρεύουν παραδοσιακά εδέσματα για τους εθελοντές. Το ίδια έγιναν και στην Τήνο, αλλά και στην Ανδρο, όπου βρέθηκε η δική μας αποστολή για να στηρίξει με τη δράση μορφές εναλλακτικού τουρισμού, εν προκειμένω τον πεζοπορικό-πολιτισμικό. Ακόμη και οι πυροσβέστες του νησιού βοήθησαν, μας παρείχαν τα απαραίτητα σκαπτικά εργαλεία για να εργαστούμε» αναφέρει η κυρία Ολγα Καραγιάννη, συντονίστρια των προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας στην Ανδρο.


Ζαρζαβατικά και βόλτες
Στις αποστολές οι εθελοντές πληρώνουν μόνο τα έξοδα μετάβασής τους στο νησί, περί τα 100 ευρώ δηλαδή στην περίπτωση της Τήνου. Η αποστολή έμεινε στην Καλλονή. Κατασκήνωσαν στο νηπιαγωγείο του χωριού, στον Δήμο Εξωμβούργου. Εργάζονταν από τις 7.30 το πρωί ως τις 12.30 το μεσημέρι. Επέστρεφαν στο νηπιαγωγείο, όπου δύο εθελοντές αναλάμβαναν το μαγείρεμα. Στο μενού τον πρώτο λόγο είχαν τα ζαρζαβατικά. Εψηναν το φαγητό τους στους φούρνους των κατοίκων. Οι κάτοικοι είχαν αναλάβει και τις μετακινήσεις. Αλλες φορές μετακινούνταν με τα πόδια.

«Το Σαββατοκύριακο δεν δουλεύαμε και πηγαίναμε σε ταβερνούλες,ακόμη και σε γειτονικά νησιά,όπως η Μύκονος.Κάναμε ακόμη και beach party» λέει η Ζωή.
Η «ΕΛΙΞ» προγραμματίζει αυτό το καλοκαίρι



Αποκατέστησαν το μονοπάτι στην Τήνο ενώ έκαναν και διακοπές, οπότε τα χαμόγελα της ικανοποίησης είναι δικαιολογημένα Τήνος,08.09- 24.09: Καθαρισμός και διάνοιξη διαδρομών του δικτύου μονοπατιών, όπως από Κάτω Κλείσμα ως Κολυμπήθρα,Μύλοι Πύργου ως Πάνορμο και Καταπολιανή ως Πλατεία. Οι εθελοντές θα φιλοξενηθούν σε ένα από τα σχολεία των χωριών του Δήμου Εξωμβούργου.

Αρχαία Ολυμπία,30.08- 13.09: Το πρόγραμμα είναι περιβαλλοντικό. Στόχος του η συντήρηση του Λόφου Γαλανής και η διάνοιξη του παλιού μονοπατιού κατά μήκος του ποταμού Κλαδέου,δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο.Οι εθελοντές θα φιλοξενηθούν στο χωριό Φλόκα.

Ανδρος,19.08- 05.09: Τέσσερις διεθνείς ομάδες εθελοντών υπό την καθοδήγηση των ντόπιων θα συνεχίσουν τη διάνοιξη ενός μονοπατιού που είχε ξεκινήσει πρόπερσι στο νησί.Το μονοπάτι αυτό αποτελούσε παλιά το μόνο μέσο επικοινωνίας μεταξύ των χωριών. Οι συμμετέχοντες θα διαμείνουν σε σχολεία του νησιού.


ΙΝFΟ
Σε κάθε πρόγραμμα συμμετέχουν 10-15 εθελοντές. Οι δύο ομαδάρχες αποζημιώνονται με 150 ευρώ. Δηλώσεις συμμετοχής στο www.elix.org.gr και στα γραφεία της «ΕΛΙΞ» (Βερανζέρου 15, τηλ. 210 3825.506).


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=348217&dt=12/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: