Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

21 Ιουν 2011

Τα αρχαία λατομεία της Πάρου αναβιώνουν

Δημιουργία μαρμάρινων γλυπτών στο χώρο των αρχαίων λατομείων της Πάρου.


Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Γλυπτικής Περαντινού στην Αθήνα η συνέντευξη τύπου της παρουσίασης του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής Πάρου «Παρία Λίθος», Αρχαία Λατομεία στο Μαράθι Πάρου (5 Ιουνίου-2 Ιουλίου 2011).

Παραβρέθηκαν η πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κα Άννα Κάγκανη-Κορτιάνου, ο καθηγητής της ΑΣΚΤ και συντονιστής του Συμποσίου κ. Θεόδ. Παπαγιάννης, η κα Ντόρα Κατσωνοπούλου, αρχαιολόγος και η έφορος του Μουσείου Περαντινού κα Ευδοκία Παπουλή. Ο φιλόξενος μουσειακός χώρος του Μουσείου Περαντινού γέμισε από δημοσιογράφους ελληνικού και ξένου Τύπου και φίλους της γλυπτικής οι οποίοι έθεσαν ερωτήσεις στους ομιλητές.
Η κα Κάγκανη αναφέρθηκε στο όραμα του Δήμου Πάρου να ξαναδώσει ζωή στα αρχαία λατομεία που έδωσαν για αιώνες το Πάριο μάρμαρο και την ανάγκη να διαμορφωθεί ο χώρος ώστε να είναι αξιοπρεπώς επισκέψιμος.

Ο κ. Παπαγιάννης επισήμανε τη σπουδαιότητα της δημιουργίας μαρμάρινων γλυπτών από τους αξιόλογους γλύπτες που συμμετέχουν στο συμπόσιο, στον τόπο που έχει δώσει αριστουργήματα της τέχνης.

Η κα Κατσωνοπούλου τόνισε την κραταιά θέση της Πάρου στην αρχαιότητα μέσω του μαρμάρου που ταξίδεψε σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο και τη μοναδικότητα του Παριανού μαρμάρου.

Τέλος η κα Παπουλή αναφέρθηκε στην πολύχρονη προσπάθεια αναβίωσης των αρχαίων λατομείων (από την εποχή ακόμη του γλύπτη Ν. Περαντινού) και στο σημερινό αγώνα που έδωσαν από κοινού με το Δήμο Πάρου και τον καθηγητή Θ. Παπαγιάννη για την τελεσφόρηση του οράματος.

Η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με την προβολή video από το χώρο των αρχαίων λατομείων όπου εργάζονται οι γλύπτες Βασίλης Βασίλη, Χρήστος Λαζαράκης, Ανδρέας Λόλης, Χρήστος Ρηγανάς, Κυριάκος Ρόκος, Δημήτρης Σκαλκώτος και οι βοηθοί γλύπτες Γιώργος Παλαμάρης, Σταύρος Μαυρομιχάλης και Παναγιώτης Λάμπρου.

Πηγή κειμένου και εικόνας: www.arxaiologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: