Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

20 Αυγ 2011

«Όμορφα χωριά άσχημα αλλοιώνονται», Φιλώτι Νάξου, 28/08



Η MOnuMENTA διοργανώνει στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες και Μνημεία» και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την ημερίδα «Όμορφα χωριά άσχημα αλλοιώνονται», την Κυριακή 28 Αυγούστου, στον παραδοσιακό οικισμό Φιλώτι (πλατεία Λαχαναριού) της Νάξου. Είναι η 5η ημερίδα που πραγματοποιείται και με αυτή ολοκληρώνεται ο κύκλος ομιλιών και συζητήσεων με ενημερωτικά θέματα σχετικά με τα προβλήματα και τους τρόπους προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος με προεκτάσεις και στο φυσικό περιβάλλον.

Η φετινή ημερίδα είναι αφιερωμένη στους 22 κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς που είναι διάσπαρτοι στη Νάξο, και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αλλοίωσης και εγκατάλειψης.

Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους αποδείχτηκε αδύναμο να τους προστατέψει από την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, τη λανθασμένη αποκατάσταση των παλαιών κτηρίων, τις χωρίς μελέτη και σχεδιασμό επεκτάσεις, την καταστροφή όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία τους αλλά και από την εγκατάλειψη και την ερήμωση. Η ημερίδα έχει ως στόχο να παρουσιάσει τα προβλήματα αλλά και τους τρόπους προστασίας, να ανοίξει έναν διάλογο μεταξύ των φορέων προστασίας και της τοπικής κοινωνίας. Η ενημέρωση και ενεργοποίηση των κατοίκων του νησιού είναι βασικός μοχλός για την προστασία των οικισμών.

Η σημασία των παραδοσιακών οικισμών είναι μεγάλη και αντικατοπτρίζεται, πέρα από αρχιτεκτονικά κριτήρια κλίμακας, αισθητικής και σχέσης με το φυσικό περιβάλλον, στην κοινωνική συγκρότηση και τον καθημερινό πολιτισμό των ιστορικών αυτών συνόλων -που σταδιακά εκλείπει- αλλά και στη δυνατότητα βιώσιμων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων με βάση τον πολιτιστικό τουρισμό.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες για τα προβλήματα των οικισμών της Νάξου και για τη διαδικασία της προστασίας των χαρακτηρισμένων ως παραδοσιακών οικισμών από τους αρχιτέκτονες Θέμη Μπιλή και Μαρία Μαγνήσαλη και τους αρχαιολόγους Ειρήνη Γρατσία και Στέλιο Λεκάκη. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις των εκπροσώπων των αρμοδίων φορέων προστασίας και συζήτηση μεταξύ του κοινού και των εκπροσώπων.

Η ημερίδα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: