17 Ιανουαρίου 2011
Το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου συνυπογράφει την ανακοίνωση* και στηρίζει τις πρωτοβουλίες των περιβαλλοντικών Συλλόγων της Ρόδου απέναντι στην εκποίηση δημόσιων εκτάσεων από την Κυβέρνηση στις περιοχές της Αφάντου και του Πρασονησίου, με ενδεικτική χρήση την εξόχως ‘βιώσιμη’ κατασκευή εγκαταστάσεων γκολφ. Πρόκειται για μία εντελώς αβασάνιστη και άστοχη αναπτυξιακή επιλογή, αφού αφενός, όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, με την υλοποίησή της αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση με τους φυσικούς πόρους του νησιού, με πρώτο το νερό, αφετέρου το συγκεκριμένο τουριστικό πρότυπο με την κατασκευή γηπέδων γκολφ στη Μεσόγειο έχει ήδη αποδειχτεί μη αποδοτικό για τις τοπικές οικονομίες και περιβαλλοντικά μη βιώσιμο, όπως έχει επισημάνει σε άρθρα** και εργασίες της και η Καθηγήτρια του Παν/μίου Αιγαίου κα. Ελένη Μπριασούλη, που έχει επισταμένως ασχοληθεί με το ζήτημα.
Η εκποίηση δημόσιων εκτάσεων, μέσω της συγκρότησης Γεν. Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας, πολλές από τις οποίες φιλοξενούν οικοσυστήματα ιδιαίτερης αξίας και είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA (Πρασονήσι-Ρόδος, ‘Φωνή της Αμερικής’-Δέλτα του Νέστου κ.α.) αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην περιβαλλοντική εκτροπή στην οποία επιδίδεται η Κυβέρνηση. Συνεχίζοντας την τακτική δεκαετιών να προσφέρεται κάθε πιθανή διευκόλυνση σε μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια και σε εργολάβους για να ‘ανυψώσουν’ τους οικονομικούς δείκτες, το φυσικό περιβάλλον της χώρας είναι τελικά χαμένο σε οποιαδήποτε συνθήκη: σε συνθήκες ευημερίας θυσιάζεται για να μην επιβραδυνθεί η αναπτυξιακή πορεία. Σε συνθήκες ύφεσης πρέπει να θυσιαστεί για την ανάκαμψη, δήθεν, της εθνικής οικονομίας.
Θέση του Δικτύου είναι πως η ανάσχεση της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί τον άξονα πάνω στον οποίο θα στηρίζονται οι κεντρικές και τοπικές αναπτυξιακές πολιτικές. Επειδή, όμως, η πραγματικότητα δείχνει ότι διαχρονικά κάτι τέτοιο δεν αποτελεί προτεραιότητα των κυβερνώντων, απομένει στις τοπικές κοινωνίες να χαράξουν μία κοινωνική και οικονομική διαδρομή διαφορετική από το στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο που συνεχίζεται να προωθείται και τις συνέπειες του έχουν βιώσει επί μακρόν, με επενδύσεις που όχι μόνο δε εναρμονίζονται με την τοπική κλίμακα, αλλά τελικά περισσότερο πλήττουν τους φυσικούς πόρους και την οικολογική βιωσιμότητα παρά προσφέρουν οφέλη.
*Βλ. εδώ την ανακοίνωση των 5 περιβαλλοντικών οργανώσεων
** Βλ. εδώ πρόσφατο άρθρο της Καθηγήτριας κ. Μπριασούλη
Από την εφ. ΤΑ ΝΕΑ για τον Φερλινγκέτι
Πριν από 4 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου